Iskola utca

A Föld napja rajzzal, dallal, virággal

Rendhagyó tanítási órákon vettek részt április 20-án az ógyallai speciális iskola tanulói. Ezen a napon a táskában maradt minden könyv és füzet. A sok színes ceruza, zsírkréta, filctoll elfoglalta az iskolai padokat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 3. 19:00

Rendhagyó tanítási órákon vettek részt április 20-án az ógyallai speciális iskola tanulói. Ezen a napon a táskában maradt minden könyv és füzet. A sok színes ceruza, zsírkréta, filctoll elfoglalta az iskolai padokat. A Föld napjára készültek a nebulók.

Először egy ismeretterjesztő filmet néztek meg a Föld védelméről, majd beszélgettek a látottakról. Mindenki igyekezett elmondani a saját szavaival, mit gondol a környezet védelméről, a szemetelésről, a felmelegedésről. Egy rövid környezeti vetélkedő után olyan verseket, dalokat hallgattak meg, melyek kapcsolódtak a nap tematikájához. Áhítattal hallgatták Fekete István Az erdő fohásza című költeményét, valamint a V’Moto Rock együttes A gömb című dalát. Kis Kata A Föld dala kezdetű szerzeményét kétszer is le kellett játszani.

A tartalmas ráhangolódás után jött a nagy rajzverseny. Az izgatott gyerekek szebbnél szebb ötleteket vázoltak fel a papírra. Ezután ki színes ceruzával, ki zsírkrétával, ki filctollal tette látványossá alkotását. A papíron életre kelt a sok virág, a vizek és lakói, az erdők állatai. Néhányan lelkesen magyarázták, mit is rajzoltak. A tanító nénik csak kapkodták a fejüket a sok ötletes alkotás láttán. Többször meg is jegyezték: nagy bajban lenne egy zsűri, mert szinte lehetetlen választani.

Miután mindenki elkészítette a megálmodott képet, a közös éneklés következett. Az iskola udvarán sorakozott fel szinte mindenki, és meggyújtották a szív alakba kirakott gyertyákat a Föld kicsinyített mása körül. Idén is Bagdi Bella Gyújts egy gyertyát a Földért kezdetű lírai dalát adták elő közösen. E dal előadásával bekapcsolódott az iskola a Jobb Veled a Világ alapítvány Énekelj a Földért mozgalmába is.

Ezzel még mindig nem ért véget a nap. Következett az utolsó előtti nagy munka, amire már ősz óta készültek. A sok színes rajz egy nagy plakáttá állt össze, de nem akármilyen plakáttá. Az őszi időszakban az iskola sikeresen vett részt a Tanuljunk az Új Szóval projektben, amely a környezet védelméről szólt. A napilapban ekkor megjelent mellékleteket a tanulók összegyűjtötték, most pedig a nagy közös alkotás részeivé lettek az írások, képek, tájékoztatók.

A tartalmas nap befejezéseként került sor a virágültetésre. Az önkéntesek az iskolai kertben előkészítették a talajt, majd kiültették a heteken keresztül cserepekben nevelgetett, ápolgatott virágokat. A jelelevők véleménye szerint tavaly is jó volt, de idén még jobb lett a Föld napja.

Bathó Sylvia pedagógus

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

Hibázott a Statisztikai Hivatal, mégsem Zádorházán volt a legalacsonyabb részvételi arány

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Frissítve

Halálos áldozatai is vannak az utrechti lövöldözésnek

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?