Iskola utca

Magyar kollégium Pozsony szívében

Második évét zárja a Pozsonyi Magyar Szakkollégium, amely a napokban felvételt hirdetett az új akadémiai évre. A főváros központjában levő intézményben a szállás mellett képzéseket kínálnak az egyetemistáknak.Diákszálló és oktatási intézmény egyben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 19:00

Második évét zárja a Pozsonyi Magyar Szakkollégium, amely a napokban felvételt hirdetett az új akadémiai évre. A főváros központjában levő intézményben a szállás mellett képzéseket kínálnak az egyetemistáknak.

Diákszálló és oktatási intézmény egyben. A szakkollégium hungarikum, Magyarországon minden jelentősebb egyetem mellett több ilyen intézmény is működik, ám Szlovákiában csak két éve indult a képzés az első hazai bentlakásos szakkollégiumban.

Az intézmény Pozsony belvárosában található, gyalog pár percre a legfontosabb egyetemektől, könyvtáraktól. Fekvése mellett nagy előnye a felszereltsége. Minden kétágyas, tágas szobához tartozik fürdőszoba és vécé, így egy-egy lakóegység inkább egy felújított garzonlakásra hasonlít, mintsem klasszikus internátusra. „Vendégeink első reakciója általában az szokott lenni, hogy bárcsak az én időmben lett volna ilyen kollégium!” – fűzi hozzá Mózes Szabolcs, az intézmény igazgatója.

A szakkollégium lényege mégsem az ingatlanban, hanem az átadott tudásban és a közösségépítésben rejlik. A szakkollégium tagjai a pozsonyi egyetemeken tanuló magyar diákok. Ők, amellett, hogy az intézményben laknak, a kollégium által szervezett képzésekben vesznek részt. „Két-három évtizede nagyon keveseknek adatott meg a diploma, ma az érettségizők többsége egyetemre jár. Így önmagában a diploma már nem garantál semmit, előtérbe kerülnek a pluszképességek és azok a készségek, amelyeket a munkaerőpiac igényel” – véli az igazgató. A képzést is ehhez igazítják.

Szemeszterenként két kurzus várja a diákokat, az egyik készségfejlesztő. A retorikaképzésen a diákok elsajátíthatják a beszédírás, a prezentációkészítés technikáit, aminek már az egyetemen nagy hasznát veszik. Fontos a diákok nyelvi képzése, a világnyelvek mellett az intézmény hallgatói kérésre választható foglalkozásként szlovák konverzációs órákat is kínál.

A képzések mellett sok diák számára fontos, hogy magyar közösségben laknak, és érdekes, fontos emberekkel ismerkedhetnek meg. A szakkollégium célja a felvidéki magyar értelmiség utánpótlásának biztosítása.

Az intézmény nagy hangsúlyt helyez az önkormányzatiságra, a kurzuskínálat összeállításakor a tagság véleménye is fontos volt, az előadások, vitaestek témáit pedig általában a diákság határozza meg. A diákönkormányzatnak fontos szerepe van a most kezdődő felvételin is.

„Az írásbeli kérdéseit mi állítottuk össze. Mindenki küldött nyolc-nyolc kérdést, és többfordulós egyeztetés után választottuk ki azokat, amelyek a kérdőíven szerepelnek” – mondta Csápai Ádám, a diákönkormányzat elnöke, a Közgazdaságtudományi Egyetem másodéves hallgatója. A szóbeli felvételin a „vizsgabizottság” felét szintén a diákok adják, akiknek így döntő szavuk van abban, kik lesznek szeptembertől a szakkollégium új tagjai.

A felvételi abban is különleges, hogy a jelentkezési ívet online lehet kitölteni, az ív a szakkollegium.sk oldalon érhető el. A sikeres jelentkezőket szóbelire várják, több időpontból lehet választani.

Az intézmény azok jelentkezését várja, akik szeptembertől valamely pozsonyi egyetem első-, másod- vagy harmadéves hallgatói lesznek.

Jelentkezni június 30-ig lehet elektronikus formában. (p-m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ismét öt százalék fölé kúszott a munkanélküliség

Frissítve

Újra elmaradhat a brexit

Háromgólos hazai siker és három piros lap a gömöri–nógrádi derbin

Megkérdeztük: Menyhárt és Bugár az összefogásról

Klímatérkép készül Kassáról

Városi díjak rendkívüli személyiségeknek és közösségeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!