Öt műanyag termék, amelyet hamarosan betiltanak

347b047c-7318-4788-a128-4f75918cf49a_phpcopdhk

Az Európai Parlament képviselői jóváhagyták a műanyag csomagolás mennyiségének csökkentését. Az új rendeletet a tagállamoknak (az Európai Unió Tanácsának) még hivatalosan is jóvá kell hagyni, mielőtt hatályba léphet. 

Április végén az Európai Parlament képviselői új intézkedéseket hagytak jóvá a csomagolás fenntarthatóságának növelésének és a belőlük származó hulladék csökkentésének érdekében. A rendelet célja az egyre növekvő hulladékmennyiség kezelése, a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság erősítése. 476 képviselő szavazott a rendelet mellett, 129 ellene és 24 tartózkodott.

A tagállamokkal már ideiglenesen egyeztetett szabályok célja a csomagolásból származó műanyag hulladék csökkentése (2030-ig 5%, 2035-ig 10%, 2040-ig pedig 15%).

A felesleges csomagolások mennyiségének csökkentése érdekében a csoportos csomagolás, a szállítási csomagolás és az e-kereskedelmi csomagolás esetében legfeljebb 50%-os üres térarányt határoznak meg. A gyártóknak és importőröknek biztosítaniuk kell, hogy a csomagolóanyagok súlya és térfogata a lehető legkisebb legyen. Az egyszer használatos műanyag csomagolások bizonyos típusait 2030. január 1-jétől betiltják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?