Közélet

20 ezer ember követeli Kotleba pártjának betiltását

Pozsony | Húszezer tiltakozó követeli a Marián Kotleba nevével fémjelzett Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko) neonáci politikai formáció betiltását egy internetes petícióban.
SITA

2016. április 28. 18:59

20 ezer ember követeli Kotleba pártjának betiltását
- Képarchívum

Az Emberi Jogok Intézete nevű civilszervezet kérelmezte a Legfelsőbb Bíróságnál, hogy a törvényszék tiltsa be Kotleba pártjának működését.

A tiltakozók a www.ludskeprava.sk honlapon csatlakozhattak a petícióhoz. Jelen pillanatig 20 ezren kérték a párt betiltását, mondta Peter Weisenbacher, az Emberi Jogok Intézetének igazgatója.

A főügyészség eközben értesítette az intézetet arról, hogy vizsgálatot indított Kotlebáék pártjának tevékenységével kapcsolatban.

Weisenbacher elmondta, kár, hogy a kompetens szervek csak akkor foglalkoznak a szélsőségesekkel, amikor már a parlamentben vannak. Az intézet igazgatója szerint Kotlebáék mozgalma antidemokratikus, még akkor is, ha formálisan demokratikus úton kerültek be a parlamentbe.

Alena Krempaská, az intézet munkatársa arról is beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt a betiltott Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) másolata. A két szervezet például egyezik abban, ahogy  a második világháború idején létezett szlovák bábállamhoz viszonyul. Kotlebáék ugyanis elismerik a Tiszo-féle Szlovákiát, amely 60 ezer polgárát, küldte a náci haláltáborokba. Krempaská szerint ezért logikus lenne, hogy a főügyészség betiltsa a pártot. 

Az intézet munkatársnője arról is beszélt, hogy a szélsőségesek már nem csak szóban, hanem cselekedeteikkel is képviselik a veszélyes nézeteket, hiszen már a vonatokon is járőröznek Kotleba kopaszai.

Az internetes petíciót, melynek a tárgya a Kotleba-féle párt betiltása, a márciusi választások után két nappal tették közzé aktivisták. A főügyészség egyébként 160 indítványt kapott, amiben a szélsőséges neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatását kérik. A hatóság vizsgálja beadványok megalapozottságát.
Önnek ajánljuk
Megemelik a dolgozó szeniorok nyugdíját

Megemelik a dolgozó szeniorok nyugdíját

Bugár Béla

Bugár: A Híd sem a ĽSNS-szel, sem a Smerrel nem fog koalícióra lépni

dolgozó nyugdíjasok

Megérheti nyugdíjast alkalmazni

Választás 2020
Frissítve

Ez a párt mégsem indul a választáson

Folytatódik a bojkott – két új szónoki emelvényt állítottak
Frissítve

Felhagytak a bojkottal, megnyitották a rendkívüli parlamenti ülést

Diamond Princess

Két beteg is elhunyt azon a karantén alá helyezett hajón, amelyen egy szlovák állampolgár is utazik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.