Közélet

A lakosok döntő többsége arányosnak tartja az óvintézkedéseket

Pozsony | Szlovákia lakosságának nagy része megértéssel fogadta az új típusú koronavírus terjedése miatt hozott óvintézkedéseket.
TASR

2020. március 26. 19:30

koronavírus
- TASR-felvétel

Több mint 90 százalékuk teljesen vagy "inkább megfelelőnek", arányosnak tartja a kormány rendelkezéseit. Ez a Go4insight ügynökség reprezentatív felméréséből derül ki, melyet március 17. és 25. között végeztek el 1000 válaszadó bevonásával. A TASR hírügynökséget Rastislav Kočan, a Go4insight munkatársa tájékoztatta csütörtökön.

A potenciális óvintézkedések közül az esetleges mozgáskorlátozás, az elfogadottak közül az üzletek nagyobb részének zárva tartása a legkevésbé népszerű. Az ellenzők aránya ugyanakkor ebben a két esetben sem éri el még a 10%-ot sem. Többségük fiatal, vagy egyéni vállalkozó. "Teljesen aránytalannak" szinte senki sem tekinti az elfogadott óvintézkedéseket.

A felmérés szerint a leginkább elfogadott intézkedés az, amely szerint nyilvános helyen kötelezővé tették a védőmaszkok viselését. A válaszadók három negyede nyilatkozta, hogy legalább alkalmanként védőkesztyűt is felhúz. 90 százalékuk kevesebbet utazik az új típusú koronavírus terjedése miatt, legyen szó akár tömegközlekedésről, akár autózásról. A többség mellőzi a kézfogást is, mint üdvözlési formát, és gyakrabban mos kezet.

A válaszadók két harmada ismerte be, hogy felhalmozott tartós élelmiszereket. A felnőtt lakosok nagyjából egy százaléka nem változtatott semmit a magatartásán a világjárvány miatt – ők főleg 40 és 65 év közötti, kétkezi munkások. A másik oldalon, a lakosság 95 százaléka állítja, hogy öt-hét óvintézkedést is betart.

A felmérés szerint a lakosok több mint három negyede, vagyis 75 százalékuk fél attól, hogy megfertőződik. 38 százalékuk nagyon fél az új típusú koronavírustól, 22 százaléknyian mérsékelten félnek, háromszázaléknyian pedig egyáltalán nem tartanak a betegségtől. Minél idősebb valaki, annál jobban fél. A hatvanasok 80 százaléka, a hetvenesek csaknem 90 százaléka aggódik. A 25 évnél fiatalabb korosztály tagjainak valamivel több mint fele fél az új típusú koronavírustól.

 Arra a kérdésre, hogy mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba, a szlovákiai lakosok többsége viszonylag optimista választ adott. Több mint 90 százalékuk véli úgy, hogy Szlovákiában legkésőbb egy éven belül minden a régi lesz. A lakosság egyharmada bízik abban, hogy erre már fél éven belül sor kerülhet, a másik harmada szerint pedig még nyár előtt eltűnik a koronavírus.

A lakosság mintegy tíz százaléka borúlátóbb. Szerintük egy évnél több időre lesz szükség ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. A pesszimisták fele ráadásul úgy gondolja, hogy semmi sem lesz többé olyan, mint régen. „A fiatalok és a társadalmi ranglétra magasabb fokán álló, többet kereső emberek optimistábbak. Leginkább az idősebbek gondolják úgy, hogy több időre lesz szükség a normális életvitelhez való visszatéréshez” – zárta Kočan.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Napról napra, hétről hétre újabb kihívások

ételkihordás

Párkány: naponta 120 adag ételt szállítanak ki a nyugdíjasoknak

takarítás

Rossz szokásaink, amelyek a járvány idején különösen árthatnak

koronavírus

Mutatjuk, honnan vannak az új fertőzöttek

ss

Kihagyott ziccer, tele varázslattal

a

Kiégett három személyautó Galántán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.