Iskola utca

Újra virágba borult a „Tetejetlen fa” a Móra Ferenc Alapiskolában

Kilencedik alkalommal rendeztük meg idén áprilisban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 10. 19:00

Kilencedik alkalommal rendeztük meg idén áprilisban a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskolában anyanyelvi hetünket, mely a Tetejetlen fa nevet viseli. Rendezvényünk célja, hogy diákjainkban megerősítsük az anyanyelv és irodalmunk szeretetét, tiszteletét.

Felső tagozatos diákjaink versenyeznek ilyenkor a vándorkupáért. A szünetekben játékos irodalmi és nyelvtani feladatokat oldanak meg, és örömmel tesznek eleget a különböző kihívásoknak.

Hagyományainkhoz híven anyanyelvi hetünket a költészet napján indítottuk el. Szavalással és énekszóval fejeztük ki tiszteletünket költőink, íróink munkássága előtt. A következő három nap feladatai közé tartozott például az apróhirdetések írása irodalmi hősök nevében. Egy délelőtt alatt 86 hirdetés született az órák közti szünetekben. Íme néhány jól sikerült közülük:

* A tanár úr elvette a gittünket, ablakost keresünk, aki hozna nekünk. Előre is megköszönjük!

* Fel kell építenünk Déva várát, de nem sikerül. Aki meg tudja törni az átkot, jöjjön az építkezésre!

* Nevelőanyára lenne szükségem, mert az igazi otthagyott a kukoricában!

A nyelvtani, helyesírási fejtörők mellett tanulóink még egy pontszerzési lehetőséget kaptak, verstanulást. Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója alkalmából a költő verseit lehetett szavalni pluszpontokért. Nagy-nagy örömünkre szinte az egész felső tagozat felvette a kesztyűt, és az osztályok egymást túlszárnyalva ontották a Petőfi-verseket. Összesen 562 versrészlet (az idő rövidsége miatt 2 versszakot kellett elmondani egy-egy versből) hangzott el 51 Petőfi-versből. Az iskolai tananyagon kívül számos olyan költemény is akadt, mely csupán megtetszett a gyerekeknek, s ezek megtanulásával szálltak be a versenybe. Szinte mindenki szavalt, de voltak igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok, akiknek szorgalmát a kiértékelésen külön jutalmaztuk. A legtöbbet, 21 verset egy 7. osztályos tanulónk adott elő.

Idén sem maradhatott el az anyanyelvi hét talán legkedveltebb játéka, az irodalmi párkereső. Az utolsó napon elmondhattuk, hogy újra tartalmas anyanyelvi hetet zártunk a Tetejetlen fa körül. Kiderült, hogy melyik osztály teljesített a legjobban, kik voltak azok, akik szívvel-lélekkel oldották meg a feladatokat, és teljesítették a különböző próbákat. Nagy meglepetésre a legkisebbek, az ötödikesek szerezték meg a vándorkupát.

És bár első hely csak egy van, mindenki nyert valamit, aki részt vett a játékban, hiszen többet, újat tudhatott meg anyanyelvünkről, irodalmunkról, és nem utolsósorban saját tudásáról és szorgalmáról.

Véget ért anyanyelvi hetünk, de a Tetejetlen fa jövőre újra kivirágzik.

Fodor Anikó tanító néni,

az anyanyelvi hét

szervezője

Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?