Iskola utca

Az Emberi Jogok Nyári Egyetemén

Június 30. – egyesek számára a szünet kezdetét jelentette, a megérdemelt pihenést. Számomra kicsit másképpen alakult.Már hetek óta készülődtem, hogy részt veszek az emberi jogokról szóló nyári iskolában a Komenský Egyetem továbbképző és konferenciaközpontjában a Pozsony melletti Modra-Harmóniában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 4. 19:00

Június 30. – egyesek számára a szünet kezdetét jelentette, a megérdemelt pihenést. Számomra kicsit másképpen alakult.

Már hetek óta készülődtem, hogy részt veszek az emberi jogokról szóló nyári iskolában a Komenský Egyetem továbbképző és konferenciaközpontjában a Pozsony melletti Modra-Harmóniában. A nyári egyetemet Petőcz Kálmán, a Szlovák Helsinki Bizottság elnöke szervezte. Deák Irén tanárnő június folyamán ismertette velünk a tudnivalókat, emellett hasznos tanácsokkal is ellátott.

Kicsit megszeppenve, de lelkesen érkeztem az új – mellesleg szlovák – környezetbe, abban bízva, hogy új embereket ismerhetek meg, akiknek az érdeklődési köre hasonló az enyémhez. Később a szervezők rámutattak, hogy az egész fő célja a networking – diákok összekapcsolása – volt.

A szervezők sok érdekes workshoppal készültek, emellett a vendégek is tovább növelték a nyári iskola színvonalát. A vendégek közül a legemlékezetesebbek voltak Adam Sterling amerikai nagykövet, Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter, Mária Patakyová emberjogi biztos és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői előadásai .

Nagyon színvonalas előadásokat hallottunk Miroslav Kusý professzor, politológustól, valamint a független média szakembereitől is, például Miloš Nemečektől, Miroslav Kollártól, Michaela Terenzanitól és Szalay Zoltántól. Mindennap csoportos foglalkozásokon mi is aktívan bekapcsolódtunk a témák megvitatásába, szimulált ülések formájában.

Persze, kikapcsolódásra is volt lehetőségünk: közös táborozások és kirándulás tarkította a nyári iskola programját. Élményekkel gazdagon és sok hasznos információval gyarapodva tértem haza, mely segít a további tanulmányaimban, pályaválasztásomban is.

Az Emberi Jogok Nyári Egyetemét, komoly elnevezése ellenére kiváló nyári programként ajánlom minden kortársamnak.

Karácsony Márk, IV. D

Selye Gimnázium

Komárom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i támadásokat

A hímestől a Fabergé-tojásig

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Juncker harcot hirdet az álhírek ellen, Orbánnak is üzent

Mbappé nem akar a Real Madridba igazolni

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?