Közélet

A következő évtizedben 38 milliárd eurót költene a hadseregre a szlovák kormány

Pozsony | A kormány szerdán elfogadta a védelmi minisztérium stratégiai tervét, amely részletesen meghatározza, hogy 2035-ig milyen fejlesztéseket kell végrehajtani a hadseregnél. Jaroslav Naď (OĽaNO) tárcavezető úgy véli, még sosem volt ilyen sürgető a katonaság megerősítése, mint most. A fejlesztések végösszege 38 milliárd euró körül mozogna.
author
Nagy Roland

2022. június 8. 18:30

katonak
A védelmi minisztérium szerint sürgősen szükség van az új, modern harckocsik beszerzésére, illetve a katonák számának növelésére is - TASR-felvétel

Jaroslav Naď szerint Szlovákiában az elmúlt évtizedben a hadsereg fejlesztése a perifériára szorult, amit jól bizonyít az elöregedett katonai felszerelés és az elhanyagolt infrastruktúra. A védelmi minisztérium nemrégiben éppen azért adományozta Ukrajnának az S–300-as légvédelmi rakétarendszert, mert már több évtizedes felszerelésről volt szó, amelyet a szlovák hadsereg nem tudott volna hatékonyan felhasználni. A hazai légteret most a nyugati szövetségesek által küldött, jóval modernebb Patriot-rakéták védik. Naď szerint azonban ez csak a kezdet, az Ukrajna elleni orosz invázió pedig rámutatott, hogy a felfegyverkezés sürgősebb, mint valaha.

„Az önálló Szlovákia megalakulása óta még sosem volt ennyire fontos, hogy a fegyveres erőink komplex módon legyenek képesek bebiztosítani a legfőbb feladatukat: megvédeni Szlovákiát a külső hatalmak támadása ellen, megóvni a szuverenitását, a területi integritását és a határai sérthetetlenségét, illetve teljesíteni a nemzetközi egyezményekből adódó kötelezettségeket

vélekedett a védelmi miniszter.

Három mérföldkő

A kabinet által elfogadott dokumentumban három mérföldkövet határoztak meg. Az első a 2024-es év, ugyanis ekkor jár le a kormány hivatali ideje, illetve a parlament a tavaly elfogadott nemzetbiztonsági stratégiában vállalta, hogy szlovák hadsereg költségvetése 2024-re eléri majd a GDP 2 százalékát, ezzel teljesítve a NATO hadi fejlesztésekre vonatkozó elvárásait is. A most elfogadott stratégiai tervben azonban leszögezik, hogy az orosz háború kitörése miatt minél hamarabb szükséges lenne elérni az említett 2 százalékos határt, akár már 2022 végére is.

A 2035-ig tervezett fejlesztések mintegy 38 milliárd euróba kerülnének. A védelmi minisztérium állítja, ha az elkövetkező 13 évben a hadseregnek nem különítik el az említett összeget, akkor a teljes terv végrehajtása veszélybe kerülhet. Ha viszont sikerülne túllépni a 2 százalékos határt, akkor a fejlesztéseket már 2035 előtt is be lehetne fejezni.

A második mérföldkőnek a 2026-os évet jelölték meg. Szlovákiának ekkorra kellene befejeznie a nehéz gépesített egységek kialakítását, amelyhez új haditechnikára és több katonára lesz szükség. A harmadik mérföldkövet pedig a már említett 2035-ös év jelenti, a minisztérium szerint eddig érdemes előre tervezni, hiszen egy évtized után már újabb típusú fenyegetések jelenhetnek meg, így újabb terv kidolgozására lehet szükség.

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď védelmi miniszter - TASR-felvétel

Felfegyverkezés

A nehéz gépesített hadosztály létrehozása érdekében a védelmi tárca elengedhetetlennek tartja a modern hadieszközök beszerzését. Éppen ezért 2024-ig szeretnék megkötni az első, harckocsikkal kapcsolatos üzleteket. A 8x8-as meghajtású páncélozott katonai csapatszállítókból például 76-ot szeretnénk beszerezni. A tárca célja, hogy 2035-ig legalább 500 ilyen harckocsival rendelkezzen a hadsereg. Emellett lánctalpas páncélozott harckocsik beszerzését is tervezik, a minisztérium szerint legalább 152 ilyen eszközre lenne szükség, hogy hatékony nehéz gépesített egységek jöhessenek létre.

A földi egységek mellett a légierőt is jelentősen felfejlesztenék. Az egyik legfontosabb terv a 14 új F-16-os vadászgép beszerzése, amihez szüksége lenne a katonai repterek infrastruktúrájának fejlesztésére is. A tárca 2026-ig be akarja fejezni a repterek felújítását.

Újabb tankok?

Nemrégiben lapunk is beszámolt arról, hogy a védelmi tárca a T–72-es tankok elajándékozásáról is tárgyal Ukrajna részére. Naď a tegnapi kormányülés után kijelentette, valóban egyeztetnek egy ilyen lehetőségről, de csak akkor jöhet szóba, ha minden egyes elajándékozott tankért egy újabb, nyugati típusú tankot sikerül bebiztosítani.

„Olyan megoldásokat keresünk, amelyek Ukrajna számára hasznosak, ugyanakkor tiszteletben tartják Szlovákia védelmi igényeit”

– mondta a tárcavezető.

Továbbá elárulta, az Ukrajnának eladott Zuzana 2-es tarackágyúk jelenleg a gyártósoron vannak. Hogy pontosan mikorra készülnek el, azt a tárcavezető nem tudta megmondani.

Zuzana 2

2022. június 2. 09:00

Aláírták: Szlovákia önjáró tarackot küld Ukrajnának

8 ezer új katona

A hosszú távú tervek között a másik fontos célkitűzés a gyalogság megerősítése. A dokumentum alapján a szlovák hadsereg kötelékében jelenleg 14 100 kiképzett katona szolgál. Naď azonban egyáltalán nem elégedett ezzel a számmal, azt szeretné, ha 2035-ig mintegy 8 ezer fővel bővülne a hadsereg. 2024-re 16 ezer, 2026-ra 18 ezer, 2035-re pedig 22 ezer katonát szeretne a fegyveres erők kötelékében látni.

A védelmi minisztérium két év kihagyás után újraindította az önkéntes katonai szolgálati programját is.

NATO-katonák a lesti kiképzőbázison

2022. május 9. 17:34

Fegyverbe, fegyverbe, de csak önkéntesen

Tavaly és tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt elmaradt a kiképzés, idén azonban ismét lehetett jelentkezni. Martina Kovaľ Kakaščíková, a tárca szóvivője a TASR-nek elmondta, nagy volt a túljelentkezés, hiszen eddig 527 kérvényt regisztráltak, de legfeljebb csak 150 önkéntest tudnak kiképezni.

„Összehasonlításképpen: 2019-ben 122, 2018-ban 180 kérelmet regisztráltunk”

– jegyezte meg a szóvivő. A kiképzés elvégzése után a civileket a tartalékosok közé sorolják, akiket krízishelyzetben be lehetne hívni szolgálatra. A minisztérium a jövőben a tartalékosok számát is növelné.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.