Kultúra

Hétszáz éve halt meg Dante Alighieri

Hétszáz éve, 1321. szeptember 14-én (más források szerint 13-án) hunyt el Dante Alighieri, az Isteni színjáték írója.
Juhász Katalin

2021. szeptember 14. 15:01

ll
Domenico di Michelino firenzei freskója (1465) az Isteni Színjátékot bemutatót Dantét ábrázolja. - Képarchívum

Valószínűleg 1265 májusában született, nemesi családban. Szerzetesiskolákban tanult, a retorikában Arisztotelész, Cicero és Seneca művei váltak műveltségének alapköveivé, és a Bibliát is gyakran forgatta. Jogot, orvostudományt is tanult az egyetemen, széles körű tudásával a kor egyik legműveltebb emberévé vált.
Kilencéves korában találkozott leendő múzsájával, Beatricével, akit műveiben a világirodalom egyik legismertebb nőalakjává tett. A lány nagyon fiatalon egy bankár felesége lett, 1290-ben bekövetkezett halála mélyen lesújtotta a költőt.

1294-ben Beatrice emlékére összeállította első jelentős költői művét, az Új élet című lírai regényét, amely az új irodalmi stílus, a dolce stil nuovo minden jegyét magán viseli. Beatrice alakja itt már a magasztos és tiszta középkori szerelem örök érvényű jelképévé vált. A Devín rádió ma 18.30-kor e mű modern feldolgozásával, Forgács Miklós szlovákul írt rádiójátékával emlékezik meg Dantéról. (Előtte beszélgetés hallhatnak a szerzővel, Laco Kerata rendezővel és Peter Pavlač dramaturggal.) 
A Színjátékot Dante 1320-ban fejezte be, a mű később kapta a divina (isteni) jelzőt. „Az emberélet útjának felén” eltévedt szerző misztikus utazása ez a Poklon, a Purgatóriumon és a Paradicsomon keresztül, Vergilius és Beatrice kíséretében. A mű 100, részenként 33-33 énekből áll, az egyes birodalmak háromszor három részre tagolódnak, és háromsoros terzinákban íródtak.  Legizgalmasabb része a Pokol, itt  Dante főként politikai ellenfeleit helyezte el, kínzásokkal büntetve őket, eszményképeit pedig a boldogabb tartományokkal jutalmazta. Magyarra először Szász Károly ültette át, ám a fordításirodalom csúcsa a Babits Mihály-féle Színjáték.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.