Közélet

Január 10-ig nyújthatják be a kérvényüket a külföldről szavazók

Pozsony | Már csak két napjuk van a külföldön tartózkodó szlovák állampolgároknak arra, hogy postai úton kérjék a külföldről szavazás lehetőségét. Ezt január 10-én éjfélig tehetik meg. A kérvény elektronikus úton is benyújtható.
TASR

2020. január 8. 17:44

választás 2020
- TASR-felvétel

Postai úton azok a 18 évnél idősebb szlovák állampolgárok szavazhatnak, akiknek nem Szlovákiában van az állandó lakhelyük, és azok is, akiknek az állandó lakóhelyük Szlovákiában van ugyan, de a parlamenti választás napján nem lesznek az országban. A szükséges kérvény megtalálható a belügyminisztérium honlapján.

A választási útmutató megtalálható a Srdcom doma és a Slovensko.Digital kezdeményezés honlapján. A Voľby.Digital applikáción keresztül több mint 30 ezer külföldön tartózkodó szlovák állampolgár jelentkezett eddig.

„Értesüléseink szerint jóval több kérvény érkezett a belügyminisztériumba, mint az előző parlamenti választáskor”

– mondta Ján Suchal, a Slovensko.Digital munkatársa.

Azoknak a szavazópolgároknak, akiknek állandó lakóhelyük Szlovákiában van, postai úton kell elküldeniük a kérvényüket a település önkormányzatának címére. Minden önkormányzat e-mail-címet tett közzé a weboldalán vagy a hirdetőtábláján, ahová elektronikus úton lehet benyújtani a kérvényt.

Azok a választópolgárok, akiknek nincs Szlovákiában bejegyzett állandó lakóhelyük, levélben küldhetik el a kérvényt a belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztályának címére, vagy elektronikus kérvényt küldhetnek a volby@minv.sk e-mail címre.

Ha a kérvény minden előírásnak megfelel, legkésőbb 35 nappal a szavazás napja előtt lepecsételt borítékot kézbesítenek a választó külföldi tartózkodási helyének postacímére, benne a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy megcímzett válaszborítékkal, melyen a VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL felirat szerepel.

A szavazólapot tartalmazó borítéknak legkésőbb 2020. február 28-ig meg kell érkeznie Szlovákiába. A belügyminisztérium felhívja a szavazók figyelmet, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a válaszboríték feladását.

A parlamenti választást 2020. február 29-én tartják, 25 politikai párt indul a voksokért. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. Több mint négymillió választópolgár van Szlovákiában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
volby

Ma parlamenti választás

nagykürtös

Nagykürtös: Meghalt a választási bizottság egyik tagja

választás

Választás a gúgi vendégfogadóban

hatar

Már ellenőriznek az osztrák-szlovák határon

eperjesi robbanás

A város szétosztotta a pénzadományokat a felrobbant lakóház lakói között

s

Érsekújvárban a betegek is választanak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.