Közélet

A fiatalok 19%-a magyarok mellett sem lakna

Pozsony | Szlovákia fiatal lakosainak döntő többsége problémásnak tartaná, ha szomszédságában egy szélsőséges lakna. A másik oldalon ugyanakkor csaknem ugyanennyien tartanák problémának, ha roma vagy muszlim család lakna mellettük – a fiatalok körében tehát továbbra is jelen van a kisebbségekkel kapcsolatos intolerancia.
Finta Márk

2017. november 27. 20:13

Mindez a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) felméréseiből derül ki, melyeket idén július és szeptember között készítettek, és egy tanulmányban publikáltak. A tanulmány elsősorban azt vizsgálta, hogyan nő a radikalizmus és a szélsőségesség Szlovákiában – s bár az intézet pozitívan értékeli, hogy a fiatalok 65 százaléka elutasítja a tekintélyelvű rezsimeket és politikai irányzatokat, azt is megállapítja, hogy a fiatal generáció inkább a konzervatív politikai irányzatokat részesíti előnyben a liberális irányzatokkal szemben.

Az IVO legújabb tanulmányában rámutat: ugyan a 18-39 éves fiatalok 41 százaléka liberális gondolkodásúnak vallja magát, 35 százalékuk középen állónak, és csak 19 százalékuk konzervatívnak, mégis jórészt egyetértenek a konzervatív eszmékkel és irányzatokkal, melyek nagy részére a szélsőségesek igyekeznek rátelepedni. 66 százalékuk egyetért Szlovákia szuverenitásának megőrzésével az EU-n belül, 57 százalékuk pedig a kereszténység védelmével az iszlámmal szemben. 54 százalékuk közel érzi magához a hazafias eszméket, 48 százalékuk pedig a szláv kölcsönösséget. A szélsőségesség terjedésének fényében pedig riasztónak hat, hogy 45 százalékuk a fehér faj védelmét is közelinek érzi magához.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"295387","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"440","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"318"}}]]

Mindez megelőzi a liberális demokrácia eszméjét, melyet csak 40 százalék érez közelinek, 26 százalék pedig távolinak. Az európai integráció is csak 38 százalékuk számára közeli, a multikulturalizmusnak pedig több az ellenzője (35 százalék), mint a  pártolója (30 százalék). A tekintélyelvű politikai rendszereket azonban 65 százalék elutasítja, s csak 12 százalék nem.

Marián Velšic elemző, a tanulmány szerzője szerint aránylag magas annak az esélye, hogy a szélsőségeseknek sikerül megszólítania a konzervatív értékrenddel bíró fiatalok egy részét. "Minden azon múlik, hogy alakul a közbeszéd a témával kapcsolatban, és azon, hogy a politikai spektrum demokrata része mennyire lesz képes mobilizálni a lakosságot" – magyarázza az elemző. 

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy Szlovákia lakossága régóta kifejezetten távolságtartó és intoleránsnak mutatkozik a nemzeti kisebbségekkel, idegenekkel, a mássággal kapcsolatban. Ezt az IVO felmérése is megerősítette. Egyrészt nagyon pozitív, hogy a 18-39 éves korosztály 81 százalékának gondot okozna, ha egy szélsőséges mellett kellene laknia, ám a másik oldalon 80 százalék roma család, 71 százalék pedig muszlim család mellett sem lakna. A gazdaságilag gyengébb országokból érkező bevándorlók mellett 54 százalék, egy homoszexuális vagy egy leszbikus pár mellett több mint 40 százalék nem élne szívesen.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"295388","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"583","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"318"}}]]

A zsidóellenesség ebben a tekintetben a többi társadalmi csoport elutasításához képest alacsonyabbnak mondható, de még így is az emberek több mint negyede nem élne zsidó család mellett. Magyar család szomszédságában pedig 19 százalék nem lakna. Furcsa különbség mutatkozik a testi és a szellemi hendikeppel élőkkel kapcsolatban: míg testi fogyatékossággal élő mellett 7 százalék nem élne, a szellemi fogyatékosság 23 százalék számára jelent problémát.

A felmérés pártszimpátia szerinti bontásban is vizsgálta az intolerancia mértékét. Míg az SaS, a KDH, a Sme rodina és az OĽaNO szimpatizánsai viszonylag tolerásnak mutatkoznak, addig a Smer és a Híd szavazóbázisa a középmezőnyben foglal helyet. A legkevésbé toleránsak azon pártok szimpatizánsai, melyeknél nagyobb hangsúlyt kapnak a nemzetiségi és etnikai kérdések: az SNS és a szélsőséges ĽSNS választói, valamint érdekes módon az MKP-szavazók, akik intoleránsabbnak mutatkoznak a Kotleba-szavazóknál is. A tanulmány ugyanakkor nem közli, mekkora nemzetiségi mintákkal dolgoztak a felmérések során – minél kisebb a minta, annál jobban torzulnak az eredmények.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

VIDEÓ: Matovič szerint a következő hetek sorsdöntőek

Adóbevallás március végéig

Adóbevallás március végéig

Orbán Viktor és Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa

Létszükséglet és befolyásépítés: ömlenek a magyar milliárdok a határon túlra

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

GALÉRIA + VIDEÓ: Eperjesen is javában zajlik a lakosság oltása

munkanélküli

Az év második felében jöhet a fellendülés

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

A Slovan nyerte a rangadót, már 10 pont a DAC hátránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.