Közélet

A Kárpát-medencei magyarság értelmiségi jövőképe

A határon túli magyar egyetemisták helyzetét, lehetőségeit és jövőképét vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem két, kisebbségpolitika szakos hallgatója, Bálint Csaba és Kispál Richárd.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. október 10. 11:55

A kutatás célja megszólítani olyan határon túli, 18-25 éves, magyar tannyelvű egyetemen tanuló fiatalokat, akik a jövőben saját közösségük „motorjai” lehetnek. Az utóbbi évtizedre jellemző, főleg az Európai Uniós csatlakozást követően, hogy a frissen végzett diplomások a jobb élet, valamint érvényesülési lehetőségek reményében elhagyják szülőföldjüket, saját közösségüket, minek következtében a szomszédos országok magyar kisebbségei értelmiség hiányában hátrányba kerülnek. Ezen jövőkép, migrációs tendenciák, az anyaországhoz való viszony feltárása a kutatás elsődleges prioritása. 
 
A kutatás három nagy célterületre terjed ki, a szlovákiai Selye János Egyetemre, a romániai Babes-Bolyai Egyetemre, illetve a szerbiai Újvidéki Egyetemre. A megjelölt intézmények mindegyikéből 4-4 képzés kerül felkeresésre, amelyek egyezményesen az óvó-tanító-, a tanár- és a közgazdász-képzések (BA), továbbá 1-1, a három fő képzéstől eltérő felsőoktatási szak lekérdezésére is sor kerül. A kutatás online-kérdőív kitöltésén alapul, amelyeknél cél, hogy minél több fiatalhoz eljusson, mert így átfogóbb kép körvonalazható egy-egy közösség ifjúságának helyzetéről, valamint alaposabb összehasonlítás végezhető a Kárpát-medencében. 
 
Azon túl, hogy a kutatás feltárja a leendő határon túli magyar értelmiség jövőképét, egy komplexebb folyamatot is kíván vizsgálni, például, hogy miként csapódott le a fiatalabb generációkban az elmúlt évek anyaországi nemzetpolitikája (kettős állampolgárság kérdése), vagy, hogy miben érzik másnak saját helyzetüket, mint mondjuk az idősebb generációk a rendszerváltást megelőzően, nem utolsó sorban pedig eme hallgatók hogyan is vélekedhetnek a többség-kisebbség viszonyáról. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Tomáš Valášek

Valášek elnézést kért a magyaroktól

idősotthon

Újabb állomáshoz érkezett a vakcinaprogram

Arkana

Renault Arkana E-Tech Hybrid 145: takarékos és főleg nyugodt vezetés

Anna Záborská

Több százan tüntettek Pozsonyban az abortusztörvény ellen

komárom

Komárom – 14 bérlakás jön létre a régi iskolaépületben

Miloš Zeman
Frissítve

A kórház szerint Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.