A drágulás továbbra is elnyeli a béremelés hatását

ipar
Pozsony |

Az árak ugyan még mindig gyorsabban nőnek, mint az alkalmazottak fizetései, az elmúlt időszakhoz képest azonban már javult a helyzet – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban?

A szlovákiai munkavállalók bruttó havi átlagbére az idei harmadik negyedévben 8,3%-kal, 1403 euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, az alkalmazottak így havonta átlagosan 107 euróval kaptak többet az egy évvel korábbinál – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb, hétfőn közzétett felméréséből.

„A továbbra is erős bérnövekedésnek és a zsugorodó inflációnak köszönhetően az árak alakulását is figyelembe vevő reálbérek csökkenése 0,6%-ra mérséklődött, ami az elmúlt hét negyedév legjobb adata”

– mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Látványos különbségek

A gazdaság mind a 19 vizsgált ágazatában éves szinten nőtt a nominális átlagbér, az egyes ágazatok között azonban látványos különbségek vannak. Míg az oktatásügyben alig 2 százalékos növekedést mértek, az ingatlanpiaci társaságok esetében ez meghaladta a 18 százalékot. A tavaszi hónapokban a bérek még csak 6 ágazatban álltak ellen az inflációnak, az idei harmadik negyedévre azonban már 11-ben.

A legtöbb embert foglalkoztató ágazatokban, a kereskedelemben és az iparban a reálbérek mérsékelt növekedést mutattak. Az iparban a nominális bérek 9,4%-kal, 1471 euróra emelkedtek, míg a reálbérek növekedése 0,5%-os volt. A kereskedelemben az átlagkereset nominálisan 10,6%-kal, 1356 euróra nőtt. A kereskedők reálbére így 1,6%-kal emelkedett. A legalacsonyabb nominális átlagbért, 876 eurót továbbra is a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban dolgozók kapták.

Regionális szempontból a havi átlagbér csak Pozsony megyében volt magasabb az országos átlagnál, elérve az 1695 eurót. Az átlagkereset azonban már Szlovákia mind a nyolc megyéjében meghaladta az 1000 eurós küszöböt. „A legalacsonyabb Eperjes megyében, ahol ez 1093 euró, a legmagasabb pedig Nagyszombat megyében, elérve ott az 1331 eurót” – tette hozzá Morháčová.

Mire számíthatunk?

„Az előzetes becsléseink szerint a nominális bérnövekedés az idei év vége felé tovább gyorsul, az éves szintű növekedés így várhatóan 9% fölött lesz. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a munkáltatók a bérek növelésével igyekeznek megtartani az alkalmazottaikat. Ez utóbbiaknak kedvez, hogy a munkanélküliség továbbra is alacsony, a cégek pedig hosszú távon a szakképzett munkaerő hiányával küzdenek” – mondta el Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Munkapiaci trendek

A Statisztikai Hivatal hétfőn közzétette a legfrissebb munkapiaci adatokat is. Eszerint az idei harmadik negyedévben közel 2,611 millió ember dolgozott a szlovákiai munkaerőpiacon. A foglalkoztatottak száma az előző évhez képest enyhén, 5100 fővel csökkent, a foglalkoztatás pedig 0,2%-kal esett vissza.

„A visszaesés elsősorban az ipar számlájára írható. Míg a szolgáltatásokban több mint 15 ezerrel nőtt a dolgozók száma, addig a feldolgozóiparban csaknem 21 ezerrel csökkent”

– figyelmeztet a Statisztikai Hivatal szóvivője. Regionális összehasonlításban a legnagyobb csökkenést Kassa megyében mérték, ahol 11 ezerrel dolgoznak kevesebben az egy évvel korábbinál. Ezzel szemben Nyitra megyében 7800-zal, Zsolna megyében pedig közel 5 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A harmadik negyedévben több mint 114 ezer szlovák állampolgár utazott külföldre dolgozni, 8%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A külföldön munkát vállalók főként az építőiparban, az iparban és az egészségügyben helyezkedtek el. A külföldön dolgozók és ingázók túlnyomó többsége Eperjes (közel 30 ezer fő), Kassa (több mint 20 ezer) és Zsolna megyéből (több mint 18 ezer) származik.

Kevesebb állástalan

Annak ellenére, hogy enyhén csökkent a foglalkoztatottak száma, folytatódott a munkanélküliség csökkenése is. A Statisztikai Hivatal számításai szerint az állástalanok száma 2023 harmadik negyedévében 163 ezerre csökkent, ami 5,9 százalékos munkanélküliségnek felel meg. A munkanélküliek számának a csökkenése már a kilencedik egymást követő negyedévben folytatódott.

A Statisztikai Hivatal szerint nyáron és kora ősszel elsősorban a tartósan állástalanok számának a csökkenése miatt javultak a munkanélküliségi mutatók.

„Az állástalanok közel 64%-át azonban még így is a tartósan munkanélküliek tették ki. Nagyjából 104 ezer ember több mint 11 hónapja képtelen munkát találni”

– mondta el Morháčová. A munkanélküliek számának a csökkenő tendenciája szerinte az előző évhez képest minden korcsoportban megfigyelhető, kivéve a legfiatalabbakat, a 15 és 24 év közötti munkanélküliek száma az előző évhez képest ugyanis csaknem 7%-kal nőtt. Regionális szempontból a munkanélküliek száma 2023 harmadik negyedévében Szlovákia nyolc régiójából ötben csökkent az előző évhez képest. Százalékos arányban a legnagyobb mértékű csökkenést Nyitra (31%-os) és Zsolna megyében (21%-os) mérték. A munkanélküliek összlétszáma továbbra is Kelet-Szlovákiában a legmagasabb: Eperjes megyében elérte a 43 ezret, Kassa megyében pedig a 36 ezret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?