A kormány döntött: Ukrajnába küldik a MiG-eket

A szlovák légierő egyik MiG–29-es vadászgépe (TASR-felvétel)
Pozsony |

A kormány rendkívüli ülésén döntöttek arról, hogy Szlovákia átadja a MiG–29-es vadászgépeit, valamint légvédelmi rakétáinak egy részét Ukrajnának. Szlovákia cserébe 900 millió eurós kompenzációt kap. Moszkva fenyegetéssel reagált.

A kabinet a pénteki ülésén jóváhagyta a gépek átadásáról szóló nemzetközi szerződést. 13 darab MiG–29-es megy Ukrajnába, ebből nagyjából négy röpképes, a többi javításra szorul, vagy csak alkatrésznek használható. Lengyelország csütörtökön jelentette be, négy ugyanilyen gépet ad át Kijevnek.

Pozsony és Varsó lépésére Moszkva fenyegetéssel reagált. „Természetesen a speciális katonai művelet során ezen felszerelés megsemmisítésre kerül” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Szlovákia és Lengyelország által Ukrajnába küldött vadászgépekről. Mint mondta, a MiG–29-sek átadása nincs befolyással a konfliktus kimenetére, szerinte inkább csak Ukrajnának okoznak további szenvedést. Hozzátette, a vadászgépek átadása újabb bizonyíték arra, hogy a NATO országai egyre inkább beleavatkoznak Oroszország és Ukrajna konfliktusába.

Kompetencia-kérdések lezárva

„Alkotmányos szempontból tiszta döntést hoztunk” – jelentette ki Eduard Heger ügyvezető kormányfő (Demokraták, korábban OĽaNO) a kabinet pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón. A kormány ügyvezetői státusza miatt ugyanis nem volt világos, van-e a kabinetnek a vadászgépek átadására jogköre. A parlament védelmi bizottsága már kedden este úgy határozott, a gépek ügyében a kormány dönthet. A miniszterek végül pénteken egyhangúlag megszavazták a gépek átadását. Erre a kormányfő szerint az Alkotmány 119. cikkelyének f. bekezdése értelmében volt lehetőségük, amely az ügyvezető kormánynak is megengedi, hogy nemzetközi szerződéseket kössön. Heger szerint a döntéstől tájékoztatták Zuzana Čaputová köztársasági elnököt is, aki egyetért a lépéssel. Az államfő jelezte, bár szerinte jobb lett volna, ha a parlament is dönt a kérdésben, a kormány is megfelelő kompetenciákkal rendelkezik a lépés megtételére. Korábban szóba került, hogy a parlament plénuma is szavazna a kérdésről, de végül erre nem került sor, a mostani kormánydöntésről azonban a törvényhozás házelnökét, Boris Kollárt is értesítették.

Heger már pénteken délután telefonon közölte a MiG-ek átadásáról szóló döntést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, aki megköszönte a segítséget Szlovákiának. Az ukrán elnök egyben egy látogatásra hívta a szlovák miniszterelnököt, Heger pedig elfogadta azt. A pozsonyi döntést követően több ukrán parlamenti képviselő is köszönetet mondott Szlovákiának, egyben a nyugati országokat arra szólították fel, ők is küldjenek vadászgépeket Kijevnek.

„Világosan le szeretném szögezni, ezek a MiG-ek Ukrajna állampolgárainak védelmét fogják szolgálni, az életüket menthetik meg. Semmilyen körülmények között nem fogják ezeket támadásra használni” – jelentette ki Heger azzal, hogy egyesek azt terjesztik, Kijev támadásokat hajtat végre a gépekkel. A miniszterelnök egyben visszautasította, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia belépne a háborúba. A MiG-ek átadását Lengyelországgal, de a többi szövetségessel, illetve magával Ukrajnával koordinált módon valósítják meg. „Kormányunk a szövetségeseinkkel együtt a történelem jó oldalán áll, segítünk Ukrajnának hogy megvédje a polgárait, illetve a területét. És ez így helyes, hiszen ez így humánus” – tette hozzá a kormányfő.

