Iskola utca

Pénzügyekről játékosan, határon innen és túl

Sok gyerek, kamasz nincs tisztában azzal, mi fán terem a pénz, hogy kemény munka árán érkezik meg a bankszámlára, és okosan kell beosztani, hogy jusson is, maradjon is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 17. 19:00

Sok gyerek, kamasz nincs tisztában azzal, mi fán terem a pénz, hogy kemény munka árán érkezik meg a bankszámlára, és okosan kell beosztani, hogy jusson is, maradjon is. Éppen ezért a fiatalok pénzügyi öntudatosságra nevelése, a pénzügyek kezelésének elsajátítása játékos, interaktív formában áll az OTP Ready Alapítvány tevé- kenységének fókuszában.

Mikóczi Angelikával, az idén harmadik születésnapját ünneplő alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Bemutatná dióhéjban az alapítványt azok kedvéért, akik még nem hallottak róla?

Az OTP Ready Alapítvány a magyarországi OTP Fáy András OK Centrum projektjének mintájára alakult. Csakúgy, mint Magyarországon és Romániában, alapítója a bank, melynek teljes támogatását élvezi. Célunk a fiatalok pénzügyi öntudatosságra nevelése. Az általunk nyújtott pénzügyi képzés más, mint az iskolák kötelező tanórái. Interaktívan, játékosan tanítunk, kis csoportokban foglalkozunk a tanulókkal. Projektjeink az alapiskola második évfolyamától a középiskola negyedik évfolyamáig nyújtanak képzést. A kicsik például megtanulhatják, mennyibe kerül egy gombóc fagyi, és ha megelégednek egy gombóccal, a másik árát félretehetik, és egy hónap alatt összegyűjthetnek egy könyvre valót. Megtanulják, mi az értelme a spórolásnak, hogy a szüleiknek dolgozniuk, túlórázniuk kell ahhoz, hogy fizetést kapjanak. Az érettségizőket arra is felkészítjük, milyen egy állásinterjú, hogyan számolják ki, mennyi fizetést kérhetnek. Megismerik a banktermékeket, megtanulják, mire figyeljenek, ha számlát nyitnak, vagy ha lakáshitelt szeretnének felvenni. Olyan dolgokat sajátíthatnak el az oktató moduljaink révén, amelyeknek a mindennapi életben hasznát veszik.

Milyenek a tapasztalataik: tájékozottabbak lettek a fiatalok pénzügyekben?

Ezt a „visszajáró” középiskolánk által tudjuk felmérni, ahol már harmadik éve oktatunk. A diákok tudatosítják, mit von magával, ha drága dolgot szeretnének megvásároltatni a szüleikkel. Hogy esetleg nem látják olyan gyakran apát és anyát, mert túlórázniuk kell. Elgondolkoznak azon, hogy ha egy olcsóbb mobilcsomagot kérnek, akkor esetleg másra marad több pénz. Felfogják, hogy mindennek ára van. Már az is nagy előrelépés, hogy tudják, érdemes tájékozódni: nem az első üzletben veszik meg, amit szeretnének, hanem körülnéznek – más üzletekben vagy az interneten –, hogy hol juthatnak hozzá olcsóbban.

A hazai magyar iskolákban mekkora az érdeklődés az alapítvány projektjei iránt?

Ma már sokkal jobb a helyzet, mint három éve volt. A magyar és a szlovák iskolák aránya 35:65 százalék a kezdeti 10:90 százalékhoz képest. A közelmúltban megnyertünk egy közös pályázatot is a Fáy András Alapítvánnyal, a neve Pénzügyi-gazdasági oktatás határok nélkül. Ezáltal a határ mindkét oldalán igénybe vehetők ingyenes oktatási moduljaink. Eleinte a Tátrától a Dunáig, egyik határrésztől a másikig utaztunk, most már a határon túlra is. Örülünk, hogy nagy az érdeklődés a projektünk iránt. Még be sem fejeződött az iskolaév, és már a következő tanévre szervezzük az oktatóórákat. Annak különösen örülök, hogy már öt lektorunk és két autónk van, tehát még több helyre eljuthatunk.

Milyen egyéb változások várhatók?

Június 1-jén Nagyszombatban megnyitjuk az OK oktatási központunkat, melyet részben a sikeres pályázatunkból finanszírozunk, részben a bank támogatásával. Továbbra is utazunk majd azokba az iskolákba, amelyek meghívnak bennünket, emellett azonban a nagyszombati központban lesz három oktatóhelyiségünk is. Szeretnénk a szociálisan hátrányosabb helyzetű régiók diákjainak osztálykirándulással egybekötött oktatást kínálni. Hogy ha például Rimaszombat mellől egy iskola diákjai eljönnek Nagyszombatba, ne csak a négyórás oktatás miatt utazzanak, hanem további élményeket is gyűjthessenek. A központot igyekeztünk úgy berendezni, hogy ne legyen „iskolaszagú”, emellett a környezetvédelem fontosságára is motiválja a fiatalokat.

Mit tart az elmúlt három év legfontosabb eredményének, mire a legbüszkébb?

Az új központ megnyitása mellett elsősorban azt tartom fontos eredménynek, hogy az eltelt három évben mintegy hatezer diák vett részt az OTP Ready Alapítvány pénzügyi öntudatosságra nevelő oktatóóráin. A legbüszkébb a lektorainkra vagyok. Örülök, hogy szerencsés kézzel választottunk, valamennyien nagyon jó szakemberek, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Az is nagyon jólesik, hogy az iskolák, amelyekbe ellátogattunk az eltelt három évben, elégedettek a lektoraink által nyújtott képzéssel, visszahívnak bennünket, és terjesztik a jó hírünket.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A komáromi gimnáziumban 68 diák vizsgázik hagyományosansan

Példátlan érettségi vizsga járvány idején

bb

A felfüggesztés ellenére megjelenik a Nagymegyeri Hírmondó

matovič berényi

Matovič tegnap összekeverte a magyar zászlót a tádzsikkal, és most elmondta, hogy miért

koronavírus

Koronavírus: két új esetet regisztráltak kedden

rendőrség illusztráció

91 éves asszonyhoz törtek be Vágsellyén

Joe Biden

Joe Biden: Donald Trump egy "tökéletes kretén"

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.