100 diák alatt minden iskola veszélyben

<p>Az alsó tagozatos iskolákat megmentheti a kormány, de az 1&ndash;9. osztályt működtető iskolák közül sok továbbra is veszélyben forog. Mennyi gyerek mellett stabil egy iskola helyzete?&nbsp;</p>

A minimális osztálylétszám alsó tagozaton 11, a nemzetiségi iskoláknál 9, a felső tagozaton pedig 15, illetve 13 főt jelent. A számok tükrében az ország 258 alapiskolája közül mintegy 100 magyar alapiskola küzd létszámgondokkal. 

A kisiskolák megmentése a parlamenti választások előtt kampánytémává vált. A Híd, illetve a párt oktatási államtitkára többször kijelentette, mindent elkövetnek, hogy megmentsék a kisiskolákat. A közoktatási törvény módosítását a parlament júniusi ülésén gyorsított eljárásban akarják átvinni. A beterjesztett módosító javaslat viszont csak az alsó tagozatos iskoláknál törölné a minimális osztálylétszámra vonatkozó megkötést. Ez 29 alsó tagozatos magyar alapiskolának mentőövet jelenthet, viszont kettő közülük (a dercsikai és a csallóköznádasdi) már nem várja meg a törvény módosítását, azokat júniusban biztosan bezárják. Megszűnés fenyeget továbbá 69 felső tagozatos iskolát is. Egyébként, ha az iskolák betartották volna a törvényt, már ősszel több tucat teljes szervezettségű iskola nem nyithatott volna 5. osztályt. A Híd csak egy átfogó elemzést követően akar állást foglalni a veszélyeztetett teljes szervezettségű iskolák jövőjéről.  TÉRKÉPEN MUTATJUK, MELYIK ISKOLÁKAT FENYEGETI TOVÁBBRA IS A MEGSZŰNÉS VESZÉLYE, KATTINTSON!

Mi a kisiskola? 

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke arra figyelmeztet, hogy bár a közbeszédben kisiskola alatt sokan az alsó tagozatos iskolákat értik, a helyes értelmezés szerint az alacsony létszámú iskolákról van szó. 

Az általunk megszólított önkormányzatok kiállnak a magyar iskolák mellett, ez viszont óriási terhet jelent a községek költségvetésére. A szakemberek szerint egyébként egy 100 fős teljes szervezettségű iskola még viszonylag képes saját forrásaiból működni. 

Az ideális diáklétszám 

A losonci Kármán József Alapiskolának 126 diákja és 13 pedagógusa van. „Eddig még nem kértünk támogatást, de kevesebb diákkal már gondban lennénk” – mondta Csúsz Péter igazgató. 

A szerencsésebbek közé tartozik a nagydaróci teljes szervezettségű magyar iskola, mely egy épületben működik az alsó tagozatos szlovák iskolával. A két intézmény megosztja a költségek egy részét, és ennek köszönhetően egyelőre 90 gyerekkel is működni tudtak.  „Az önkormányzat saját forrásaiból nem tudná megtartani az iskolát. Meggyőződésem, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nem járnának rendszeresen iskolába, ha egy másik településre kellene bejárniuk. Ezért is mindent megteszünk azért, hogy a jövőben is működjön” – mondta Viera Rubintová polgármester. 
Izsa község is mindenképpen meg akarja tartani alapiskoláját, melybe jelenleg 68 diák jár. Domin István polgármester szerint az önkormányzatnak évente 100 ezer eurójába kerül a tanintézmény működtetése. Véleménye szerint a minimális osztálylétszámot a felső tagozaton is törölni kellene. „A lakosság létszáma az utóbbi években emelkedett ugyan, de a születési mutatók nem, ráadásul a demográfiai mutatók sem ígérnek semmi jót” – magyarázza a polgármester. 

Segít a szlovák osztály 

Tíz éve küzd létszámgondokkal a szomotori magyar tanítási nyelvű alapiskola, melynek jelenleg 53 diákja van. Petro Renáta megbízott igazgató szerint bár az önkormányzat ragaszkodik a tanintézményhez és támogatja is a működését, már-már tarthatatlan a helyzet. Az alsó tagozaton összevont osztályok működnek, a felső tagozaton viszont erre nincs mód. Egy épületben működnek a szlovák iskolával, viszont ott is egyre kevesebb a diák. „Az anyagiak miatt rengeteg álmatlan éjszakám volt, túlórákat és egyéb juttatásokat évek óta nem tudunk kifizetni” – magyarázza Petro Renáta. 

Maradna a szlovák iskola 

Az egyik legalacsonyabb létszámmal az ipolyvarbói teljes szervezettségű alapiskola működik. Egykor 120 diák járt ide, ma négy településről összesen 27-en látogatják, ez a szám jövőre 21-re csökken. Fagyas Marcel polgármester lapunknak elmondta, hogyminden áron szeretnék megtartani az iskolát, mivel 30 kilométeres körzetben ez az egyetlen teljes szervezettségű magyar alapiskola. „Az utóbbi években egyre több szülő íratja szlovák iskolába a gyerekét, ha mi bezárjuk az iskolát, akkor gyakorlatilag nem lesz más választásuk” – magyarázza a polgármester. Az önkormányzat egyébként több 10 ezer euróval támogatja az iskola működését. TÉRKÉPEN MUTATJUK, MELYIK KIS LÉTSZÁMÚ ISKOLÁKAT MENTENÉ MEG A JELENELEGI TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!