Közélet

2% – nagy segítség a civileknek

Számos civilszervezet sokszor az állami intézmények helyett végez el fontos feladatokat, miközben az állami költségvetésből semmit sem kap. Adójuk 2%-ának felajánlása révén a polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy a kiválasztott szervezetet támogassák.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. február 9. 19:28

A civilszervezetek rendszeresen végeznek jótékony munkát, sok közülük olyan feladatokat is ellát, melyeket az állami intézményeknek kellene, miközben az államtól semmilyen vagy csak elenyésző támogatást kap. Az adó 2%-ának felajánlásával a polgárok viszonylag könnyen anyagi forrásokhoz juttathatják ezeket a szervezeteket. Az adófelajánlás egy centünkbe se kerül, legfeljebb néhány papírt kell kitölteni hozzá.

Kinek adjuk?

A legtöbb polgár bizalmát élvező alapítványok és azon szervezetek számára, melyek évek óta a legnagyobb támogatást kapják, nem okoz problémát elszámolni az adományok felhasználásával. Például a Dobrý anjel azon nonprofit szervezetek közé tartozik, amelyeknél a pénzadományok útját jól nyomon lehet követni: honlapjukon azt is közzéteszik, hogy egy-egy jótékonykodó személy pénzadományát ki kapta, s hogyan alakul a család további sorsa.

A Dobrý anjel ugyanis konkrét embereknek, családoknak nyújt anyagi segítséget, és az összes beérkezett adományt – nemcsak a 2%-os adófelajánlásból származó összeget, hanem az év közben kapott egyéb ajándékokat is – az utolsó centig szétosztja a rászorulók között. Létezése óta 186 246 jó angyaltól, azaz adományozótól összesen 35 883 188,57 eurót kapott a szervezet, amiből idáig összesen 7630 családot támogatott. Azokat a családokat támogatja, amelyeknek valamelyik tagja rákban vagy más súlyos betegségben szenved, s emiatt a család anyagi szükséghelyzetbe került.

Támaszt nyújtanak

A Plamienok Polgári Társulás ugyancsak a betegekre fókuszál. „Egyrészt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekeknek és családjuknak segítünk abban, hogy a mi szakmai felügyeletünkkel, gondoskodásunkkal értékes pillanatokat tölthessenek el otthon, szeretteik körében” – mondta Ondrej Kysel, a szervezettel együttműködő orvos. Pozsony 200 km-es körzetében képesek segíteni, a nap 24 órájában díjmentesen állnak a rászorulók rendelkezésére.

Tanácsadó központot is működtetnek, ahol a közeli hozzátartozók elvesztése után igyekeznek támaszt nyújtani. Emellett képzéseket szerveznek az önkénteseknek, a segíteni akaró diákoknak. „A polgárok anyagi és erkölcsi támogatása nélkül nem tudnánk végezni a munkánkat” – tette hozzá a szakember. A polgárok az adófelajánlással tavaly 775 560,48 euróval támogatták a szervezetet.

A Vöröskereszt ugyancsak az ismertebb jótékony szervezetek közé tartozik, bár az adónk 2%-ából évről évre kevesebbet képes megszerezni. 2014-ben 111 227,15 euró, 2015-ben 91 299,5 euró, tavaly 73 694,16 euró támogatást kapott a polgároktól. A pénzadományokat nem a rászorulók között osztják szét, hanem projekteket, programokat finanszíroznak. Tavaly felszerelést vásároltak humanitárius egységeiknek, véradást és elsősegély-tanfolyamokat szerveztek, hozzájárultak a Vöröskereszt nemzetközi akcióihoz.

Helyiek előnyben

Az Sloboda zvierat nonprofit szervezet a bajba jutott állatokon segít. A 2016-os adófelajánlásból 197 329,45 euró jött össze, ebből 108 ezer euróért állatorvosi rendelőt működtettek, védőoltásokat vásároltak, a pozsonyi állatmenhelyükön befogadtak 2175 állatot. Idén tervezik a regionális hálózatuk bővítését, és szeretnék megerősíteni az állatok kínzását kiszűrő ellenőrzéseket.

Sokan a helyi tömörüléseket részesítik előnyben. Támogathatunk bármilyen olyan szervezetet, amelyik e célból regisztráltatta magát, lehet az kisebb alapítvány, helyi nyugdíjas- vagy gyerekotthon, iskola, táncegyüttes, sportegyesület, énekkar, kórház, baba-mama klub, természetvédő klub, hitközösség stb.

Tavaly 13 399-en pályáztak az adónk 2%-ára, idén 14 076-an regisztráltatták magukat. A teljes lista a www.rozhodni.sk és a www.dvepercenta.sk honlapokon böngészhető.

Magyar civileknek is

A 2%-os adófelajánlás jó lehetőség arra is, hogy támogassuk a hazai magyar civil szektort. Sok szervezet évek óta szinte fillérekből él, holott a közösség számára nélkülözhetetlen tevékenységet folytat. Lehetőségünk van arra, hogy az általunk kiválasztott, esetleg a közvetlen környezetünkben működő szervezetet támogassuk, amivel segíthetjük a hazai magyar kultúrát.

