30 euróért nem kell sorba állni az orvosnál

30 euróért nem kell sorba állni az orvosnál
Pozsony |

<p>A kezelésért is fizetnie kell majd annak, aki elő akarja jegyeztetni magát az orvosánál. Az egyszeri kezelési díj felső határát 30 euróban határozta meg ma a parlament. A képviselők meghatározták a kórházi sürgősségi betegellátó központok hálózatát is. Tomáš Drucker ma elfogadott javaslata alapján 34 kórházban jöhet létre egyszerűbb felszereltségű, további 10 kórházban pedig csúcsfelszereltségű sürgősségi ellátó központ.</p>

Kiegészítő rendelési időben pénzért fogadhatják majd az orvosok a betegeket, de csak a törvényben meghatározott heti rendelési időn kívül. A kiegészítő rendelés nem kötelező az orvos számára, a betegnek pedig legfeljebb 30 eurót kell majd fizetnie a kezelésért. Az egészségbiztosítóktól ezért a kezelésért az orvos nem kap pénzt, a beteg számára viszont térítik majd az itt felírt gyógyszert. A kiegészítő rendelésen az orvos köteles lesz 20 napon belül fogadni a pácienst, aki pontos időpontra érkezhet.

A kezelésekért az orvosok előre meghatározott árlista alapján kérhetnének pénzt. Ezzel próbálják részben helyettesíteni a 2015-ben megszüntetett előjegyzési díjat, a betegek ugyanis a kiegészítő rendelés keretében pontos időpontra érkezhet majd az orvoshoz, és nem lesz szüksége beutalóra sem a körzeti orvosától. „Új lehetőséget biztosítanánk az orvosoknak és a pácienseknek egyaránt, bevezetnénk a kiegészítő rendelési idő fogalmát” – magyarázta lapunknak Bastrnák Tibor (Híd) a javaslat előterjesztője.

Ingyenes és fizetős

A koalíció szerint a kiegészítő rendelési idő bevezetésével semmi sem változik majd azon betegek számára, akik ezzel a lehetőséggel nem akarnak élni. A törvény ugyanis meghatározza a minimális kötelező rendelési időt az orvosoknak, így az általános orvosnak legalább heti 35 órában, a szakorvosnak pedig 30 órában kell fogadnia az „ingyenes” pácienseket. A kiegészítő rendelési idő legfeljebb a rendes idő 30 százalékát teheti ki, és a „fizetős” betegek is csak a 30 százalékát tehetnék ki az összes kezelt betegnek. A koalíció azt várja az intézkedéstől, hogy a kiegészítő rendelés hatására csökkenhet a betegek száma a rendes rendelési időben, ami az „ingyenes” betegek számára is gyorsabb kezelést eredményezhetne.

Kaotikus egészségügy?

Míg a koalíció szerint több beteg gyorsabban juthat kezeléshez, az ellenzék szerint a kormány ezzel a lépéssel fizetőssé és kaotikussá teszi az egészségügyet.

Az OĽaNO ellenzi a kezelési díj bevezetését. „Ez az intézkedés bizonyítja, hogy a minisztérium képtelen az egészségügy valós problémáinak kezelésére” – jelentette ki Marek Krajčí (OĽaNO) parlamenti képviselő. Szerinte ezzel a gazdag betegeknek kedvez a kabinet. „Az idős betegek továbbra is tülekedhetnek majd a rendelőintézetekben” – állítja Krajčí.

Nem tetszik az új intézkedés az SaS-nek sem, Richard Sulík pártelnök szerint az egészségügyben egyre nagyobb lesz a káosz. A párt inkább azt határozná meg, hogy mi tartozik az egészségügyi alapcsomagba, ez járna minden betegnek, a többit pedig a betegek önkéntes kiegészítő biztosítása fedezhetné.

50 euró jobb lenne?

Nem teljesen elégedettek a ma elfogadott javaslattal az orvosok sem, a Magánorvosok Társulása (ASL) az eredeti javaslatnak megfelelően 50 euróban maximalizálta volna a kezelési díj felső határát. „Az eredeti javaslat 50 eurót tartalmazott, és nem kellett volna elektronikus előjegyzési rendszert bevezetni” – magyarázta álláspontját Marián Šóth, az ASL elnöke. Szerinte a 30 eurós határba nem férnek bele a komolyabb kezelések, például egy kardiológusnál vagy egy gasztroenterológusnál. Bastrnák Tibor szerint az intézkedés hatását vizsgálni fogják, és a gyakorlati tapasztalatok alapján készek a módosításra. A kiegészítő rendelési idő bevezetésére május elsejétől lesz lehetőség. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?