Iskola utca

Újra virágba borult a „Tetejetlen fa” a Móra Ferenc Alapiskolában

Kilencedik alkalommal rendeztük meg idén áprilisban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 10. 19:00

Kilencedik alkalommal rendeztük meg idén áprilisban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli. Rendezvényünk célja, hogy diákjainkban megerősítsük az anyanyelv és irodalmunk szeretetét, tiszteletét.

Felső tagozatos diákjaink versenyeznek ilyenkor a vándorkupáért. A szünetekben játékos irodalmi és nyelvtani feladatokat oldanak meg, és örömmel tesznek eleget a különböző kihívásoknak.

Hagyományainkhoz híven anyanyelvi hetünket a költészet napján indítottuk el. Szavalással és énekszóval fejeztük ki tiszteletünket költőink, íróink munkássága előtt. A következő három nap feladatai közé tartozott például az apróhirdetések írása irodalmi hősök nevében. Egy délelőtt alatt 86 hirdetés született az órák közti szünetekben. Íme néhány jól sikerült közülük:

* A tanár úr elvette a gittünket, ablakost keresünk, aki hozna nekünk. Előre is megköszönjük!

* Fel kell építenünk Déva várát, de nem sikerül. Aki meg tudja törni az átkot, jöjjön az építkezésre!

* Nevelőanyára lenne szükségem, mert az igazi otthagyott a kukoricában!

A nyelvtani, helyesírási fejtörők mellett tanulóink még egy pontszerzési lehetőséget kaptak, verstanulást. Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója alkalmából a költő verseit lehetett szavalni pluszpontokért. Nagy-nagy örömünkre szinte az egész felső tagozat felvette a kesztyűt, és az osztályok egymást túlszárnyalva ontották a Petőfi-verseket. Összesen 562 versrészlet (az idő rövidsége miatt 2 versszakot kellett elmondani egy-egy versből) hangzott el 51 Petőfi-versből. Az iskolai tananyagon kívül számos olyan költemény is akadt, mely csupán megtetszett a gyerekeknek, s ezek megtanulásával szálltak be a versenybe. Szinte mindenki szavalt, de voltak igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok, akiknek szorgalmát a kiértékelésen külön jutalmaztuk. A legtöbbet, 21 verset egy 7. osztályos tanulónk adott elő.

Idén sem maradhatott el az anyanyelvi hét talán legkedveltebb játéka, az irodalmi párkereső. Az utolsó napon elmondhattuk, hogy újra tartalmas anyanyelvi hetet zártunk a Tetejetlen fa körül. Kiderült, hogy melyik osztály teljesített a legjobban, kik voltak azok, akik szívvel-lélekkel oldották meg a feladatokat, és teljesítették a különböző próbákat. Nagy meglepetésre a legkisebbek, az ötödikesek szerezték meg a vándorkupát.

És bár első hely csak egy van, mindenki nyert valamit, aki részt vett a játékban, hiszen többet, újat tudhatott meg anyanyelvünkről, irodalmunkról, és nem utolsósorban saját tudásáról és szorgalmáról.

Véget ért anyanyelvi hetünk, de a Tetejetlen fa jövőre újra kivirágzik.

Fodor Anikó tanító néni,

az anyanyelvi hét

szervezője

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

ingázó koronavírus

Koronavírus: a Dunaszerdahelyi járásban találták a legtöbb fertőzöttet szombaton

buszbaleset magyarország

Súlyos buszbaleset történt Magyarországon, egy ember meghalt

Izsák Attila

Francia cégé lett a szenci táncos

tűzoltó illusztráció

Szándékos gyújtogatás okozhatta a csehországi lakóháztüzet, amiben többen meghaltak

koronavirus

Egy percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.