Közélet

1,39 euróval nő a létminimum – négy év után

Négy év után, július elsejétől emelkedik a létminimum összege, minimális mértékben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. június 10. 13:44

Az emelés 0,7%-os, 1,39 euróval nő az összeg, 199,48 euróra, vagyis még így sem éri el a 200 eurót. A második figyelembe vett személy esetében a növekedés még kevesebb: 97 cent. Ezzel az összeg 139,16 euróra emelkedik. A létminimumot legutoljára 2013. július elsején emelték.
 
Az emelkedés mértékét az infláció határozza meg, és mivel azóta gyakorlatilag nem mértek pénzromlást, a létminimum összege sem változott.
 
A létminimumhoz több támogatás összege kapcsolódik, vagyis az emelkedésével nő más támogatások összege is. A gyermekek után járó adóbónusz ugyancsak 0,7%-kal, vagyis 15 centtel emelkedik, így júliusban már 21,56 euró lesz. Azonos mértékben emelkedik a gyes és a családi pótlék is. Abszolút értékben kicsit nagyobbat ugrik az adómentes jövedelemrész, amely az elmúlt három évben szintén nem változott. 2018-ban már 3830,02 euróból nem kell adót fizetni, ez 26,69 euróval magasabb a jelenlegi összegnél.
 
Ugyanilyen arányban emelkedik a minimális korengedményes nyugdíj összege, ami azonban hátrány a nyugdíjasoknak. Július elsejétől az mehet korengedményes nyugdíjba, akinek a kiszámított járadéka meghaladja a 139,4 eurót. Ez 1,60 euróval magasabb a jelenlegi határnál. (lpj, sita)

 

Önnek ajánljuk

Matečná: Két hete nem találtunk újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?