Iskola utca

Iskolájuk nagy balladáját választották ki a felsőszeli tanulók

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 19:00

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.

Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában. Évente más-más műfajban dolgozzák fel a tanulók a „legnagyobb és legkedvesebb” művet. Ezúttal a pályázat az Arany-év kapcsán a balladák közül várta a jelöléseket.

Az évfolyamok kiválasztották a számukra legszebb balladát, s miután alaposan megismerkedtek vele, képes bemutatót készítettek róla, melyben a jelölést indokolták. A feladatok között szerepelt egy plakát elkészítése is, mely szintén a mű nagyszerűségét hivatott bizonyítani. Egy találó csapatnévre is szükség volt, melynek értelmezése, jelentése szintén fontos részét képezte a pontszerzésnek. A ballada dramatizált feldolgozása volt a legnehezebb és leglátványosabb feladat.

Az ötödikesek a Szondi két apródját választották Nogely Mónika felkészítő vezetésével. A hatodikosokat A walesi bárdok bűvölte el, két felkészítőjük, Morovics Ibolya és Vanko Erika segítette őket. A hetedikben a Vörös Rébék tetszett a tanulóknak, Vanko Erika készítette fel a tanulókat. A 8. osztályban a Tetemre hívás fogta meg a gyerekeket, őket Morovics Ibolya irányította. A 9. évfolyam az Ágnes asszony című balladát választotta, a felkészítésben osztályfőnökük, Jakubecz Márta segített.

Az osztályokban igazi csapatmunka folyt az elmúlt hónapokban. Ötleteket soroltak, válogattak, megbeszélték a kivitelezést, szétosztották a feladatokat, zenei aláfestést kerestek, szövegeket tanultak, díszleteket készítettek, festettek, ragasztottak. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent kellett megtervezni, megvalósítani, hogy a választott balladát a zsűri előtt úgy mutassák be, hogy hiteles legyen a bizonyítás, s az ő balladájuk legyen a nyerő.

A vetélkedésben megmutatkozott az osztálytársak egymásra figyelése, a másik segítése, az összmunka fontossága. A próbák vidám hangulata, sok felejthetetlen pillanata a bemutatón csúcsosodott ki. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta a beszámolókat, figyelte a bemutatókat, nézte a jeleneteket. Varázslatos játék folyt a színpadon, a tanulók meggyőző előadásai után sokan a szemüket törülgették, annyira a jelenetek hatása alá kerültek.

A zsűri figyelembe vette a kreativitást, a látványt, a díszlet ötletességét, a tánc- és dalbetéteket, a szép kiejtést, a mondanivaló hatásos megjelenítését. Nehéz volt a döntés, végül a nyolcadikosok által választott Tetemre hívás nyerte el az Iskolánk Nagy Balladája címet. A többiek sem mentek haza üres kézzel, több különdíj is gazdára talált. Ezek a következők voltak:

5. évf.: Ötletes bemutatkozás (Ali express); szép színpadi beszéd (Horváth Viktória); legjobb színpadi kellék (a két koboz)

6. évf.: A mű kreatív feldolgozása; a legjobb fiú mellékszereplő (Takács Krisztián); a legjobb díszlet; a leglátványosabb koreográfia

7. évf.: Legjobb prezentáció; a legjobb mesélő (Hagony Zoé); a legjobb lány mellékszereplő (Mihalovič Veronika); a legötletesebb színpadkép; a népies elemek legtudatosabb megjelenítése

8. évf.: Legötletesebb plakát; legjobb fiú főszereplő (Kovács Tamás); legjobb lány főszereplő (Lénárt Dóra); legmeggyőzőbb előadásmód (Bedecs Patrik); legjobb jelenet

9. évf.: Legművészibb plakát (Takács Rebeka Lili); legtalálóbb zenei aláfestés; leghitelesebb szereplő (Jalili Linda)

Az értékelésben a Diákparlament zsűrije is részt vett, a felnőttek döntése megegyezett a tanulókéval. Az Iskolánk Nagy Balladája cím kihirdetésekor a jelenlévők hatalmas tapsa is jelezte, hogy ők is egyetértenek az eredménnyel.

A nyertes csapat egynapos tanulmányútra mehet Győrbe. A többi különdíjas csapat természetismereti napon piheni ki a felkészülés izgalmait. Az egyéni díjazottak tárgyi jutalmat is átvehettek.

Köszönet a projekt megálmodójának és a felkészítőknek. Az iskolavezetés is szívén viseli e pályázatot, messzemenően motiválja és támogatja a pedagógusokat ezen a téren. A projekt nemcsak az olvasást népszerűsíti, hanem a közös munka örömét is adja a gyerekeknek. Mivel az egész osztály bekapcsolódik a készülődésbe, jobban megismerik egymást, érzik, hogy fontosak a közösségben, mert mindenki segítségére, tudására szükség van, hogy elérjék a a céljukat.

Mészáros Magdolna

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A legtöbb ország június közepén, vagy legkésőbb július elején nyitna a beutazó turisták felé

Nyaralás Európában – hova és hogyan utazhatunk?

eltűnt gyerek

Szlovákiában tavaly 1684 gyerek tűnt el

Hudák

„Elképesztő volt a megnyert BL-döntő”

koronavírus

Koronavírus: két új esetet regisztráltak vasárnap

könyv illusztráció

Könyvbemutatók a neten

Brian May, a Queen gitárosa szívrohamon esett át

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.