2016-ban is külön utakon

Pozsony |

<p>Az egy héttel ezelőtti önkormányzati választások eredménye túlmutat a helyi politikán. A Híd és az MKP vezetőinek nyilatkozatai alapján a szűk másfél év múlva sorra kerülő parlamenti választásokon nem lesz közös lista, harmadszor is egymással szemben indul a két párt.</p>

A helyhatósági választásokon 38 településen indult Híd–MKP közös jelölt, további 15 helyen támogatta hivatalosan mindkét párt az indulót, egy vagy több szlovák párttal együtt. Ezekből 30, illetve 12 helyen győzött a közös polgármesterjelölt, arányait tekintve az együtt indított jelöltek jóval sikeresebbek voltak, mint a külön indulók. Komárom azon kevés település egyike, ahol sikertelen lett az összefogás. „Ha Komáromban megbukik az összefogás, az elhomályosítja az együttműködés sikereit máshol” – magyarázta lapunknak Berényi József, az MKP elnöke, aki szerint ezzel távolodik a 2016-os együttműködés esélye. Bugár Béla szerint is jelzésértékű ez a kudarc, hiába nyert 30 helyen a közös jelölt, Komárom a mérvadó. „Négy-öt éven keresztül folyt a mocskolódás, ez beleivódott az emberekbe, és nem fogadják el, hogy őszinte lenne az együttműködés” – véli a Híd elnöke. Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, a Híd komáromi vezetője még sarkosabban fogalmazott. „2016 áprilisában térjünk vissza erre a kérdésre” – mondta a két párt lehetséges összefogásáról (a választás 2016 márciusában lesz). Csáky Pál szerint a komáromi eredmény fontos üzenet azoknak, akik „már 2016-ra országos összeborulást vizionáltak”. „Ez épp a kemény magyar mag egy részét demoralizálhatja és veheti rá arra, hogy ne szavazzon egy – szerintük – kiüresedett koalícióra” – véli az MKP európai parlamenti képviselője. „A komáromi eredményből csak az olvasható ki, hogy egy minden további lépés nélküli „összefogás”, aminek nincs valamiféle közös programalapja, nem lehet sikeres. A választók bizalmatlanságát az önmagában nem oszlatja el, hogy a két oldal politikusai hirtelen egy listán indulnak” – mondta lapunknak Tokár Géza politikai elemző. Szerinte a komáromi kudarc valószínűleg ürügyként kerül majd elő, hogy a két pártnak egyáltalán ne is kelljen magyarázkodnia, miért nem próbálnak tárgyalni egymással. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?