Iskola utca

Lengyelországi Erasmus+ találkozón a pázmányos diákok

Nemzetközi projekttalálkozón pénzügyi kérdésekkel foglalkoztak öt ország diákjai.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 14. 19:00

Nemzetközi projekttalálkozón pénzügyi kérdésekkel foglalkoztak öt ország diákjai. Köztük voltak az érsekújvári gimnazisták is.

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium öt elsős tanulójának – Pethes Boglárkának, Jakubovich Katalin Noéminek, Trnovszky Tímeának, Haluza Henriettnek és Kecskés Martinnak – adatott meg a lehetőség, hogy két tanárukkal Beňovská Helenával és Soóky Zoltánnal vegyen részt a „Money Matters” pénzügyi projekt második nemzetközi projekttalálkozóján, Pstrągowában.

A találkozó májusban zajlott a lengyel partneriskolánkban, ahol a projekt további négy résztvevőjének diákjait és tanárait (Spanyolországból, Görögországból, Romániából és Szlovákiából) látták vendégül egy teljes hétig.

A nulladik napon a tanulók családokhoz kerültek, ahol újdonsült vendéglátóikkal angol nyelven kellett kommunikálniuk. Az első nap a lengyel iskola környezetének megismerésével, az első baráti kapcsolatok létrejöttével telt. A diákok és a tanárok is határtalan szeretettel fogadtak minket. Az intézmény felfedezése után következett a tanulók ünnepi programja: különböző énekekkel, élőszereplős numizmatikai témájú jelenetekkel kedveskedtek nekünk. Délután megkezdődött a komoly munka, az euró érmékkel különböző technikai és tudományos kísérleteket végeztek a tanulók. A következő műhelymunka egy nagyon fontos diáktémáról, a zsebpénzről szólt. A tanulók arra keresték a választ, hogy nemzetközi viszonylatban mennyi pénzt kapnak zsebpénzként, mire költik azt, hogyan tudják jobban beosztani. A délután és az este jó hangulatú szórakozással telt. Először megtudtuk, hogyan készítik a helyiek a kenyeret, majd tábortüzes sütögetés következett élő zene mellett.

A második napon a korczyni csokoládégyárba látogattunk el, ahol nemcsak vásárolhattunk, hanem mi magunk is készíthettünk csokoládékülönlegességeket (egy tábla csokit, csokinyalókát) saját díszítéssel. Diákjainknak természetesen a csokikóstolás tetszett a legjobban, megkóstolhattunk 100%-os csokitartalmú csokit is, ilyen a boltokban nem is kapható. Következő utunk a krosnói üveggyárba vezetett. Lépésről lépésre megismerkedtünk az üveggyártással, a műhelymunka során pedig a tanulók üvegből készült tányérokat festettek, üveget fújtak, üveget égettek ki. Az este szabad programként bowlingozással telt. A harmadik napon a trzcinicai skanzenba mentünk, ahol íjászkodni tanultunk, megismerkedtünk az eredeti helyszínen rekonstruált kő-, bronz- és vaskori időszaki épületekkel, őrzőtoronnyal. A negyedik napon Krakkó városában kirándultunk, ahol először a város numizmatikai kiállítását néztük meg. A tanulók csoportos munkában ismerkedtek meg a pénz kialakulásának történetével az első papírpénzek és pénzérmék megjelenésétől napjainkig. Ezután a város nevezetességeit tekintettük meg idegenvezetővel. Meglátogattuk a krakkói főteret, a posztócsarnokot, a Királyi palotát és a Waveli székesegyházat is. Az utóbbiban lehetőséget kaptunk arra is, hogy felmenjünk a harangtoronyba, ahonnan beláttuk egész Krakkó városát. Az utolsó napon egy összesítő műhelymunka után bár fáradtan, de sok tapasztalattal, új élményekkel és barátokkal gazdagodtunk, várva a projekt októberi nemzetközi találkozóját, amely Érsekújvárban valósul majd meg.

Soóky Zoltán

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Úgy döntöttem, Érsek lesz a listavezető

Újabb női holttestet találtak Pozsonyban, de a rendőrség szerint nincs sorozatgyilkos a városban

Dzsudzsákról, Hamšíkról, Hapalról és Bénesről

Kocsmafilozófia haladóknak

Vegyük komolyan a szűrést!

A Szkripal-ügyhöz lehet köze a Jaroslav Naď ellen indított eljárásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!