A drágulásokat követően mélypontjához közelít az infláció

üzlet k
Pozsony |

Egyévnyi folyamatos lassulást követően márciusra 2,3 százalékra, csaknem három éve nem látott szintre esett vissza az infláció üteme Szlovákiában. Az élelmiszer- és energiaárak növekedése csaknem teljesen megállt. Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

Míg tavaly márciusban még csaknem 15 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában az egy évvel korábbiakhoz képest, a Statisztikai Hivatal idén márciusban már csak 2,3 százalékos éves drágulást mért. Ilyen alacsony áremelkedésre legutóbb 2021 májusában volt példa. A látványos javulás ellenére azonban az egyes termékek és szolgáltatások ármozgásai között továbbra is látványos különbségek vannak. 

„Az árak az általunk vizsgált mind a 12 szegmensben magasabbak voltak az előző évhez képest. A leglátványosabb drágulást a közlekedés, az alkohol és a dohányáru, valamint a bútorok és lakberendezési cikkek esetében mértük, de az oktatás esetében is két számjegyű volt a növekedés”

 – mondta el Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Drága benzin és cigaretta

Az alkohol- és dohánytermékek szegmensében az inflációs rátát főként a szeszes italok ára befolyásolta negatívan, ezek átlagosan 19 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz képest. A jövedékiadó-emelés hatása továbbra is érezhető volt a dohányárakban, amelyek 9,1%-kal voltak magasabbak. A közlekedési ágazatban is dinamikusabban emelkedtek az árak, különösen az üzemanyagoké. Egyévnyi csökkenés után az üzemanyagárak már a második egymást követő hónapban emelkedtek, és márciusban 5,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A magasabb üzemanyagárak a közlekedési szolgáltatások áraiban is tükröződtek, különösen az autóbusz-közlekedésben. A bútor- és lakberendezési ágazatban a tisztítószerek és a háztartási szolgáltatások, például a szőnyegtisztítás drágult a legnagyobb mértékben.

Olcsóbb élelmiszerek

A háztartások két legfontosabb kiadási tétele, az élelmiszerek és a rezsiköltségek esetében jelentős javulás tapasztalható. Morháčová szerint a lakhatási költségek és az energiaárak szinte egyáltalán nem változtak, az élelmiszerárak pedig csupán 0,6%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Csak összehasonlításképpen: tavaly márciusban még 29 százalékos éves drágulást mért a Statisztikai Hivatal az élelmiszerek esetében. Idén márciusban azonban már az egyik termék esetében sem haladta meg az infláció a 6,5 százalékot, a tejért, sajtért és tojásért ráadásul átlagosan 4,5, a zöldségekért 4,2, az étolajért és zsírokért pedig már 3,9 százalékkal kevesebbet fizettünk az egy évvel korábbinál.

Energiakompenzáció

„Az inflációs ráta – a tavalyi magas bázis és az inflációs nyomás általános gyengülése miatt – január óta jelentősen csökkent. Fontos szerepet játszott ebben azonban az energiaárak állami szabályozása is, aminek köszönhetően ezek éves szinten még a tavalyinál is alacsonyabbak”

 – mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár makrogazdasági elemzője. Az alacsony energiaárnak szerinte azonban hosszabb távon még megérezzük a hatását, ez ugyanis csak az állam támogatásával érhető el, ami miatt tovább nő a már így sem elhanyagolható államadósság, amit végül úgyis az adófizetőktől beszedett pénzből térítenek meg. Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter szerint az elmúlt napokban ezzel kapcsolatban már elismerte, hogy az általa vezetett minisztérium már dolgozik azon, hogy jövőre átálljunk a valóban célzott támogatásokra, amelyekre így már csak azok lesznek majd jogosultak, akik erre valóban rászorulnak. „Örvendetes változás az élelmiszerárak fent említett alakulása is. Az élelmiszeráruk tőzsdei árának a csökkenését már a szlovákiai fogyasztók is megérzik, nem szabadna azonban megfeledkeznünk az élelmiszerárakat befolyásoló hagyományos tényezőkről, különösen az időjárásról, amely még alaposan bekavarhat” – tette hozzá Horňák.

Közel a mélypont

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? 

„Az infláció márciusban érezhetően lassult, és Szlovákiában már megközelítette az Európai Központi Bank 2%-os inflációs célját. Az éves áremelkedés további lassulása azonban már erősen kérdéses. Nem számítok arra, hogy az infláció jelentősen 2% alá csökken, bár áprilisban tesztelheti ezt a határt”

 – mondta el Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Az infláció további csökkenését a bérek várható emelkedése fogja akadályozni, ami elsősorban a szolgáltatások áraiban fog megmutatkozni” – véli Koršňák. Branislav Karmažin, a jegybank elemzője is áprilisra jósolja a mélypontot, Koršňákkal ellentétben azonban ő úgy gondolja, hogy az infláció üteme rövid időre akár 2 százalék alá is csökkenhet.

„Az előzetes becsléseink alapján az átlagos éves infláció idén 3% körül mozoghat, a következő hónapokban azonban számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy az inflációs ráta kissé megugrik, mivel a bázishatás már enyhül, a piaci kilengések pedig nagyobbak lehetnek a vártnál. Elsősorban a geopolitikai feszültségekre (ukrajnai háború, a vörös-tengeri helyzet, Irán Izrael elleni támadása) kellene odafigyelnünk, amelyek növelik a bizonytalanságot, ez pedig automatikusan magasabb árakkal jár” – figyelmeztet a Szlovák Takarékpénztár makrogazdasági elemzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?