Iskola utca

Légy Te a legsikeresebb diákvállalkozó!

A szakközépiskolák elsőd- leges célja a végzős diákok felkészítése a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően. Milyen legyen egy frissen érettségizett, versenyképes abszolvens?
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 3. 19:00

A szakközépiskolák elsőd- leges célja a végzős diákok felkészítése a munkaerőpiac elvárásainak megfelelően. Milyen legyen egy frissen érettségizett, versenyképes abszolvens? Mindenekelőtt rugalmas, több idegen nyelven kommunikáló, számítógépes ismeretekkel rendelkező, tanulni vágyó, aktív és kreatív, szakmai tudással felvértezett.

Mindez iskolánk, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia irányadó filozófiája. Ezen az úton haladva közgazdász szaktanáraink révén zajlott áprilisban a hagyományos Légy Te a legsikeresebb diákvállalkozó verseny. A vetélkedő célja, hogy nálunk, Szlovákiában is legyen magyar nyelven folyó, szakmai jellegű verseny. A versenyre régiónk magyar tanítási nyelvű szakközépiskoláiból hat négytagú csapat jelentkezett: a BaKelit (Bátorkeszi Magán Szakközépiskola), a Trump Tower (Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium), a KürtiKornisok (Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola), a NeratosPipik (Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola), az Agymenők (a Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett részlege), a Fantastic 4 pedig iskolánkat képviselte. A csapatokat szakavatott, sikeres vállalkozókból álló zsűri értékelte. A zsűri munkáját Bartalos Tímea vezette Rényi Zoltán és Ferenczi Attila hathatós segítségével.

Fantastic 4 nevű csapatunkat Tilajcsík Dóra, Nagy Rita, Turczi Dorottya és Pöthe Dóra alkotta. Ők így írnak a versenyről:

„Nyolc versenyszámban kellett magunkat megmérettetni. Az első feladatban régiónk egyik vállalkozójának sikertörténetét kellett bemutatnunk. A prezentáció tulajdonképpen »házi« feladat volt, melyet még a verseny kezdete előtt kellett elkészítenünk. A további feladványok mindnyájunk számára néhol kellemes, esetenként kellemetlen meglepetésnek bizonyultak. A második körben egy tesztlapot kaptunk, amely azt volt hivatott felmérni, mennyire vagyunk jártasak az Európai Unió témakörében. Kreatív, alkotókedvvel megáldott csapat lévén egyértelműen a következő feladat nyerte el leginkább a tetszésünk. Egy szappanhoz kellett ötletes és látványos csomagolást készítenünk, amelyet a feladat második részében a megfelelő marketinggel el is kellett adnunk.

A negyedik feladat a problémamegoldó készségünket tette próbára. Csapatonként négy különböző színű kalapot kaptunk, amelyek egy-egy stílust szimbolizáltak. Minden csapattagnak ki kellett választania a hozzá legközelebb álló viselkedésformát, amellyel ezután meg kellett birkóznia a kézhez kapott helyzettel. A Pohárköszöntő feladvánnyal az ünnepi ebéd megkezdése előtt méltattuk a versenyt és a személyeket, akik hozzájárultak a létrejöttéhez, valamint saját meglátásunk szerint értékeltük a napot. A kiváló ebéd után a megmérettetés második része következett. A csapatoknak a felolvasott állításokról kellett eldöntenünk, hogy igazak-e, vagy hamisak. Végül saját csapatunk teljesítményét értékeltük egy SWOT-elemzés elkészítése során. A verseny végére pedig nem maradt más hátra, minthogy a zsűri kihirdesse a legsikeresebb diákvállalkozó csapatot. Ebben az évben a Fantastic 4 csapat tagjai bizonyultak a legsikeresebb diákvállalkozóknak. A 2. helyet az Agymenők csapata, a 3. helyezést a BaKelit csapat tagjai szerezték meg.

Egyik versenyszám sem volt egyszerű, különböző kihívásokkal szembesültünk. Mégis igyekeztünk ügyesen és viccesen leküzdeni az elénk állított akadályokat. Ez a verseny nem a lexikális tudásra épült, hanem inkább arra, mennyire vagyunk kreatívak és spontánok, valamint hogy milyenek a kommunikációs készségeink. Ezek a feladatok tulajdonképpen a való élet különböző kihívásait mutatták be, ezáltal megtapasztaltuk, hogy a későbbiekben mi vár ránk a nagybetűs életben. Igazán büszkék vagyunk, hogy sikeresen képviseltük iskolánkat, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémiát! Köszönjük!”

Kiss Ingrid közgazdász tanár ,

Tilajcsík Dóra, IV. C

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?