Közélet

A családok nagy része saját ingatlanban él

Pozsony | A lakáspiac szempontjából a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc évben sem közelítettünk látványosabb mértékben a nyugat-európai országokhoz. Többségünk továbbra is saját, jelzáloggal nem terhelt lakásban, háromgenerációs háztartásban él.
Molnár Iván

2021. március 8. 17:30

ingatlan k
- TASR-felvétel

Míg a nyugat-európai országokban a lakosság jelentős része bérelt ingatlanban él, régiónkban és ezen belül is Szlovákiában ennek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felmérése szerint uniós szinten a lakosság nagyjából 69 százaléka él saját tulajdonban levő ingatlanban. Ezt az adatot azonban erősen torzítják a keleti uniós tagországok, hiszen míg több nyugat-európai országban a családok többsége bérli az általa lakott ingatlant, Szlovákiában a lakosság 90 százaléka saját vagy a szülei, nagyszülei tulajdonában levő lakásban, családi házban él.

89 előtti örökség

Míg uniós szinten átlagosan a lakosság csaknem harmada él bérlakásban, Szlovákiában csak a tizede. „A nyugati uniós tagországokban rendkívül sokan élnek bérlakásokban, a régiónkban, elsősorban Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában a családok döntő többsége ugyanakkor saját ingatlanban lakik. Nálunk ez elsősorban annak köszönhető, hogy a rendszerváltást követően az állami és szövetkezeti lakásokban élők ezekhez viszonylag olcsón juthattak hozzá” – mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

A történelmi mélyponton levő hitelkamatoknak köszönhetően az elmúlt években is családok ezrei juthattak saját lakáshoz, a jelzáloggal terhelt lakóingatlanok aránya azonban Szlovákiában még így is látványosan elmarad az uniós átlagtól. Míg uniós szinten a lakosság alig 43 százaléka él olyan saját ingatlanban, amelyre nem vettek fel jelzáloghitelt, Szlovákiában ez eléri a 74%-ot.

Sokgenerációs háztartás

Hogy Szlovákiában jóval többen élnek saját vagy a hozzátartozóik tulajdonában levő lakásban, az azzal is magyarázható, hogy a fiatalok jóval később hagyják el a családi fészket, ha egyáltalán elhagyják. Mivel a lakásárak továbbra is magasak, megfizethető bérlakásból pedig kevés van, sokan a házasságot követően is a szüleikkel maradnak. „A szlovákiai háztartások kétharmada háromgenerációs, amelyben a nagyszülők egy fedél alatt élnek a gyerekeikkel és azok családjával” – állítja Buchláková.

Szlovákia a lakhatásra fordított összeget tekintve is különbözik a nyugat-európai országoktól. Mivel ez utóbbiakban összehasonlíthatatlanul nagyobbak a fizetések, az ottani családok a bevételeik kisebb részét fordítják a lakhatással összefüggő kiadásokra, mint nálunk. Egy átlagos szlovákiai család havonta átlagosan 330 eurót költ a lakhatással összefüggő kiadásokra, ami a teljes havi kiadások nagyjából negyedét teszi ki.

Látványos különbségek

Szlovákiában a lakosság 12%-a, vagyis mintegy 640 ezer ember él a szegénységi küszöb alatt, akiknek a tábora a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt hamarosan további 20–50 ezerrel nőhet. Szlovákiában egy egyfős háztartás esetében a havi 406 eurós bevétel számít a szegénységi küszöbnek. Egy átlagos, két felnőttből és két 14 éven aluli gyermekből álló család esetében ugyanezt 853 eurónál húzták meg. „Míg a szegénységi küszöb alatt élő négyfős, két felnőttből és két gyermekből álló család havi bevételeinek a 44%-át viszik el a lakhatási költségek, a tehetősebb családok esetében csupán a 18%-át. A legrosszabb helyzetben azok az egyedül élő felnőttek vannak, akiknek a bevételei nem haladják meg a szegénységi küszöböt, a lakhatási költségek az ő bevételeiknek a 64%- át emésztik fel” – nyilatkozta Buchláková.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.