900 milliót kapunk cserébe

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szovjet gyártmányú, tavaly szeptemberben leszerelt MiG–29-es vadászgépekért, valamint néhány Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta Ukrajnába küldéséért cserébe Szlovákia összesen 900 millió euró értékű kompenzációt kap. 200 millió euró az Európai Bizottság alá tartozó Európai Békekeretből érkezik, míg az Egyesült Államok további 700 millió euró értékben ad olyan fegyverrendszereket, amelyekkel az ország jelenleg nem rendelkezik. Jaroslav Naď (Demokraták, korábban OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszter a pénteki sajtótájékoztatón nem pontosította, milyen fegyverrendszerről van szó, de napokon belül ezt az információt is nyilvánosságra fogják hozni. Naď szerint Szlovákia számára ez a kompenzáció nagyon előnyös, nagyban növeli az ország védelmi képességeit. „Ez azonban másodlagos, a legfontosabb, hogy Ukrajnának segítsünk emberéleteket menteni” – tette hozzá. Majd arról is beszélt, a 200 millió eurós pénzbeli kompenzáció háromnegyed év múlva érkezhet meg, így annak felhasználásáról már a következő kormány fog dönteni.

A tárcavezető arról is beszélt, mivel Szlovákiában a gépeket tavaly leszerelték, ezért számunkra feleslegesek. A szervizelésüket ugyanis orosz technikusok végezték, akiket a háború kitörése után hazaküldtek és alkatrészeket sem tudtak már Oroszországból beszerezni. Ráadásul már évekkel ezelőtt leállították a MiG–29-es típusra az új pilóták képzését. A gépek tavaly szeptembei nyugdíjazása óta a szlovák légteret a cseh, a lengyel és a magyar légierő védi. Naď azt is elmondta, Ukrajnának még a szovjet időkből van egy üzeme, ahol el tudják végezni a gépek javítását. Illetve az ukrán pilóták már korábban is MiG-eken repültek, így nem szükséges az átképzésük. A szlovákiai gépek heteken belül kerülhetnek át Ukrajnába.

A 13 gépből, amelyet Szlovákia Ukrajnába küld 3-4 röpképes, a többi komoly javításra szorul, vagy csak alkatrészként használható fel. A szlovák vezérkari főnök, Daniel Zmeko tábornok a sajtótájékoztatón elmondta, a szlovák MiG-ek szolgálati idejük végén jártak már, amikor még repültek, rengeteg meghibásodást produkáltak. A leszerelésük előtt már csak egyszerre négy gép volt röpképes állapotban. Zmeko a gépek katonai felhasználásáról is beszélt. Kiemelte a szlovák MiG-ek az ukrán légvédelem részét fogják képezni, elsősorban robotrepülőgépek, cirkálórakéták megsemmisítésére fogják azokat használni. Az ország kritikus infrastruktúrájának védelmét segítik majd. Ukrajna a jelenlegi repülőgépeit is erre használja. Hozzátette, a gépeket egykor ugyan támadó feladatokra is tervezték, de a szlovák MiG-ek esetében ezek a képességek már jelentősen korlátozottak. „Ezeket a repülőgépeket utoljára 1996-ban modernizálták” – tette hozzá azzal, hogy közvetlenül a fronton nem ezeknek a gépeknek nem lehet hasznát venni. „Nemiszem, hogy ezekből csatarepülőgépeket csinálnának, ez egyszerűen elképzelhetetlen” – mondta a tábornok, de hozzátette, nem tudja pontosan, miként alakítanák át az ukránok a gépeket. Az átadott Kub légvédelmi rakéták kapcsán pedig arról beszélt, Szlovákiának még így is elegendő ilyen eszköze marad.

Szlovákia még a Smer-kormány idején döntött a MiG-ek fokozatos kivezetéséről, illetve arról, hogy a helyüket amerikai F–16-os vadászgépek veszik át. Az utóbbiakból az első négy darab jövő év első felében érkezhet meg. Ezzel párhuzamosan zajlik a szilácsi (Sliač) katonai reptérnek az amerikai típusra való felkészítése.

