Iskola utca

Iskolájuk nagy balladáját választották ki a felsőszeli tanulók

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 19:00

A felsőszeli Széchenyi István Alapiskolában a szövegértés és az olvasás megszerettetése fontos célkitűzés, ezért Moro- vics Ibolya kidolgozta az Isko- lánk Nagy Könyve pályázatot a felső tagozatosoknak.

Ez a különleges projekt hetedik éve folyik az iskolában. Évente más-más műfajban dolgozzák fel a tanulók a „legnagyobb és legkedvesebb” művet. Ezúttal a pályázat az Arany-év kapcsán a balladák közül várta a jelöléseket.

Az évfolyamok kiválasztották a számukra legszebb balladát, s miután alaposan megismerkedtek vele, képes bemutatót készítettek róla, melyben a jelölést indokolták. A feladatok között szerepelt egy plakát elkészítése is, mely szintén a mű nagyszerűségét hivatott bizonyítani. Egy találó csapatnévre is szükség volt, melynek értelmezése, jelentése szintén fontos részét képezte a pontszerzésnek. A ballada dramatizált feldolgozása volt a legnehezebb és leglátványosabb feladat.

Az ötödikesek a Szondi két apródját választották Nogely Mónika felkészítő vezetésével. A hatodikosokat A walesi bárdok bűvölte el, két felkészítőjük, Morovics Ibolya és Vanko Erika segítette őket. A hetedikben a Vörös Rébék tetszett a tanulóknak, Vanko Erika készítette fel a tanulókat. A 8. osztályban a Tetemre hívás fogta meg a gyerekeket, őket Morovics Ibolya irányította. A 9. évfolyam az Ágnes asszony című balladát választotta, a felkészítésben osztályfőnökük, Jakubecz Márta segített.

Az osztályokban igazi csapatmunka folyt az elmúlt hónapokban. Ötleteket soroltak, válogattak, megbeszélték a kivitelezést, szétosztották a feladatokat, zenei aláfestést kerestek, szövegeket tanultak, díszleteket készítettek, festettek, ragasztottak. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent kellett megtervezni, megvalósítani, hogy a választott balladát a zsűri előtt úgy mutassák be, hogy hiteles legyen a bizonyítás, s az ő balladájuk legyen a nyerő.

A vetélkedésben megmutatkozott az osztálytársak egymásra figyelése, a másik segítése, az összmunka fontossága. A próbák vidám hangulata, sok felejthetetlen pillanata a bemutatón csúcsosodott ki. A közönség lélegzetvisszafojtva hallgatta a beszámolókat, figyelte a bemutatókat, nézte a jeleneteket. Varázslatos játék folyt a színpadon, a tanulók meggyőző előadásai után sokan a szemüket törülgették, annyira a jelenetek hatása alá kerültek.

A zsűri figyelembe vette a kreativitást, a látványt, a díszlet ötletességét, a tánc- és dalbetéteket, a szép kiejtést, a mondanivaló hatásos megjelenítését. Nehéz volt a döntés, végül a nyolcadikosok által választott Tetemre hívás nyerte el az Iskolánk Nagy Balladája címet. A többiek sem mentek haza üres kézzel, több különdíj is gazdára talált. Ezek a következők voltak:

5. évf.: Ötletes bemutatkozás (Ali express); szép színpadi beszéd (Horváth Viktória); legjobb színpadi kellék (a két koboz)

6. évf.: A mű kreatív feldolgozása; a legjobb fiú mellékszereplő (Takács Krisztián); a legjobb díszlet; a leglátványosabb koreográfia

7. évf.: Legjobb prezentáció; a legjobb mesélő (Hagony Zoé); a legjobb lány mellékszereplő (Mihalovič Veronika); a legötletesebb színpadkép; a népies elemek legtudatosabb megjelenítése

8. évf.: Legötletesebb plakát; legjobb fiú főszereplő (Kovács Tamás); legjobb lány főszereplő (Lénárt Dóra); legmeggyőzőbb előadásmód (Bedecs Patrik); legjobb jelenet

9. évf.: Legművészibb plakát (Takács Rebeka Lili); legtalálóbb zenei aláfestés; leghitelesebb szereplő (Jalili Linda)

Az értékelésben a Diákparlament zsűrije is részt vett, a felnőttek döntése megegyezett a tanulókéval. Az Iskolánk Nagy Balladája cím kihirdetésekor a jelenlévők hatalmas tapsa is jelezte, hogy ők is egyetértenek az eredménnyel.

A nyertes csapat egynapos tanulmányútra mehet Győrbe. A többi különdíjas csapat természetismereti napon piheni ki a felkészülés izgalmait. Az egyéni díjazottak tárgyi jutalmat is átvehettek.

Köszönet a projekt megálmodójának és a felkészítőknek. Az iskolavezetés is szívén viseli e pályázatot, messzemenően motiválja és támogatja a pedagógusokat ezen a téren. A projekt nemcsak az olvasást népszerűsíti, hanem a közös munka örömét is adja a gyerekeknek. Mivel az egész osztály bekapcsolódik a készülődésbe, jobban megismerik egymást, érzik, hogy fontosak a közösségben, mert mindenki segítségére, tudására szükség van, hogy elérjék a a céljukat.

Mészáros Magdolna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átverések fekete péntekre

Várhatóan decemberben nyitják meg az érsekújvári hidat

A Híd listáján indulnak a Šanca jelöltjei

Raši: Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől

Személyautó ütközött össze egy kamionnal Dunaszerdahely mellett

A kormány több mint 1,8 millió eurót oszt szét a Rozsnyói járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!