„Én évek óta az alapiskolánknak küldöm az adóm 2%-át, oda járnak a gyerekeim. Tudom, hogy az osztálytársak szülei is mindig élnek ezzel a lehetőséggel, és még nagyobb lenne a motiváció, ha az így befolyt adományok legalább egy része bekerülhetne az osztálypénztárba, vehetnénk a gyerekeknek interaktív táblát. Állítólag az adományozókat nem tudják azonosítani, ezért a pénzt az osztályok szerint nem is tudják szétosztani” – mondta Szilvia, akinek a gyermekei az egyik fővárosi alapiskolát látogatják.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a pozsonyi édesanya elképzelése akár kivitelezhető is lehetne. Tavalytól ugyanis az adó 2%-ának felajánlását névhez lehet kötni. Korábban az adományozók anonimitásba burkolództak: az adóhivatalok az egy címzettnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta beazonosítani, kitől mekkora támogatást kapott.

2016-ban először volt lehetőség arra, hogy ne névtelenül jótékonykodjunk. A címzett beazonosíthatta, kitől kapott adományt. „Ha a polgár az adófelajánlásról szóló nyilatkozatban beleegyezését adja, hogy az adóhivatal tájékoztassa a megajándékozott szervezetet arról, hogy tőle származik a támogatás, akkor az adóhivatal a címzettel közli az adományozó nevét és címét, ha az adományozó jogi személy, a vállalkozás nevét és székhelyét” – tájékoztatott Patrícia Macíková, a vám- és pénzügyőrség szóvivője. (sza)

Adófelajánlás lépésről lépésre

Alkalmazott, aki helyett a munkaadó elvégzi az adóelszámolást:

1. Február 14-éig lehet kérni a munkaadótól az éves adóelszámolás elvégzését.

2. A bérelszámolótól kell kérni igazolást az adó befizetéséről – ebből nyilvánvalóvá válik a befizetett adó összege és a befizetés dátuma, valamint kiszámítható az adó két százaléka – ha az összeg nem éri el a 3 eurót, az alkalmazott nem támogathat semmilyen szervezetet.

3. Aki tavaly önkéntes munkában legkevesebb 40 órát ledolgozott, adója 3%-áról rendelkezhet.

4. Ki kell választani, kinek akarja adni az adó 2%-át. A www.rozhodni.sk honlapon megtalálható a támogatható szervezetek listája.

5. Figyelmesen olvassa el a nyilatkozatot, töltse ki a kiválasztott szervezet adatait, valamint a felajánlott összeget! A címzett intézmény számlaszámát nem kell feltüntetni. A szervezet azonosító számáról (IČO) viszont nem szabad megfeledkezni; ha nincs SID-je, az üresen marad. Az év (ROK) ablakba 2016-ot kell írni!

6. Az adó befizetéséről szóló igazolást és a nyilatkozatot egyszerre kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba, éspedig 2017. április 30-áig!

7. Az adóhivatalnak 90 napja van arra, hogy átutalja az adó felajánlott részét a kiválasztott szervezet számlájára.

Vállalkozók, természetes és jogi személyek, akik adóbevallást készítenek:

1. Ők az adóbevallási íven teszik meg az adófelajánlást is. Azok az adatok, melyeket az adóbevallásban a címzett szervezetről ki kell tölteni, megtalálhatók a www.rozhodni.sk honlapon a kiválasztott szervezet neve mellett. Számlaszámra nincs szükség, IČO-ra viszont igen. Ha nincs SID, az üresen marad.

2. Az adóbevallásban csak annyi mező van, hogy 1 szervezetnek lehet felajánlani az adót. Aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön lapon kell mellékelni az adóbevalláshoz. A szervezetek neve mellett tüntesse fel a felajánlott összeget is. Egy szervezetnek nem lehet kisebb összeget felajánlani 8 eurónál.

3. Ha a vállalkozó vagy a jogi személy az adóbevallás benyújtásának határidejéig és a 2017-es adóbefizetés dátumáig adója 0,5%-ának megfelelő összeget nem fordított közhasznú célra, akkor idén csak adója 1%-áról rendelkezhet. Ha adakozott (nem feltétlenül a most kiválasztott szervezetnek, mást is támogathatott), akkor a mostani adófelajánlás során adója 2%-áról rendelkezhet.

 

4. A kitöltött adóbevallást 2017. március 31-éig el kell juttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba. Aki halasztást kért, a megadott időpontig (legkésőbb június végéig) kell ezt megtennie.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Hat új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

RegioJet k

A Komárom–Pozsony vasútvonal felújítása még várat magára

Juraj Šeliga

Šeliga sajnálja, hogy megint a szakdolgozatok témájával kell foglalkozni

Branislav Gröhling

Matovič sajnálná, ha Gröhling nem lenne többé a kormánya tagja

időjárás meleg

Kellemes, enyhe nyári időnk lesz kedden

vas30

Már kapható a Vasárnap legújabb száma, most VasárnapHáztartással!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.