Iskola utca

Iskolájuk nagy balladáját választották ki a felsőszeli tanulók

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 19:00

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.

Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában. Évente más-más műfajban dolgozzák fel a tanulók a „legnagyobb és legkedvesebb” művet. Ezúttal a pályázat az Arany-év kapcsán a balladák közül várta a jelöléseket.

Az évfolyamok kiválasztották a számukra legszebb balladát, s miután alaposan megismerkedtek vele, képes bemutatót készítettek róla, melyben a jelölést indokolták. A feladatok között szerepelt egy plakát elkészítése is, mely szintén a mű nagyszerűségét hivatott bizonyítani. Egy találó csapatnévre is szükség volt, melynek értelmezése, jelentése szintén fontos részét képezte a pontszerzésnek. A ballada dramatizált feldolgozása volt a legnehezebb és leglátványosabb feladat.

Az ötödikesek a Szondi két apródját választották Nogely Mónika felkészítő vezetésével. A hatodikosokat A walesi bárdok bűvölte el, két felkészítőjük, Morovics Ibolya és Vanko Erika segítette őket. A hetedikben a Vörös Rébék tetszett a tanulóknak, Vanko Erika készítette fel a tanulókat. A 8. osztályban a Tetemre hívás fogta meg a gyerekeket, őket Morovics Ibolya irányította. A 9. évfolyam az Ágnes asszony című balladát választotta, a felkészítésben osztályfőnökük, Jakubecz Márta segített.

Az osztályokban igazi csapatmunka folyt az elmúlt hónapokban. Ötleteket soroltak, válogattak, megbeszélték a kivitelezést, szétosztották a feladatokat, zenei aláfestést kerestek, szövegeket tanultak, díszleteket készítettek, festettek, ragasztottak. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent kellett megtervezni, megvalósítani, hogy a választott balladát a zsűri előtt úgy mutassák be, hogy hiteles legyen a bizonyítás, s az ő balladájuk legyen a nyerő.

A vetélkedésben megmutatkozott az osztálytársak egymásra figyelése, a másik segítése, az összmunka fontossága. A próbák vidám hangulata, sok felejthetetlen pillanata a bemutatón csúcsosodott ki. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta a beszámolókat, figyelte a bemutatókat, nézte a jeleneteket. Varázslatos játék folyt a színpadon, a tanulók meggyőző előadásai után sokan a szemüket törülgették, annyira a jelenetek hatása alá kerültek.

A zsűri figyelembe vette a kreativitást, a látványt, a díszlet ötletességét, a tánc- és dalbetéteket, a szép kiejtést, a mondanivaló hatásos megjelenítését. Nehéz volt a döntés, végül a nyolcadikosok által választott Tetemre hívás nyerte el az Iskolánk Nagy Balladája címet. A többiek sem mentek haza üres kézzel, több különdíj is gazdára talált. Ezek a következők voltak:

5. évf.: Ötletes bemutatkozás (Ali express); szép színpadi beszéd (Horváth Viktória); legjobb színpadi kellék (a két koboz)

6. évf.: A mű kreatív feldolgozása; a legjobb fiú mellékszereplő (Takács Krisztián); a legjobb díszlet; a leglátványosabb koreográfia

7. évf.: Legjobb prezentáció; a legjobb mesélő (Hagony Zoé); a legjobb lány mellékszereplő (Mihalovič Veronika); a legötletesebb színpadkép; a népies elemek legtudatosabb megjelenítése

8. évf.: Legötletesebb plakát; legjobb fiú főszereplő (Kovács Tamás); legjobb lány főszereplő (Lénárt Dóra); legmeggyőzőbb előadásmód (Bedecs Patrik); legjobb jelenet

9. évf.: Legművészibb plakát (Takács Rebeka Lili); legtalálóbb zenei aláfestés; leghitelesebb szereplő (Jalili Linda)

Az értékelésben a Diákparlament zsűrije is részt vett, a felnőttek döntése megegyezett a tanulókéval. Az Iskolánk Nagy Balladája cím kihirdetésekor a jelenlévők hatalmas tapsa is jelezte, hogy ők is egyetértenek az eredménnyel.

A nyertes csapat egynapos tanulmányútra mehet Győrbe. A többi különdíjas csapat természetismereti napon piheni ki a felkészülés izgalmait. Az egyéni díjazottak tárgyi jutalmat is átvehettek.

Köszönet a projekt megálmodójának és a felkészítőknek. Az iskolavezetés is szívén viseli e pályázatot, messzemenően motiválja és támogatja a pedagógusokat ezen a téren. A projekt nemcsak az olvasást népszerűsíti, hanem a közös munka örömét is adja a gyerekeknek. Mivel az egész osztály bekapcsolódik a készülődésbe, jobban megismerik egymást, érzik, hogy fontosak a közösségben, mert mindenki segítségére, tudására szükség van, hogy elérjék a a céljukat.

Mészáros Magdolna

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Csaknem 1,2 millióból újulhat a komáromi Eötvös utcai alapiskola

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, 1811 új fertőzöttet találtak kedden

Boris Kollár

Kollár kórházi ágyánál tárgyalt a koalíciós tanács, a miniszterek többségének tudta nélkül

ipolyásgi tenisz

Az ipolysági teniszezők a zselízieknek is kölcsönöztek játékost

Marek Krajčí

Krajčí: A konzílium nem javasolja az átfogó tesztelést, ezt komolyan kell venni

parlament illusztráció
Frissítve

Csak december 1-jén választ főügyészjelöltet a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.