(MTI-felvétel)

Köldökzsinór Program határon túli újszülötteknek

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 5. 11:31

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló magyar jogszabály ahatáron túliak számára 2018. január 1-jével lépett hatályba, és lehetővé tette aMagyarországon kívül született magyar gyermekek után járó egyszeri anyasági támogatást.

Emellett a magyar kormány kiterjesztette a határon túli magyarokra a Babakötvény elérhetőségét is.
Mivel a szlovákiai magyarok számára a  szlovákiai jogszabályok tiltják a kettős állampolgárságot, ezért ezt a Magyar Igazolvány helyettesíti, melyet a magyar konzulátusokon és a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) irodáiban http://www.szakc.sk/irodaink kérvényezhetik.

A második feltétel teljesítése az újszülött gyermek magyar nyelvű anyakönyvezése, ezt a szlovák törvények lehetővé teszik, tehát ez a feltétel minden gond nélkül teljesíthető.

Az anyasági támogatást (64 125 forint) gyermekenként egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának. A születést követő hat hónapon belül kérhetik a Magyar Igazolvánnyal rendelkező szlovákiai magyarok. Emellett gyermekenként 42 500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak majd, és Start-számlát is nyithatnak. 

Mindennemű kérdésre a jogosultak választ kapnak a magyar konzulátusokon, a SZAKC irodáiban, illetve az MKP szociális és egészségügyi alelnökénél (b.nemeth.g@gmail.com), Németh Gabriellánál. A gyermekek magyar nyelvű anyakönyvezésekor esetlegesen felmerülő jogi problémák, illetve az anyakönyvvezetők esteleges önkényeskedése folytán adódó gondok megoldásában rendelkezésükre áll az MKP közigazgatási és önkormányzati alelnöke, Kőrösi Ildikó is (ildiko.korosiova@gmail.com). 

A jogosult személyek az egyszeri anyasági támogatási igénylésüket egyelőre csak a konzulátusokon nyújthatják be, de rövid időn belül az igénylések fogadására jogosultak lesznek a lakossághoz legközelebb eső SZAKC-irodák is (http://www.szakc.sk/irodaink). 

Mind a Babakötvényt, mind az egyszeri anyasági támogatást csak a 2017.június 30-a után született gyermekek szülei kérvényezhetik!

Németh Gabriella, 
az MKP szociális és egészségügyi alelnöke

 

Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét