A legújabb uniós szankció miatt tovább nőhetnek a szlovákiai üzemanyagárak

tankolás
Pozsony |

Az elmúlt hétvégén lépett életbe az a tavaly nyáron elfogadott, Oroszország elleni uniós szankció, amely megtiltja az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyagok forgalmazását az Európai Unióban. A szlovákiai elemzők szerint az új szankció miatt tovább nő majd az üzemanyagok, különösen a gázolaj ára, mivel Európa nem önellátó a gázolaj termelésében.

„Arra számítunk, hogy az embargó miatt tovább nőnek majd az üzemanyagárak Európában. A gázolajat főként Oroszországból importálták az EU-ba, vagy főként orosz olajból állították elő” – mondta Jana Glasová, a 365.bank elemzője. Az EU-nak szerinte az orosz olajat most más országokból származó szállításokkal kell helyettesítenie, ami felhajtja az árakat. „Az európai piacon tapasztalható problémák miatt azonban a gázolaj ára már az elmúlt időszakban is magasabb volt, mint a benziné, és éves összehasonlításban is jelentős áremelkedés tapasztalható” – tette hozzá Glasová.

Több pénz a finomítóknak

Az orosz olajtermékekre vonatkozó, február 5-étől érvényes embargó határidejének a közeledtével az európai finomítók részvényeinek az árfolyama, különösen a dízelgyártásra összpontosítóké, jelentősen nőtt. „E vállalatok részvényárfolyamának és a várható nyereségük növekedésének az oka az olajtermékek szűkös európai piaca, amely az embargó közeledtével egyre feszültebbé vált” – figyelmeztetett Lukáš Kovanda, a Trinity bank vezető közgazdásza.

Az európai országok eddig már mintegy a felére csökkentették az orosz gázolaj behozatalát. Míg Ukrajna Oroszország általi lerohanása előtt az összes gázolajimport mintegy felét Oroszországból importálták, Kovanda szerint ez az arány mostanra 27%-ra esett vissza. „Az elmúlt hetekben az országok feltöltötték az orosz gázolajkészleteket, ami részben enyhítheti az embargó utáni ársokkot, a fent említett vállalatok részvényeibe befektetők azonban úgy vélik, hogy áremelkedés következik be, aminek köszönhetően nőhet a nyereségességük” – tette hozzá Kovanda.

Költséges feldolgozás

A pozsonyi székhelyű Slovnaft kőolaj-finomító szintén alapvető változások előtt áll. Bár Szlovákia mentességet kapott az orosz nyers-olaj behozatala alól, vasárnaptól nem exportálhatja egyes termékeit a Cseh Köztársaságon kívüli uniós országokba. Az orosz nyersolajból készült üzemanyagok Csehországba irányuló exportjának a lehetősége azonban időben korlátozott, idén decemberig tart. A szlovákiai finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban lehet majd külföldön értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz. A Slovnaftnak ezért az orosz nyersolaj egy részét más országokból tankhajókon, majd Horvátországból az Adria vezetéken keresztül érkező importtal kell helyettesítenie.

„Idén várhatóan az orosz olaj mintegy 30%-át fogjuk alternatív olajjal helyettesíteni” – mondta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője. Hozzátette, hogy az osztrák vagy magyarországi piacok zavartalan ellátása jelenleg főként az Adria vezeték működőképességétől függ. „A Mol-csoportnak és a Slovnaftnak csak rövid távú szerződése van a horvát csővezeték-üzemeltetővel, a JANAF-fal a következő néhány hónapra. Hogy mi lesz ezután, azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, mivel a horvát fél számunkra nem megfelelő pénzügyi feltételeket szab” – mutatott rá Molnár. A Slovnaft tavaly már tesztelte az alternatív olaj feldolgozását. Molnár szerint közel-keleti olajról volt szó. A szóvivő azonban hozzátette, hogy az alternatív nyersolaj feldolgozása és szállítása 15 millió euróval drágább volt a korábbi költségeikhez képest.

Drágább tankolás

A Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a 95-ös benzin literje már január utolsó napjaiban is csaknem 4 százalékkal drágult. Míg az idei év elején a 95-ös benzin literjéért átlagosan 1,49 eurót fizettünk, a benzin.sk adatai szerint az elmúlt napokban ez már 1,59 euró körül mozgott, míg a gázolaj literjéért átlagosan 1,58 eurót kértek a szlovákiai töltőállomásokon. Lukáš Lipovský termékpiaci elemző szerint az újabb szankciók miatt az elkövetkező időszakban az üzemanyagok további drágulására kell felkészülnünk. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!