Közélet

A háborúról testközelből: Ukrajna és Oroszország is kezd kifulladni (VIDEÓ)

Gombaszög | Németh Andrást, a HVG munkatársát február 24-én hajnalban Kijevben érte az orosz hadsereg ukrajnai inváziója. Kollégájával éppen a vasútállomás mellett voltak, amikor becsapódtak az első rakéták.
author
Czímer Gábor

2022. július 18. 07:30

A HVG munkatársa, Németh András az Új Szó pódiumbeszélgetésén. (Fotó: Somogyi Tibor)
A HVG munkatársa, Németh András az Új Szó pódiumbeszélgetésén. (Fotó: Somogyi Tibor)

Németh az Új Szó által a Gombaszögi Nyári Táborban szervezett beszélgetésen elmondta, a háború kitörésének napján korán reggel éppen a kelet-ukrajnai frontra készültek tudósítani, de Kijevben rekedtek. Az újságíró szerint a háború előtt nagyon kevesen gondolták azt, hogy Oroszország ilyen léptékben rohanja le az országot, és már az első nap a fővárost is megtámadják. „Első nap még nem volt pánik, viszont estére bezártak a boltok. Másnap pedig elkezdődött a menekülés” – idézte fel a háború kitörése utáni napokat. Ekkor az orosz erők folyamatosan, ám sikertelenül próbáltak meg elfoglalni Kijevet. „Szerintem ezek gyakorlatilag öngyilkos missziók voltak” – véli Németh, hiszen a legtöbb ilyen támadást az ukránok megsemmisítették.  „Ott lógott mellettünk a bokron egy orosz katona tüdeje”– írta le az egyik ilyen megállított orosz támadás helyszínét. Az újságíró arról is beszélt, hogy a kijevi szállásuk közvetlen közelében is harci cselekmények zajlottak. „Számomra azonban az volt a legnyomasztóbb élmény, amikor megpróbáltuk elhagyni Kijevet” – mesélte. Németh a fotós kollégájával együtt vonattal próbálta meg elhagyni az ukrán fővárost. Az emberekkel telezsúfolt pályaudvaron próbáltak meg felszállni egy szerelvényre, de a rendőrök az ukrajnai polgárokat engedték előre, csak ezt követően került sor a külföldiekre. Bár igyekeztek a nőket és a gyerekeket előreengedni, mégis tülekedés alakult ki. „Ekkor a fotós kollégámat úgy próbálták megállítani, hogy a szájába nyomtak egy géppisztolyt” – emlékezett vissza a kijevi evakuáció pillanataira.

A beszélgetés során Németh a háború kapcsán zajló információs hadviselésről is beszélt. Az orosz propaganda igyekszik fasisztáknak beállítani az ukránokat. „Ugyan Ukrajna nagyon sok hibát elkövetett, az országban jelentős korrupció van, és említhetnénk a kisebbségeket korlátozó oktatási törvényt, ugyanakkor azt állítani az országról, hogy fasiszta vezetése lenne, egyszerűen nem igaz” – mondta. Volodimir Zelenszkij, aki büszkén vállalja zsidóságát, még a megválasztása előtt tiltakozott az ukrán oktatási törvény ellen.

A Kijev környékén elkövetett tömeggyilkosságok, így például a bucsai mészárlás Németh szerint az orosz hadsereg működésének jellege miatt történhetett meg. „Csecsenföldön, Grúziában és most Ukrajnában az orosz taktikának a része az civil lakosság megfélemlítése” – magyarázta. A vérengzések másik oka pedig a katonák fegyelmezetlensége lehet. „Fegyelmezett hadsereg ilyet nem csinál, csak akkor, ha parancsba kapja” – tette hozzá. Az Ukrajnában harcoló orosz katonák viselkedéséből azonban arra lehet következtetni, hogy nagyon fegyelmezetlenek, hiszen nagyon gyakoriak a fosztogatások.

Németh arról is beszélt, meglepte őt, hogy Ukrajna nem omlik össze és helyt tud állni, hiszen valószínűsíthető, hogy az oroszok legalább az ország felét meg akarták szállni. Már a kezdeti sikerekben is fontos szerepet játszott a nyugat különféle, így például információs támogatása, de a valódi fegyverszállítmányok megindulása egyfajta fáziskésésben volt. A háború kitörése óta azonban Oroszország valóban komoly veszteségeket szenvedett el technikában és katonáit tekintve is. „Nem véletlen, hogy már nem elsőosztályú fegyvereket szállítanak az orosz katonáknak – Oroszország is kezd kifulladni, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Ukrajna is – tehát pillanatnyilag egy patthelyzetben vagyunk“ – tette hozzá az újságíró.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok k

A képviselők elégedettek, az egészségügyi dolgozók tiltakoznak

Zoch utcai gázolás

Javul a Zoch utcai gázolás egyik súlyos sérültjének egészségügyi állapota

Zoch utcai gázolás

Összeesett az édesanya, amikor megtudta, hogy a lánya halálát okozó Zoch utcai gázoló nem kerül vizsgálati fogságba

VIDEÓN, ahogy a rendőrség betör egy lakásba, és őrizetbe vesz három drogdílert

VIDEÓN, ahogy a rendőrség betör egy lakásba, és őrizetbe vesz két drogdílert

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós

Vizsgálati fogságba kerül az édesanyát gyerekeivel elgázoló részeg sofőr

temető k

Érsekújvár: A temetésen jött rá, hogy a koporsóban nem az elhunyt édesapja, hanem valaki más fekszik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.