Iskola utca

Az Emberi Jogok Nyári Egyetemén

Június 30. – egyesek számára a szünet kezdetét jelentette, a megérdemelt pihenést. Számomra kicsit másképpen alakult.Már hetek óta készülődtem, hogy részt veszek az emberi jogokról szóló nyári iskolában a Komenský Egyetem továbbképző és konferenciaközpontjában a Pozsony melletti Modra-Harmóniában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 4. 19:00

szaturnusz titán

Június 30. – egyesek számára a szünet kezdetét jelentette, a megérdemelt pihenést. Számomra kicsit másképpen alakult.

Már hetek óta készülődtem, hogy részt veszek az emberi jogokról szóló nyári iskolában a Komenský Egyetem továbbképző és konferenciaközpontjában a Pozsony melletti Modra-Harmóniában. A nyári egyetemet Petőcz Kálmán, a Szlovák Helsinki Bizottság elnöke szervezte. Deák Irén tanárnő június folyamán ismertette velünk a tudnivalókat, emellett hasznos tanácsokkal is ellátott.

Kicsit megszeppenve, de lelkesen érkeztem az új – mellesleg szlovák – környezetbe, abban bízva, hogy új embereket ismerhetek meg, akiknek az érdeklődési köre hasonló az enyémhez. Később a szervezők rámutattak, hogy az egész fő célja a networking – diákok összekapcsolása – volt.

A szervezők sok érdekes workshoppal készültek, emellett a vendégek is tovább növelték a nyári iskola színvonalát. A vendégek közül a legemlékezetesebbek voltak Adam Sterling amerikai nagykövet, Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter, Mária Patakyová emberjogi biztos és a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői előadásai .

Nagyon színvonalas előadásokat hallottunk Miroslav Kusý professzor, politológustól, valamint a független média szakembereitől is, például Miloš Nemečektől, Miroslav Kollártól, Michaela Terenzanitól és Szalay Zoltántól. Mindennap csoportos foglalkozásokon mi is aktívan bekapcsolódtunk a témák megvitatásába, szimulált ülések formájában.

Persze, kikapcsolódásra is volt lehetőségünk: közös táborozások és kirándulás tarkította a nyári iskola programját. Élményekkel gazdagon és sok hasznos információval gyarapodva tértem haza, mely segít a további tanulmányaimban, pályaválasztásomban is.

Az Emberi Jogok Nyári Egyetemét, komoly elnevezése ellenére kiváló nyári programként ajánlom minden kortársamnak.

Karácsony Márk, IV. D

Selye Gimnázium

Komárom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új törvény születik a kisebbségekről?

Érsek: Bugár személyes döntést hozott

Davis-kupa-döntők a tévében

Vizsgálat az OĽaNO képviselője ellen

Tudjuk, milyen autóra kaphat többezres állami támogatást

Feldúlt férfi tört-zúzott egy lévai bank épületében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!