Iskola utca

A közös alkotás katartikus élménye

Zenei élményműhely részesei lehettek a közelmúltban az ipolysági Szondy György Gimnáziumban a helyi Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kar és a baráti Valašské Meziřičí-i František Palacký Gimnázium Basové G diákkórusának tagjai.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 14. 19:00

Zenei élményműhely részesei lehettek a közelmúltban az ipolysági Szondy György Gimnáziumban a helyi Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kar és a baráti Valašské Meziřičí-i František Palacký Gimnázium Basové G diákkórusának tagjai. A kórusimprovizációs kalandra közös, zsinagógabeli koncertjük tette fel a koronát.

A szlovákiai középiskolák tantárgyai között sajnos nem szerepel a zene. Ezt a hiányt részben pótolhatja a karének. A kórustagok a próbákon nemcsak a zenetörténetben szerezhetnek jártasságot, hanem fejleszthetik énektechnikájukat, ritmusérzéküket, sőt, együttműködési készségüket is.

Az ipolysági Szondy György Gimnáziumban 27 éve tevékenykedik diákkórus, mely 2011-ben felvette a Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kar nevet. Az iskolai és városi rendezvényeken kívül rendszeresen fellép baráti iskolák eseményein, eleget tesz alkalmi meghívásoknak, és megméretteti magát a Csengő Énekszó országos kórusversenyen is. Az idei tanév a kórus számára zenei programban igencsak gazdagnak bizonyult, hiszen vendégszerepelt Kolozsváron és Balassagyarmaton, a koranyár pedig újabb izgalmas eseményt hozott: az iskola zenei élményműhelyt szervezett, melyre meghívta a Valašské Meziřičí-i František Palacký Gimnázium Basové G diákkórusát. A két énekkarnak ez volt a harmadik találkozása, ugyanis 2011-ben a Basové G részt vett a Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kar megalakulásának 20. évfordulójára szervezett jubileumi hangversenyen, 2016-ban pedig Valašské Meziřičíben adtak közös jótékonysági koncertet.

A Kórusimprovizáció workshopot június 7-én Tóth Árpád karnagy, zeneszerző, zeneteoretikus, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója tartotta a Szondy György Gimnázium audiovizuális termében. A kórusimprovizáció sajátos kísérleti módszertanra épül, mely az énekesnek jóval nagyobb szabadságot nyújt a hagyományos karéneklési lehetőségekhez mérten, ugyanakkor az egyéni törekvések belesimulnak a közös dallam- és ritmusvezetésbe, s mindez különleges, lekottázhatatlan hangzást eredményez. Tóth Árpád rendkívül intenzív, játékos, elegánsan szellemes foglalkozása mély benyomást tett a cseh és a magyar diákokra, lelkesen tanulták a jórészt afrikai zenéből származó harmóniákat és ritmusképleteket, a nyelvi hidat az angol jelentette.

Az élményműhely ötletgazdája, az ipolysági diákkórus vezetője, Béres Gábor kivételes jelentőségűnek tartja a rendezvényt, egyrészt azért, mert a fiataloknak szükségük van újabb és újabb inspirációkra, a tradíciókat termékenyen megmozgató kihívásokra, melyek értelmet adnak a sokszor fáradságos próbafolyamatnak, emellett nyitottságra, rugalmasságra serkentik az ifjú énekeseket. Ráadásul a baráti iskolák közös rendezvényei általában sport- vagy tanulmányi versenyek, a versengés nyomán kialakult rangsorolás pedig gyakran csalódást okozhat. A kórusimprovizációs módszer alapelve viszont a közös játék és tanulás, az interakció, az empátia, az együtt alkotás élménye, ami végig érzékelhető volt az egész délelőtti program felfokozott hangulatában.

A kórusimprovizációs zenei kalandot egy remek koncert követte a Menora Saag Centrum Artisban, vagyis a zsinagógában. A Bartók Béla Ifjúsági Vegyes Kar az idei tanévben tanult kórusművekből adott ízelítőt: reneszánsz madrigál, barokk kánon, héber dallamok és magyar népdalfeldolgozások csendültek fel Béres Gábor vezényletével, Somló Tamás és Miroslav Zajac zongorajátékával. A Basové G kórus karnagya, Jana Krcháková is változatos műsort állított össze az ipolysági hangversenyre: különböző korok és zenei műfajok váltották egymást, spanyol, angol, héber, cseh, szuahéli nyelvű művek közvetítettek különleges zenei csemegét, nagyszerű szólisták és hangszeres kísérők bizonyították tehetségüket. A koncert végén a két kórus együtt énekelte Henry Purcell By the Waters of Babylon kezdetű kánonját, amit a délelőtti workshopon tanultak meg. A szépszámú értő közönség a hangverseny közben többször is vastapssal hálálta meg a diákkórusok nyújtotta esztétikai élményt.

A Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megvalósult kórusimprovizációs projekt eredményesnek bizonyult, hiszen lehetőséget adott a kultúrák találkozására, a közös alkotás katartikus élményére, a művészeti csoportok kapcsolatának elmélyítésére. Maradandó emléket jelent az ifjú énekeseknek és az ipolysági kóruszene-rajongóknak egyaránt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, 1811 új fertőzöttet találtak kedden

Marek Krajčí

Krajčí: A konzílium nem javasolja az átfogó tesztelést, ezt komolyan kell venni

Boris Kollár

Kollár kórházi ágyánál tárgyalt a koalíciós tanács, a miniszterek többségének tudta nélkül

Kovacsics Mónika

Kézi-Eb: szigorú buborék

Maroš Žilinka

Fekete Péter van a főügyészjelöltek között?

Robert Fico

Fico: Nincs olyan főügyészjelölt, akit a Smer támogatni akarna

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.