Iskola utca

„Hallássérült vagyok, befogadtok-e?”

Olyan színházi-nevelési műhely vagyunk, amely élmény alapú foglalkozásokon fejleszti az egyéneket és közösségeket, hogy azok önmagukat ismerő, nyitott, felelősségteljes részei legyenek a társadalomnak” – így mutatkozik be a Vekker Műhely a Facebookon.Az öt éve alakult társulat rendszeresen járja a h
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 14. 19:00

Olyan színházi-nevelési műhely vagyunk, amely élmény alapú foglalkozásokon fejleszti az egyéneket és közösségeket, hogy azok önmagukat ismerő, nyitott, felelősségteljes részei legyenek a társadalomnak” – így mutatkozik be a Vekker Műhely a Facebookon.

Az öt éve alakult társulat rendszeresen járja a hazai magyar iskolákat – ahol megfordultak, oda általában visszavárják őket. Új előadásukkal a hatodik-hetedik osztályosokat szólítják meg. A komáromi Selye János Gimnáziumba szintén visszavárjuk őket, nem először játszanak nálunk.

A foglalkozás azzal kezdődik, hogy a színészek közlik: Kuklis Katalin hallássérült gyereket fog játszani. Tényleg nem hallja a többieket, fülhallgatót tesz fel, és elindítja a zenét, úgyhogy vele lassan, artikulálva kell beszélni, mert szájról olvas. Fokozatosan vonják be a közönséget, a 90 perces foglalkozás tele van játékokkal. Az alapszituáció szerint Dániában vagyunk; egy koppenhágai hatodik osztály megérkezik a régészeti táborba, ahol Anika az egyik régész – Tóth Gábor tanár – kishúga. Ő is velük tölti a hetet. Apró jelekből gyorsan leveszi, ki az osztályfőnök – Czuczor Nóra (volt diákunk) kedvence, kit cukkolnak állandóan a többiek. A gyerekeknek közösen kell kiválasztaniuk azokat a mutogatós játékokat, kártyajátékokat, amelyekbe ő is be tud kapcsolódni. A konfliktus akkor keletkezik, amikor ketten – a két színész – kiszöknek éjjel a táborból, és magukkal viszik Anikát is. Ez több szempontból is rossz döntés, mert a kislány eltéved a sötét erdőben, ahol nem látja a többiek száját, és nem hallja, mit beszélnek.

A foglalkozáson részt vevő gyerekek ezen a ponton kapnak egy-egy cetlit, és válaszolniuk kell arra a kérdésre, befogadnák-e Anikát az osztályközösségbe vagy sem. A játszók nem szedik össze azonnal a lapokat, előtte tíz-tizenöt percig beszélgetnek a gyerekekkel, kis csoportokban. Végül a gyerekek módosíthattak a válaszukon, mielőtt leadnák a cetlijüket.

Diákjaink rendkívül érdekfeszítő, tanulságos előadás résztvevői lehettek. Köszönet a Vekker Műhelynek, hogy iskolánkba hozták a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát!

Králik Zsuzsanna

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2021-től lassul a nyugdíjak emelkedése

Az ország nagy részén heves esőzésre van kilátás

Az olasz maffiaellenes főügyész bírálja a Kuciak-nyomozócsapat feloszlatását

Magyarország–Oroszország Világliga-meccs

Ne adjon esélyt a prosztataráknak!

Mi árt házi kedvenceinknek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!