A belügyminiszteren állhat bosszút az SaS

bittociganikova
Pozsony |

A parlament leváltotta Jana Bittó Cigánikovát (SaS) az egészségügyi bizottság éléről, helyét ideiglenesen Anna Záborská (Keresztény Unió), a testület alelnöke veszi át. A liberális képviselő szerint menesztésének valódi oka a nők jogaiért folytatott küzdelem. Richard Sulík pártelnök szerint Roman Mikulec (OĽaNO) nem jó belügyminiszter, visszahívásáról azonban csak november végén hajlandó tárgyalni.

A parlamenti képviselők csütörtök este titkos szavazással döntöttek Martin Čepček javaslatáról, melyben Cigániková leváltását kezdeményezte. A konzervatív képviselő az OĽaNO listáján szerzett mandátumot, radikális nézetei miatt azonban kizárták a párt frakciójából. 2021 nyarán úgy terjesztette be a terhességmegszakítás szigorítására irányuló tervezetét, hogy saját kollégáival sem egyeztetett előre. A képviselő javaslata szerint az abortuszt csak egészségügyi okokból kifolyólag engedélyezték volna. Cigániková teljesen más nézőpontot képvisel, többször sikerült megakadályoznia, hogy a nők jogainak szűkítését célzó kezdeményezés sikerrel járjon.

Záborská vagy Krajčí

„Politikai szempontból számítottam arra, hogy visszahívnak, mivel egy ideje Igor Matovič és az OĽaNO célpontja vagyok. Örülök, hogy az ok a nők jogaiért folytatott harcom” – szögezte le a pénteki sajtótájékoztatón. Hozzátette, helyét Záborská, egyelőre a bizottság alelnöke veszi át. A volt európai parlamenti képviselő fő célkitűzései között szerepel a „terhes nők megsegítése”, javaslataiban azonban a legnagyobb hangsúlyt a terhességmegszakítás hozzáférhetőségének korlátozására fekteti. A bizottság elnöki posztjával kapcsolatban felmerült Marek Krajčí (OĽaNO) volt egészségügyi miniszter neve is, Sulík arra a kérdésre, melyik kormánypárti politikus lenne jobb vezető, azt felelte: „Ha választanom kell a kolera és a rák között, inkább egészséges maradok”. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a közösségi oldalon megjegyezte, az ilyen hasonlatra csak egy „nagyon rossz ember képes”. Krajčí pénteki nyilatkozatában közölte, miután távoznia kellett a minisztérium éléről, sokan kifogásolták, hogy nem vette át a bizottság irányítását. Állítása szerint, ha a plénum rábólint a jelölésére, elvállalja a funkciót, erről azonban szerinte egyelőre korai beszélni.

Háttérharcok

A jelen lévő 91 képviselőből 67-en támogatták Čepček javaslatát, Cigánikovának 22-en szavaztak bizalmat, 2-en tartózkodtak. „Az OĽaNO frakciója nem vett részt Jana Bittó Cigániková visszahívásában az egészségügyi bizottság elnöki tisztségéből. Nem kaptunk vérszemet, ezért hagyjuk, hogy a plénum döntsön megtartásáról. Bár az egészségügyi bizottság elnökeként számos túlkapást követett el, nem fogunk bosszút állni egykori koalíciós partnerünkön” – áll az OĽaNO lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában. Matovič Facebook-bejegyzésében kigúnyolta Cigánikovát, amiért később elnézést kért. A kormánypárt főnöke megjegyezte, az SaS tette lehetővé saját képviselője leváltását, ha nem vettek volna részt a voksoláson, érvénytelen lett volna a szavazás. A visszahívott politikus ezzel kapcsolatban azt mondta, elutasította, hogy háttéralkuknak köszönhetően maradjon funkcióban, valamint meggyőződése, hogy leváltása elkerülhetetlen volt, így legalább saját pártja képviselői megmutatták, hogy mellette állnak.

Szemet szemért?

Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető megerősítette, a szavazás előtt 10 perccel felkereste Šipoš azzal, hogy nem vesznek részt a szavazáson, Sulík szerint azonban percekkel a döntés előtt komolytalan megállapodást szorgalmazni. A volt gazdasági miniszter szerint Šipoš azt javasolta, tárgyaljon Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel, s próbáljanak megegyezni abban, hogy az OĽaNO nem járul hozzá Cigániková bukásához, s cserébe a liberálisok nem szavazzák meg a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt.

Az ellenzék sokadszorra is kezdeményezte Mikulec leváltását, a rendkívüli ülésre kedden kerül sor. Ezúttal a migrációs válság kezelését bírálja a Smer és az ellenzéki pártok többsége. Sulík kijelentette, a párt képviselői jövő héten nem vesznek részt az ülésen – a parlament ülése ugyanis azért húzódott el, mert az informatikai rendszer összeomlását követően két hétig nem dolgoztak a képviselők, Boris Kollár (Smer rodina) pedig dubaji kirándulással ütötte el az időt. Abban az esetben, ha az ellenzéknek komolyak a szándékai, a parlament nem lesz határozatképes, s november végére halasztják a rendkívüli ülést, akkor viszont jelen lesznek. Azt nem árulta el, megtartják-e Mikulecet, azt azonban megismételte, hogy nem tartja őt jó tárcavezetőnek. Hangsúlyozta, az ő hangjuk sem elég a bizalmatlansági indítvány sikeréhez, a Sme rodina szavazatai kellenek a kormánytag visszahívásához. A házelnök kritikával illette az SaS-t, amiért bojkottálják a jövő heti ülést. Leszögezte, koalíciós partnerként nem buktatják meg a kormány miniszterét, azt azonban nem zárta ki, hogy néhány képviselő személyes ellentétek miatt nem szavaz bizalmat Mikulecnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!