A Kárpát-medencei magyarság értelmiségi jövőképe

<p>A határon túli magyar egyetemisták helyzetét, lehetőségeit &nbsp;és jövőképét vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem két, kisebbségpolitika szakos hallgatója, Bálint Csaba és Kispál Richárd.</p>

A kutatás célja megszólítani olyan határon túli, 18-25 éves, magyar tannyelvű egyetemen tanuló fiatalokat, akik a jövőben saját közösségük „motorjai” lehetnek. Az utóbbi évtizedre jellemző, főleg az Európai Uniós csatlakozást követően, hogy a frissen végzett diplomások a jobb élet, valamint érvényesülési lehetőségek reményében elhagyják szülőföldjüket, saját közösségüket, minek következtében a szomszédos országok magyar kisebbségei értelmiség hiányában hátrányba kerülnek. Ezen jövőkép, migrációs tendenciák, az anyaországhoz való viszony feltárása a kutatás elsődleges prioritása.  A kutatás három nagy célterületre terjed ki, a szlovákiai Selye János Egyetemre, a romániai Babes-Bolyai Egyetemre, illetve a szerbiai Újvidéki Egyetemre. A megjelölt intézmények mindegyikéből 4-4 képzés kerül felkeresésre, amelyek egyezményesen az óvó-tanító-, a tanár- és a közgazdász-képzések (BA), továbbá 1-1, a három fő képzéstől eltérő felsőoktatási szak lekérdezésére is sor kerül. A kutatás online-kérdőív kitöltésén alapul, amelyeknél cél, hogy minél több fiatalhoz eljusson, mert így átfogóbb kép körvonalazható egy-egy közösség ifjúságának helyzetéről, valamint alaposabb összehasonlítás végezhető a Kárpát-medencében.  Azon túl, hogy a kutatás feltárja a leendő határon túli magyar értelmiség jövőképét, egy komplexebb folyamatot is kíván vizsgálni, például, hogy miként csapódott le a fiatalabb generációkban az elmúlt évek anyaországi nemzetpolitikája (kettős állampolgárság kérdése), vagy, hogy miben érzik másnak saját helyzetüket, mint mondjuk az idősebb generációk a rendszerváltást megelőzően, nem utolsó sorban pedig eme hallgatók hogyan is vélekedhetnek a többség-kisebbség viszonyáról. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?