Közélet

1968: mindenki emlékezik - GALÉRIA

Országszerte rendeznek megemlékezéseket a Prágai Tavasz 50. évfordulója alkalmából, melyeken a legfőbb közjogi méltóságok is részt vesznek. A pártok különbözőképpen reagáltak az 1968-as eseményekre.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 21. 07:09

- SITA-felvétel

Az 1968-as eseményekkel kapcsolatos megemlékezések ma egész nap tartanak Szlovákiában. Az Elnöki Palota előtt fotókiállítás nyílik Josef Koudelka és Ladislav Bielik fényképészek fotóiból. A kiállítást Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök nyitja meg, aki előtte még részt vesz Alexander Dubček sírjának megkoszorúzásán is. Andrej Kiska államfő este elnöki beszédet mond a közszolgálati Szlovák Televízióban. Ezt a közszolgálati Cseh Televízió is közvetíteni fogja, mivel az oroszbarát Miloš Zeman cseh államfő nem szólal fel a megemlékezéseken.

’68 számokban

800 repülő, 6300 tank és 500 ezer szovjet katona tört be Csehszlovákiába

csak 1968-ban 137 ember esett áldozatául a szovjet megszállásnak

összesen több mint 400 halálos áldozatról tudunk

a szovjet katonák 23 évig maradtak az országban

A Prágai Tavasz emlékezete idén is megosztja az egyes politikai pártokat. Ľuboš Blaha (Smer), a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke nagyra értékeli Dubček egykori törekvéseit, ugyanakkor elutasítja, hogy a megemlékezést egyes politikusok oroszellenes eszméket terjesztésére használják. „Remélem, hogy ehhez senki sem folyamodik, olcsó húzás lenne” – mondta Blaha.

Bugár Béla, a Híd elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban nem más országok katonai megszállásától kell tartani, hanem sokkal rejtőzködőbb fenyegetésektől, mint például a szélsőséges ideológiák terjedése, vagy a médiában megjelenő álhírek. „Fontos, hogy a fiatalabb generációkat is emlékeztessük az ilyen eseményekre – mondta Bugár. – Ezek figyelmeztetnek, hogy a szabadság nem magától értetődő és nagyon törékeny érték, amelyet óvnunk kell.”

68
- TASR-felvétel

Martin Klus, az ellenzéki SaS parlamenti képviselője szerint az 1968-as megemlékezések kiváló alkalmat biztosítanak, hogy felidézzük a nemzetközi jogok betartásának fontosságát. „Főleg az európai uniós tagságunkra gondolok, hiszen ez biztosítja számunkra a hosszú távú békét, ezért Szlovákiának kötelessége, hogy továbbra is aktívan részt vegyen az EU munkájában” – jelentette ki Klus.

Veronika Remišová (OľaNO) a ’68-as megszállásban látja a csehszlovák gazdaság gyengeségének okát. „A kommunizmus előtt az egyik legerősebb gazdasággal rendelkező állam voltunk” – mondta az OľaNO képviselője. (nar, SITA)

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+16
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?