Közélet

20 ezer ember követeli Kotleba pártjának betiltását

Pozsony | Húszezer tiltakozó követeli a Marián Kotleba nevével fémjelzett Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko) neonáci politikai formáció betiltását egy internetes petícióban.
SITA

2016. április 28. 18:59

Az Emberi Jogok Intézete nevű civilszervezet kérelmezte a Legfelsőbb Bíróságnál, hogy a törvényszék tiltsa be Kotleba pártjának működését.

A tiltakozók a www.ludskeprava.sk honlapon csatlakozhattak a petícióhoz. Jelen pillanatig 20 ezren kérték a párt betiltását, mondta Peter Weisenbacher, az Emberi Jogok Intézetének igazgatója.

A főügyészség eközben értesítette az intézetet arról, hogy vizsgálatot indított Kotlebáék pártjának tevékenységével kapcsolatban.

Weisenbacher elmondta, kár, hogy a kompetens szervek csak akkor foglalkoznak a szélsőségesekkel, amikor már a parlamentben vannak. Az intézet igazgatója szerint Kotlebáék mozgalma antidemokratikus, még akkor is, ha formálisan demokratikus úton kerültek be a parlamentbe.

Alena Krempaská, az intézet munkatársa arról is beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt a betiltott Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) másolata. A két szervezet például egyezik abban, ahogy  a második világháború idején létezett szlovák bábállamhoz viszonyul. Kotlebáék ugyanis elismerik a Tiszo-féle Szlovákiát, amely 60 ezer polgárát, küldte a náci haláltáborokba. Krempaská szerint ezért logikus lenne, hogy a főügyészség betiltsa a pártot. 

Az intézet munkatársnője arról is beszélt, hogy a szélsőségesek már nem csak szóban, hanem cselekedeteikkel is képviselik a veszélyes nézeteket, hiszen már a vonatokon is járőröznek Kotleba kopaszai.

Az internetes petíciót, melynek a tárgya a Kotleba-féle párt betiltása, a márciusi választások után két nappal tették közzé aktivisták. A főügyészség egyébként 160 indítványt kapott, amiben a szélsőséges neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatását kérik. A hatóság vizsgálja beadványok megalapozottságát.
Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?