Közélet

A Híd közművelődési intézetet akar, a Csemadok háborog

A Híd a választási időszak végén állt elő a szlovákiai magyar közművelődési intézet megalapításának témájával. Állami finanszírozású intézményhálózat létrehozásáról szóló véleményezési folyamatot indítottak. A Csemadok nem örül az ötletnek, a már létező országos szervezet tagjai úgy látják, az új intézmény ellenük szólna.
Czímer Gábor

2019. december 23. 11:00

A Híd hivatalosan is Rigó Konrádot jelöli Nagyszombat megye élére
Rigó Konrád - TASR-felvétel

A múlt csütörtökön szerkesztőségünk is megkapta azt a levelet, amelyet a Híd környezetvédelmi minisztere, Sólymos László és Rigó Konrád, a párt kulturális államtitkára küldött. Ebben azt írják, egy olyan törvényt szeretnének előkészíteni, amely egy országos, államilag támogatott, önálló jogállású közművelődési intézmény létrehozását célozza. Szándékuk szerint ez biztosítaná a szlovákiai magyarságnak az aktív, közösségi művelődési tevékenységhez való jog gyakorlását.

A levél tartalmaz egy vitaanyagot, valamint az üggyel kapcsolatos rövidtávú feladatokat. Ez utóbbiak között van az intézményt létrehozó jogszabálytervezet előkészítése is. Ebben a törvényben szeretnék rögzíteni, hogy az intézet háromszintű, országos, regionális és helyi, hálózati struktúrákkal működjön. A tervezethez és a vitaanyaghoz való hozzászólásokat január 15-éig várják, a dokumentumot előkészítő Híd párt székházába.

Rigó: Két út van

Az államtitkár a kérdésünkre elmondta, kifejezettem egy magyar kulturális intézetben gondolkodnak. A javaslattal a következő kormány és parlament foglalkozhat majd. Az intézményhálózat gyakorlati megvalósítására szerinte két út kínálkozik: "Az egyik, hogy a jelenlegi rendszeren belül, a regionális közművelődési központok segítségével hozunk létre metodikai központokat, a másik egy önálló intézményrendszer kialakítása lenne." Hozzátette, idén júniusban a kormány elfogadott erről egy dokumentumot is. Rigó arra a kérdésre, hogy mekkora pénzkerettel rendelkezhetne egy ilyen intézményhálózat, azt mondta, nem szeretné, ha ebben a stádiumban a kérdést a költségek oldaláról közelítenék meg. "Először tartalommal kell megtölteni, és ehhez a tartalomhoz rendelnénk hozzá megfelelő pénzkeretet" - magyarázta az államtitkár. Rigó szerint azért a kormányzati ciklus végén állnak elő a témával, mert a jelenlegi kormányprogramban ez nincs benne, és a mostani lépéssel az új kormányzati időszakra készülnek.

Háborgó Csemadok

A miniszter és az államtitkár által jegyzett levél kiemeli: "A Csemadokra, mint a szlovákiai magyar közművelődés aktív és gazdag hagyományokkal rendelkező szervezetére, elsődleges partnerként tekintünk." Ennek ellenére a Csemadok tagjai kétségeket fogalmaztak meg a kezdeményezéssel kapcsolatban. Bárdos Gyula, a jelenleg is létező kulturális szervezet országos elnöke, aki az MKÖ listavezetője is egyben, elmondta, rengeteg felháborodott üzenetet kapott a régió Csemadok-szervezeteinek tagjaitól. "Egyértelmű kampányfogásnak tartják a kezdeményezést" - mondta és hozzátette, sokan ellencsemadoknak értékelik a Híd politikusainak a törekvését. Bárdos közölte, szervezetük tagjai szerint egy új intézmény felállítása helyett, inkább a Csemadok számára kellene újra normatív módon működési költségeket biztosítani. "Hasonlóan, mint ahogy az a Matica slovenská esetében történik" - mondta Bárdos. A Csemadok 1996-ig kapott normatív állami támogatást a szlovák államtól, most azonban pályáznia kell a forrásokért. A szervezet jelenleg a magyarországi forrásokból is rendszeresen szerez pénzt. Bárdos hozzátette, január elején tartják szervezetük országos elnökségét, ez után hivatalosan is reagálnak a miniszter és az államtitkár által küldött felvetésre. Az MKÖ listavezetőjeként hozzátette, a készülő választási programjukban szerepel majd, hogy a Csemadok kerüljön újra az államilag rendszeresen támogatott intézmények közé.

Rigó szerint a Csemadok tagjainak félelmei alaptalanok. "Nem arról van szó, hogy egy ellencsemadokot akarunk létrehozni, hiszen az elsődleges partner az ügyben maga a Csemadok" - mondta az államtitkár, és hozzátette, bízik benne, hogy az új intézmény létrehozásába a Csemadok integrálódni tud.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Ezek a határátkelőhelyek maradtak nyitva

Hétfőtől a Szlovákiába érkezőknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk

üres pad

Matovič: elképzelhető, hogy még szeptemberben sem indul be a tanítás

Igor Matovič

Matovič kijárási tilalmat vezetne be a húsvéti ünnepekre

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

Igor Matovič
Frissítve

471-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.