Iskola utca

7mérföldes csizmában heted7határon át Vásárúton

Tizenegyedszer adott otthont idén április végén Vásárút a Hétmérföldes csizmában heted7határon át nevű mesevetélkedőnek, amelybe ezúttal már több száz tanuló nevezett be.A vetélkedőre négyfős csapatok nevezhettek. Ez olyan játék, amelyben a részvétel sokkal fontosabb, mint a győzelem!
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 17. 19:00

Tizenegyedszer adott otthont idén április végén Vásárút a Hétmérföldes csizmában heted7határon át nevű mesevetélkedőnek, amelybe ezúttal már több száz tanuló nevezett be.

A vetélkedőre négyfős csapatok nevezhettek. Ez olyan játék, amelyben a részvétel sokkal fontosabb, mint a győzelem! Közös „nyereség” a mesék elolvasása, megértése, feldolgozása, s egyben ez a játék öröme is!

Annak idején a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny testvérközség hívta meg a vásárúti iskolát a vetélkedőre, Mózes Hajnalka tanító néni ezt követően szervezte meg először a szlovákiai megmérettetést Vásárúton.

Ebben a tanévben további gyönyörű magyar népmesékkel ismerkedhettek meg a kisdiákok és felkészítő pedagógusaik. Hatalmas élményt jelent a gyerekeknek, amikor beleélik magukat a szereplők életébe, megpróbálnak igazságosan bírálni, játékos formában megtanulják megkülönböztetni a lényegeset a lényegtelentől, feldolgozva a szöveget megértik, visszaadják a hallottakat. Nagy élvezettel dolgozzák fel az egyes meséket, közben pedig párhuzamot vonnak, hogy mi az, ami hasonló, mi az, ami teljesen más az egyes mesékben.

Egy ilyen nagyszabású, nívós verseny megszervezése mögött hatalmas munka áll, amelynek a tudással kell párosulnia. Mózes Hajnalka pedagógus mégis töretlen lelkesedéssel, nagy sikerrel szervezi meg minden évben.

A verseny 6 fordulóból áll, az osztály- és az iskolai fordulókat a körzeti és területi fordulók követik. A szlovákiai döntő április 25-én volt, 20 csapat mérte össze tudását Vásárúton.

Az első fordulóban a gyerekek egy mesével találkoztak, majd a hozzá tartozó „ráhangoló” feladatsor megoldásával ismerkedhettek meg. A további fordulókban három mesét dolgoztak fel. Maga a verseny kerettörténetbe (forgatókönyvbe) foglalt 7 feladatból áll.

A vetélkedő komoly felkészülést igényel a gyerekektől, fordulónként egyre több meséből kell felkészülniük. Az izgalmas, tartalmas vetélkedőt a tanulók nagy örömmel fogadták. Sokat segít a gyermekeknek a későbbi sikeres tanulásban, hiszen ez nem más, mint helyes szövegértelmezés játékos formában.

Az országos döntőben Mózes Hajnalka tanító néni sok szeretettel köszöntötte az ország mesebirodalmának szívében, a vásárúti József Attila Alapiskolában megjelent vendégeket és a versenyzőket, akik közt ott voltak a Mesemanók, Tudorkák, Kalandorok, Csodálatos Főnixek, egyszóval a gyerekek.

A mese Manófalva legszebb erdejének egyik királyságába repítette el a versenyzőket, ahol egy bölcs kecskebak vezette útjukat. Fejük felett a csodálatos Főnixek keringtek, az égbe nyúló fák között pedig az Okos baglyok kukucskáltak kíváncsian, míg a Mesemanók egyik ágról a másikra ugrándozva várták a varázslatos történetet. A sűrű bozótban is különleges lények lapultak, Mesemackók, Csillagszeműek, Varázslók, sőt a Rettenthetetlenek a legveszélyesebb dunaszerdahelyi fajtából is készen álltak a kalandra. A Villámok, a Varázslók és a Boszorkányok a tavaszi szellő szárnyán érkeztek, a Mesés csajok magabiztos indulójával kísérték, a Vadvirágok pedig vidáman hajlongtak a ritmusra. Mindenki készen állt, hiszen a Buksitörők, a Tökmagok, a Testőrök és a Felfedezők is rajthoz értek, egyszerre a méltóságteljes Varázslatosokkal és a szikrázó Tudorkákkal együtt. Húsz csapat nyüzsgött az erdőben, hogy összemérje tudását a mese világában.

Talán sokan ismerik ezt az Einstein-idézetet: „Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked okos legyen, akkor olvass neki sok mesét. Ha még intelligensebb gyermeket szeretnél, olvass neki még több mesét.” Ez így igaz, hiszen a mese segíti a gyermeket a fejlődésében. A mesehallgatás fejleszti a képzelőerőt, segíti a gyermeket céljai megvalósításában.

A jó képzelőerő erősebbé teszi a gyermekeket, megnöveli önbizalmukat. Különösen fontos ez a tanulási problémával küzdő gyerekeknek, akiknek több önbizalomra és megerősítésre van szükségük a mindennapokban is.

Az egyes csapatok nagyon jól érezték magukat, örültek, hogy részt vehettek a versenyen. A hétmérföldes csizmát idén a Diósförgepatonyi Alapiskola Kalandorok és a Tücskök csapata őrizheti meg egy teljes éven át.

Bugár Edit,

a dunaszerdahelyi Vámbéry

Ármin Alapiskola pedagógusa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

g

GALÉRIA: Gázszivárgás és tűz Máriatölgyesen

pozsonyi vár

A hétvégén ismét megelevenedik a főváros koronázó múltja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.