Iskola utca

VII. helytörténeti diákkonferencia Szencen

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola, a Szenci Városi Múzeum és a Szenczi Molnár Albert Gimnázium és Szakközépiskola szervezé- sében, a Mentor TT komplex tehetséggondozó program támogatásával valósult meg a szenci múzeumban a VII.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 10. 19:00

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola, a Szenci Városi Múzeum és a Szenczi Molnár Albert Gimnázium és Szakközépiskola szervezé- sében, a Mentor TT komplex tehetséggondozó program támogatásával valósult meg a szenci múzeumban a VII. helytörténeti diákkonferencia április 26-án.

A konferenciabizottság tagjai – Bukovszky László történész, kormánybiztos, Korpás Árpád történész, idegenvezető, Polák Margit Könyvtáros, muzeológus, Strešňák Gábor történész, levéltáros és múzeumigazgatóm, valamint Szanyi Mária néprajzos – a kezdetektől felelnek a konferencia tudományos hátteréért, hiszen az ő iránymutatásukkal javítanak az előadók az előadásaikon, ők vetnek fel kérdéseket, melyek még megválaszolásra szorulnak, vagy mutatnak olyan kutatási irányt, amely felé a további kutatás során fordulhatnak a tanulók. Idén a szenci alap- és középiskolások mellett a nagyfödémesi alapiskola és a pozsonyi Duna Utcai Gimnázium egy-egy csoportja is részt vett a konferencián.

Holocsy Zsóka Zsófia Szenc belvárosának összehasonlító történetét kezdte kutatni, felkeresve az elérhető (alig található!) hivatalos forrásokat, majd az oral history módszeréhez nyúlva régi szencieket kérdezett arról, milyen volt régen a belváros, miközben régi fényképeket gyűjtve a mai utcarészletekkel vetette össze őket. Németh Mónika Ha a világ rigó lenne címmel foglalta össze Polák Margit 42 éves Kincskereső-mozgalmát, Lévárdy Anna pedig saját, értékesen felújított házuk eredeti Haidekker-kerítése nyomán indult testvéreivel, Ákossal és Csabával Szencen felkutatni a még megmaradt Haidekker-kerítéseket. Vincze Barbara és Nagy Anikó a nagyfödémesi alapiskolából Múcska Endre 20. százada címmel Barbara dédnagyapjának szívszorító katonasorsát ecsetelte. Koller Regina Családunk Benešéknél kitelepítve című, különleges képeket felsorakoztató előadásában a Csehországba deportált magyar gyerekek szempontjából próbálta bemutatni a gyermeki alkalmazkodóképesség és emlékezet töredékein keresztüli múltfelidézés kétarcúságát. Fülöp Lívia a kulák dédszülők szövetkezetbe lépésének kényszerűségéről beszélt, ha gyermekeiket taníttatni akarták, illetve a nagypapája magyarbéli gyerekkorát ecsetelte a front átvonulását követően. Vertetič Szilvia családtörténeti előadásában dédnagymamája emlékezetére és a családi fényképarchívumra építve mesélt az amerikai Tommyk szenci bombázásáról, a Szencen született Ivanuskákról és Boriszokról, a budapesti bombázások alatt a főváros libákkal való ellátásáról…

Záróelőadásként Kišš Kitty Egyéni sorsok a történelem viharában című előadása a beneši dekrétumok kegyetlenségére irányította a figyelmet egy család életén keresztül, akik féli és püspöki ága a deportálás után találkozott Magyarországon.

A diákokat Szabó Eszter, Murányi Veronika, Kulcsár Mónika, Vajda Gabriella készítette fel, Polák Margit segítségével. A Mentor TT képviseletében Pék László és csoportja is a konferencia vendége volt. Korpás Árpád záróbeszédében kifejtette, nálunk nincs miért stresszelni, nincs rangsor, csak ajánlások, mégis belső elvárás minden jelentkezőtől, hogy a legigényesebben mutassa be kutatását.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Két hétig kötelező lesz a szájmaszk az iskolákban, nem javasolják a tömegrendezvények megtartását

https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.