Közélet

2016-ban is külön utakon

Pozsony | Az egy héttel ezelőtti önkormányzati választások eredménye túlmutat a helyi politikán. A Híd és az MKP vezetőinek nyilatkozatai alapján a szűk másfél év múlva sorra kerülő parlamenti választásokon nem lesz közös lista, harmadszor is egymással szemben indul a két párt.
author
Mózes Szabolcs

2014. november 24. 10:26

A helyhatósági választásokon 38 településen indult Híd–MKP közös jelölt, további 15 helyen támogatta hivatalosan mindkét párt az indulót, egy vagy több szlovák párttal együtt. Ezekből 30, illetve 12 helyen győzött a közös polgármesterjelölt, arányait tekintve az együtt indított jelöltek jóval sikeresebbek voltak, mint a külön indulók. Komárom azon kevés település egyike, ahol sikertelen lett az összefogás.
 
„Ha Komáromban megbukik az összefogás, az elhomályosítja az együttműködés sikereit máshol” – magyarázta lapunknak Berényi József, az MKP elnöke, aki szerint ezzel távolodik a 2016-os együttműködés esélye. Bugár Béla szerint is jelzésértékű ez a kudarc, hiába nyert 30 helyen a közös jelölt, Komárom a mérvadó. „Négy-öt éven keresztül folyt a mocskolódás, ez beleivódott az emberekbe, és nem fogadják el, hogy őszinte lenne az együttműködés” – véli a Híd elnöke.
 
Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, a Híd komáromi vezetője még sarkosabban fogalmazott. „2016 áprilisában térjünk vissza erre a kérdésre” – mondta a két párt lehetséges összefogásáról (a választás 2016 márciusában lesz).
 
Csáky Pál szerint a komáromi eredmény fontos üzenet azoknak, akik „már 2016-ra országos összeborulást vizionáltak”. „Ez épp a kemény magyar mag egy részét demoralizálhatja és veheti rá arra, hogy ne szavazzon egy – szerintük – kiüresedett koalícióra” – véli az MKP európai parlamenti képviselője.
 
„A komáromi eredményből csak az olvasható ki, hogy egy minden további lépés nélküli „összefogás”, aminek nincs valamiféle közös programalapja, nem lehet sikeres. A választók bizalmatlanságát az önmagában nem oszlatja el, hogy a két oldal politikusai hirtelen egy listán indulnak” – mondta lapunknak Tokár Géza politikai elemző. Szerinte a komáromi kudarc valószínűleg ürügyként kerül majd elő, hogy a két pártnak egyáltalán ne is kelljen magyarázkodnia, miért nem próbálnak tárgyalni egymással. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
targyalasmatovicnelkul

Összeomlás helyett a gyógyulás útjára léphet az egészségügy

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Mégsem Csallóközcsütörtökön van az ország legnagyobb koszorúja

Mégsem Csallóközcsütörtökön van az ország legnagyobb adventi koszorúja

sport a tv-ben

Képernyőn a brazilok és a portugálok

Veszélyes utakra figyelmeztetnek a meteorológusok

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.