Iskola utca

Budapesti szakmai tapasztalatszerzés

A dunaszerdahelyi Vidék- fejlesztési Szakközépiskola diákjai háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt Budapest legelőkelőbb szállodáiban az Európai Unió oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszerének Erasmus+ képzési programja révén.A negyedik és ötödik évfolyamot látogató 15 leendő ve
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. november 9. 18:00

A dunaszerdahelyi Vidék- fejlesztési Szakközépiskola diákjai háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt Budapest legelőkelőbb szállodáiban az Európai Unió oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszerének Erasmus+ képzési programja révén.

A negyedik és ötödik évfolyamot látogató 15 leendő vendéglátóipari szakember a 1CEBA (First Central European Benefit Association) ügynökség közvetítésével jutott el a magyar fővárosba. Szállásuk az egyik világörökségi helyszínen, az Andrássy úton volt, ahonnan ingyenes BKV-bérlettel utazhattak naponta „munkahelyükre”, a történelmi környezetben, a Budai várban fekvő Hilton Hotelbe, a belvárosi Lánchíd 19 Design Hotelbe, a Budai hegyek lábánál lévő körpanorámás Budapest Hotelbe, valamint a főváros legnyüzsgőbb kulturális és gasztronómiai negyedében található Roombach Hotel Budapest Centerbe, a Danubius Hotel Aréna Konferencia Hotelbe és a Gundel étterembe.

Nagy többségük a housekeeper feladatát látta el, azaz a szállodai szobák és közösségi területek takarítás utáni tisztaságát ellenőrizték. Eddigi tanulmányaik során először próbálhatták ki, mekkora felelősség a szobalányok irányítása, milyen kihívás a vendégek szállodával szembeni elvárásainak megfelelni, és a kívánt színvonalat biztosítani.

Néhány tanuló reggeliztető felszolgálóként, illetve barmanként lehetett egy jól működő csapat tagja. Lehetőségük nyílt az iskolában elsajátított elméleti tudás és a különböző dunaszerdahelyi, pöstyéni és görögországi szállodában szerzett gyakorlati készségek kamatoztatására és nem utolsósorban bővítésére.

Különleges cukrászati műveletek megismerésére és elsajátítására adott lehetőséget az egyedülálló konyhaművészetéről híres Gundel étterem, ahol a már-már hungarikumnak számító Gundel-palacsinta elkészítésének fortélyaiba is beavatták az ott gyakorlatozó diákot.

A recepción szolgálatot teljesítők megtanulták, hogyan kell kulcskártyákat készíteni, és a szállodai regisztráció eddig nem ismert fortélyait is feltárták előttük a rendkívül segítőkész hazai szakemberek.

Anyanyelvük mellett az angolnyelv-tudásukra volt legnagyobb szükség, hiszen Budapest legpazarabb szállóit főként külföldi vendégek látogatják, de szlovákul is kommunikáltak, amit rendkívüli rokonszenvvel fogadtak a cseh és a szlovák turisták.

Az ott-tartózkodás leglényegesebb gyakorlati felismerése az volt, hogy a vendégek magas színvonalú kiszolgálásának egyik legfontosabb kulcsa a jól működő csapatmunka, ami biztos alapot jelent az eredményes munkavégzéshez.

Bár magában a munkahelyre vezető út is felért egy kirándulással, és a budai Hilton Szállodából a napfelkelte élménye is garantált volt, a helyi szervezők a szakmai tapasztalatszerzésen túl szabadidős programokat is szerveztek a diákok számára. Jártak a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeumban, a Terror Házában, valamint részt vehettek egy parlamenti sétán is.

A leendő ifjú munkavállalók szívesen maradtak volna még a magyar fővárosban, hiszen kitűnően érezték magukat a világszínvonalon működő szállodákban, ahová mindenképpen szeretnének visszatérni vendéglátóipari tanulóként vagy akár érettségizett szakemberként. (-kl-)

Önnek ajánljuk

Árdrágító és költségnövelő a terjedő afrikai sertéspestis

Súlyos baleset történt Szenice közelében, az utat lezárták

A rendőrség keresi a Pohodán fellépő afgán női zenekar négy tagját

Rasszista falfirkák a vasút mellett

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?