Az ellenzék egy része tiltakozik

A korábban koalíciós, most ellenzéki SaS üdvözölte, hogy a kormány a MiG-ek Ukrajnának való átadásáról döntött.  Juraj Krúpa, a parlament védelmi bizottságának SaS-es elnöke szerint a gépek jó szolgálatot tehetnek Kijevnek. Ha pedig Szlovákiában maradtak volna, akkor az országnak sok pénzébe került volna a szétszerelésük. A Progresszív Szlovákia szerint a vadászgépek átadása Szlovákia biztonsági érdekét szolgálja. „Az orosz erőket ugyanis szeretnék a határainktól minnél távoltabb tartani” – tették hozzá. 

A Peter Pellegrini vezette Hlas szerint azonban a kormánynak nem lett volna kompetenciája ilyen döntést hozni, ezért nem értenek egyet azzal. „A  MiG–29-es vadászgépeknek egy háborús országba való küldése az ország külpolitikájának alapvető kérdése. Egy ilyen döntésre az ügyvezető kormánynak nincs semmiféle jogköre, a lépéséért teljes mértékben viseli a felelősséget” – írják a közleményükben, és hozzáteszik, arról, hogy a kormánynak van-e erre kompetenciája, az Alkotmánybíróság dönthet. A Robert Fico vezette Smer pedig egyenesen az Oroszországgal szembeni nyílt, ellenséges lépésnek nevezi a kormány határozatát. A párt parlamenti sajtótájékoztatóján arra utalt, szerintük ezzel az ország belesodródik a konfliktusba és Moszkva részéről Szlovákiával szembeni válaszlépésre kell számítani. Egyben nehezményezik, hogy a döntési folyamatban megkerülték a parlament plénumát, megkérdőjelezték a határozat legitimitását, köztisztviselői jogkörrel való visszaélés ügyében büntetőfeljelentést terveznek tenni.

A kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, Gyimesi György is élesen bírálta a kabinetet, illetve a védelmi minisztert amiért a MiG-ek átadásáról döntöttek. Szerinte erre a kormánynak nem lett volna kompetenciája. Illetve idézte azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint a lakosság többsége elutasítja a vadászgépek Ukrajnába küldését.

A Szövetség ebben a kérdésben sem egységes. A pártelnök, Forró Krisztián azt igyekszik hangsúlyozni, a közvélemény-kutatások szerint a lakosság nem támogatja a vadászgépek átadását. „Szlovákia történelmileg legnépszerűtlenebb és a parlament által bizalmát veszített kormánya mégis egyhangúlag határozott ilyen érzékeny kérdésben” – teszi hozzá a döntés legitimitását megkérdőjelezve a Facebook-bejegyzésében. Ugyanakkor Rigó Konrád, a párt Híd-platformjának vezetője szerint helyes döntésről van szó. „Lengyel barátainkkal együtt mi is jól döntöttünk. A Kijevbe küldött vadászgépek nem orosz gyerekeket fognak megölni, hanem ukrajnai kisgyerekeket fognak megvédeni” – írta a közösségi oldalán.

Először a lengyelek léptek

Csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfő bejelentette, Lengyelország a következő napokban négy MiG-et küld Ukrajnának. De a szervizelés és javítás után további vadászgépeket biztosítanak majd. Varsó több mint tíz MiG–29-es vadászgéppel rendelkezik, melyeket korábban a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) arzenáljából vettek át. Duda elmondása szerint a lengyel vadászgépek működőképesek.

A T–72-es tankok

A védelmi miniszter a MiG-ekről tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy elvben a szlovák hadsereg szintén szovjet gyártmányú T–72-es tankjainak Ukrajnának való átadása is szóba jöhet. Ebben az esetben azonban Szlovákia minden átadott tankért cserébe ugyanannyi nyugati harckocsit kér. Naď szerint harminc tank lecserélésére kerülhet így sor. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?