ÖSSZEFOGLALÓ: A leszerelt MiG-ekért amerikai támadóhelikoptereket kapunk

AH-1Z Viper
Pozsony |

Jaroslav Naď (Demokraták) a közösségi oldalán jelentette be, Szlovákia a 13 darab leszerelt MiG–29-es vadászgép Ukrajnának való átadásáért cserébe 12 darab modern támadóhelikoptert és a hozzá tartozó rakétákat kaphat az Amerikai Egyesült Államoktól.

A tárcavezető hangsúlyozta, a 13 darab nyugdíjazott, szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgép és két Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétaüteg Kijevnek való átadásáért cserébe, 12 darab teljesen új amerikai AH-1Z Viper típusú támadóhelikoptert és több mint 500 magasan fejlett AGM–114 Hellfire II. rakétát kaphatunk. A helikopterek teljes felszereléssel érkeznek, az amerikaiak a személyzet, így a pilóták és technikusok kiképzését is biztosítják. A megállapodást a kormánynak kell jóváhagynia. Erre a MiG-ek és a Kub-ok Kijevnek való átadása után kerülhet sor. Naď a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján arról beszélt, az ukrán technikusok már Szlovákiában vannak, hogy felmérjék a MiG-ek állapotát. Ahogy arról korábban beszámoltunk, 13 darab, jórészt a nyolcvanas években gyártott vadászgépből már csak 3–4 volt azonnal bevethető, három pedig olyan rossz állapotban volt, hogy csak alkatrésznek használható.

Előnyös üzlet

Naď a közösségi oldalán azt írta, az újonnan érkező amerikai felszerelés együttes értéke közel egymilliárd euró. Ebből Szlovákiának a következő 3–4 évben 340 millió eurót ki kell fizetnie, de, az Ukrajnának átadott eszközökért cserébe, további 660 millió eurót finanszíroz az amerikai kormány egyik pénzalapja (Foreign Military Financing, FMF). Ez utóbbi összeg bizonyos mértékig egyfajta kompenzációnak tekinthető azért, mert az Egyesült Államok jelentős késésben van azon F–16-os vadászgépek leszállításával, amelyeket Szlovákia még a Pellegrini-kormány idején rendelt meg. A megállapodás szerint az ország a MiG-ekért és Kub-okért cserébe ezen felül az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből további 250 millió euró pénzbeli kompenzációt is kap. A tárcavezető az üzlet előnyösségét azzal illusztrálta, hogy Bahrein öt évvel ezelőtt 911 millió dollárér vásárolt 12 Vipert.

Vadonatúj gépek

A védelmi miniszter arról is tájékoztatott, a támadóhelikoptereket az azokat gyártó amerikai Bell cég már nagyrészt elkészítette, mert eredetileg egy másik állam megrendelésére építették azokat, de az a szerződés végül kútba esett. Sajtóinformációk szerint arról lehet szó, hogy a gépeket eredetileg Pakisztán rendelte meg, de az üzletet az előző amerikai elnök, Donald Trump törölte. Naď ezt nem erősítette meg, de nem is cáfolta, mindössze annyit mondott, a gépek iránt, Szlovákián kívül, más államok is érdeklődtek. „A felelősségteljes védelmi politikánknak, az Egyesült Államokkal való viszonyunknak és Ukrajnának nyújtott világos támogatásunknak köszönhetően mi kaptunk először ajánlatot” – írja a tárcavezető. Hozzátette, Szlovákia jelenleg nem rendelkezik támadóhelikopterekkel, a hasonló célt szolgáló szovjet Mi–24-es gépeket még a Radičová-kormány idején leszerelték. Naď szerint az új amerikai helikopterek nagyban növelik Szlovákia védelmi képességeit. Az Ukrajnának átadott MiG-ekkel kapcsolatban pedig elmondta, Magyarország már jóideje próbálja eladni az ugyanilyen, már hosszabb ideje leszerelt szovjet repülőgépeit. Darabonként 10 millió eurót kérnek értük, de nem találnak vevőt.

Viperák és a pokol tüze

Az AH-1Z Viper, azaz Vipera típusú támadóhelikoptert 2010-ben rendszeresítették az amerikai tengerészgyalogságnál, egyes források szerint globálisan a legmodernebb ilyen eszközről van szó. A közel 18 méter hosszú és 4,5 méter magas gép 5,5 tonnát nyom és több mint egy tonnányi fegyvert tud szállítani. Kétfős legénysége van és akár 400 km/h-s vízszintes sebesség elérése is képes. Hatósugara 230 km. A gép forgószárnyait modern kompozitanyagokból készítették, így bizonyos mértékig a lövedékeknek is ellenáll. Érdekesség, hogy mivel a tengerészgyalogság számára fejlesztették ki, arra tervezték, hogy hajókról szálljon fel, így komoly korrózióvédelemmel látták el. Az AH-1Z Viper alkatrészeinek több mint 80 százaléka megegyezik a UH-1Y Venom többcélú, így például szállítási feladatokat is ellátni képes, helikopterével. Azok az államok, amelyek ilyen támadó és szállítógépeket üzemeltetnek, jelentős spórolást érhetnek el a logisztika és az üzemeltetés terén. Szlovákia azonban a második Fico-kormány idején szintén amerikai de, Sikorsky UH-60 Black Hawk többcélú gépeket vásárolt, amelyekkel a Viper alkatrészei nem kompatibilisek. A Viper orrára szerelt 20 mm-es kaliberű gépágyú percenként akár 1500 lövedéket képes kilőni. Ez a típusú helikopter elsősorban a földfelszínen harcoló csapatok támogatását szolgálja. Számukra végezhet felderítést, de az ellenséges páncélozott járművek, bázisok megsemmisítésére is képes. Ez utóbbira szolgálnak a gépre szerelhető különböző levegő-föld rakéták. Ilyen például a Hydra 70 nem irányított rakéta, de a már említett Hellfire (pokol tüze) lézeres félaktív önirányítású páncéltörő rakéta is. Az utóbbi egy precíziós fegyver, a kilövése után a levegőben manőverezve találja meg a célját, általában valamilyen páncélozott járművet, amelyet megsemmisít. Bár eredetileg tankok ellen fejlesztették ki, az amerikai hadsereg, drónokról indítva, gyakran használta terroristavezetők likvidálására is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?