Közélet

A kormány csődbe viheti Szlovákia domináns áramtermelőjét

Pozsony | Újabb katasztrófa fenyegeti Szlovákiát a kormány energiaipari jogalkotása miatt, amellyel a magas energiaárakat szeretnék megzabolázni. Az ország domináns áramtermelője, a Szlovák Villamos Művek vezetése szerint csődbe mehetnek, ha a kormány nem változtat az elképzelésein.
author
Molnár Iván

2022. szeptember 26. 17:00

Strycek
Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója szerint, ha a kormány javaslatát elfogadják, óriási probléma lesz bármilyen infrastrukturális projekt finanszírozása az energiaágazatban. - Szlovák Kormányhivatal

A parlament kedden folytatja a kormány energetikai mentőcsomagjáról szóló vitát. A törvényhozás által múlt pénteken második olvasatba utalt energiatörvény módosítását – amelyet még e héten szeretnének elfogadni – arra az esetre tartalékolják, ha nem sikerül közös uniós megoldást találni az energiaválságra. Többek között lehetővé tenné a kormány számára, hogy vészhelyzetet hirdessen, és megszabja az energiacégeknek, hogy kinek és mennyiért adják az áramot és a gázt, miközben a kormány egy egyszerű rendelettel dönthet majd az energiaárakról. Megtilthatnák azonban a villamos energia kivitelét is. Az elemzők szerint gyakorlatilag az áram és a gáz „államosításáról” van szó.

Veszélyes lépések

Az ország domináns áramtermelője, a Szlovák Villamos Művek (SE) ezzel kapcsolatban máris felhívta a figyelmet arra, hogy ha a törvénymódosítást a kormány által javasolt formában fogadják el, az csődbe juttathatja a vállalatot, és veszélybe sodorná a Mohi Atomerőmű 4. blokkjának a befejezését is. Csak emlékeztetőül: a Szlovákiában előállított villamos energia több mint 64 százaléka a Szlovák Villamos Művektől származik, miközben a cég az ország áramellátásának a 60 százalékát biztosítja, vagyis a következmények katasztrofálisak lennének Szlovákia számára.

„A kormány törvénymódosítása által generált bizonytalan jogi környezet miatt sem a bankok, sem a cég tulajdonosai nem hajlandók nekünk odaítélni az egyébként már leegyezett 400 millió eurós kölcsönt. Szélsőséges esetben a vállalatunk emiatt akár csődbe is mehet” – figyelmeztet Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója. Ha az említett jogszabályt elfogadják, szerinte óriási probléma lesz bármilyen infrastrukturális projekt finanszírozása az energiaágazatban, és minden bizonnyal problémák lesznek az SE finanszírozásával is. A vállalat ezért azt tervezi, hogy az idei év végéig szükséges 400-500 millió eurós forrást az államtól próbálja meg kicsikarni, amely az SE részvényeinek a 34 százalékát birtokolja.

A csődveszély és a 4. mohi blokk befejezésén kívül Strýček szerint azonban veszélybe kerülhet Szlovákia jó hírneve is a befektetők szemében. Az SE vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat értelmében a kormány energiavészhelyzet esetén a hatályos kereskedelmi szerződésektől függetlenül ráteheti a kezét az energiacégek termelésére, és meghatározhatja a fogyasztói árat is. „A javaslatban azonban nem szerepelnek olyan határozott feltételek, amelyek alapján energiavészhelyzetet lehet hirdetni, ami abszolút jogbizonytalansághoz vezet” – állítja Strýček.

A tét 10 milliárd euró

Külön probléma, hogy a Szlovák Villamos Művek már a jövő év egészére eladta az általa előállított villamos energiát, és kötelezettséget vállalt arra, hogy termelésének több mint felét külföldi partnereknek szállítja. 2023-ban, amikor a Mohi Atomerőmű 3. blokkja beindul, Strýček szerint az SE 20,8 terawattóra (TWh) villamos energiát fog termelni. Ebből 6,15 TWH-t a szlovák háztartásoknak ígértek, 3,8 TWh-t a szlovák piacon értékesítettek, a fennmaradó több mint 10 TWh-t pedig külföldi ügyfeleknek adták el Németországba, Csehországba és Magyarországra. A vállalat jogi szakvéleménye szerint a villamosenergia-ellátási szerződéseiket az állami szabályozásra hivatkozva nem lehet felmondani, Strýček szerint ezért az SE-nek más energiatermelőktől kellene áramot vásárolnia a külföldi szerződéses fogyasztók igényeinek a kielégítésére, mindezt ráadásul a jelenlegi rendkívül magas árakon, ami körülbelül tízmilliárd euróba kerülne. És mivel a törvényjavaslat a kormány által nyújtott kártérítést is magában foglalja, végső soron az államnak, vagyis az adófizetőknek kellene kifizetnie ezt a csillagászati összeget.

Az SE ezért levelet küld a köztársasági elnöknek, a parlamenti képviselőknek és az illetékes minisztereknek, amelyben a már benyújtott jogszabályok módosítására szólítják fel őket, és arra is, hogy a módosításokat vitassák meg az ágazati szakemberekkel. Strýček szerint ugyanis a törvénymódosítás épp azon részét nem véleményezhették, amely lehetővé teszi, hogy szükségállapotban a vállalatnak megszabhassák, kinek is adhat el elektromos energiát. „Ha az állam nem ad 400 millió eurós kölcsönt, vagy ha az eredetileg megállapított 6,15 terawattóránál több áramra teszi rá a kezét, akkor nagy az esélye annak, hogy csődöt jelentünk” – tette hozzá az SE vezérigazgatója.

Hirman cáfol

A Szlovák Villamos Művek vezetésének a cégük esetleges csődjével kapcsolatos információi ellentmondanak az állam képviselőinek küldött levelüknek – állítja a gazdasági tárca, amely szerint a szóban forgó levélben még a törvény tényleges előkészítése és elfogadása előtt tájékoztattak az SE súlyos pénzügyi problémáiról. „A Szlovák Villamos Művek esetleges pénzügyi problémái mögött a társaság helytelen vezetői döntései állhatnak, és nem a parlament által második olvasatban tárgyalt módosításjavaslatok. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az elfogadott intézkedéseket az állam csak abban az esetben alkalmazná, ha olyan helyzet állna elő, amikor a piaci működési zavarok miatt az energiaárak csillagászati magasságokba emelkednének, és így megfizethetetlenné válnának. Mindenesetre, foglalkozni fogunk a Szlovák Villamos Művek helyzetével” – mondta el Karel Hirman gazdasági miniszter. A tárcavezető biztosította a szlovákiai háztartásokat arról, hogy a kormány eddigi intézkedései nem veszélyeztetik a Szlovák Villamos Művek kötelezettségvállalását, miszerint 2023-ban és 2024-ben kedvezményes áron szolgáltatja az áramot a háztartásoknak. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Így gazdálkodik a Heger-kormány

Eduard Heger

Heger Albániába utazott az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

Tu-95

Sorozatos dróntámadások orosz repülőterek ellen

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől egy ruhadarabot kapott ajándékba

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől még egy ajándékot is kapott

Drograzziát tart a rendőrség a hírhedt Pentagon lakótelepen

Drograzziát tart a rendőrség a hírhedt Pentagon lakótelepen

Ismeretlen autó gázolt egy biciklist, elhajtott a helyszínről

Cserbenhagyásos gázolás: ismeretlen autó gázolt egy biciklist

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.