Hasznos tanács

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

A pedagógushitelt az előírt formanyomtatványon kell igényelni. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében az alábbiakban összefoglaltunk néhány fontos tudnivalót.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 4. 15:30

pénz euró
- TASR-felvétel
Változatlanul előnyös pedagógushitel

2020. június 4. 14:14

Változatlanul előnyös pedagógushitel

1. Kizárólag a Művelődéstámogató Alap által kiadott űrlapokat fogadják el. A szükséges nyomtatvány letölthető a www.fnpv.sk weboldalról. A kitöltött űrlapot a mellékletekkel együtt június 30-áig vagy személyesen kell eljuttatni az alapba (munkanapokon 8.00–15.30 között), vagy postázni kell az alap címére: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 81103 Bratislava 1. Aki postán küldi, annak tanácsos legalább a határidő lejárta előtt 3 nappal feladnia, hogy június 30-ig kézbesíthessék.

2. Vannak kötelező és nem kötelező mellékletek. Kötelező a pedagógiai tevékenységet és a havi nettó bért igazoló dokumentum. Ezeket a munkaadó közvetlenül a nyomtatványon igazolja, de a Művelődéstámogató Alap elfogad külön e célból kiállított igazolást is, amely nem lehet 30 napnál régebbi. A havi nettó bérre vonatkozó adat azért nagyon fontos, mert a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. Ha az igénylő szeretné, hogy kérvényét előnyben részesítsék, csatolhat néhány nem kötelező dokumentumot – például a főiskolai oklevele másolatát, mellyel igazolja, mikor fejezte be tanulmányait, ugyanis 5 évig kezdő pedagógusnak számít. Ezen kívül mellékelhető valamilyen dokumentum arról, hogy a szociális biztosításról szóló törvény alapján rokkantnak számít – ezt a munkaadó közvetlenül a nyomtatványon igazolhatja, de lehet csatolni az ún. ŤZP-igazolványt, esetleg a Szociális Biztosító által kiállított dokumentum másolatát is. Továbbá, csatolható igazolás a hátrányos szociális helyzetével összefüggő egyéb körülményről vagy arról, hogy az igénylőnek van házastársa, aki ugyancsak pedagógus.

3. Fontos, hogy a kért összeget és futamidőt pontosan tüntessük fel. Előfordul, hogy az igényelt összeget rosszul adják meg, például kérik a lakásfelújítás árát, miközben feltüntetik a teljes konkrét összeget, amelyet nem kerekítenek egész százasokra. Aki nem tüntet fel semmilyen összeget, automatikusan a legalacsonyabb hitelt – 1000 eurót – hagyják jóvá számára.

4. A 10 ezer eurónál nagyobb kölcsön kötött felhasználású, kezesre van szükség, és a következő célokra lehet fordítani:

– családi ház vagy lakás vásárlására

– családi ház építésére, kiegészítésére, felújítására, karbantartására

– építkezési telek vásárlására

– tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől lakásszerzés céljából

– lakberendezés vásárlására

– személygépkocsi vásárlására

– külföldi vagy hazai továbbtanulás céljából

– a kereskedelmi bankoktól felvett hitelek törlesztésére.

5. A harmadfokú felsőoktatási képzésben részt vevők, azaz a doktoranduszok diákhitelre és pedagógushitelre egyaránt jogosultak lehetnek, de egyszerre mindkét típusú kölcsönt nem vehetik fel, és a későbbiek folyamán sem kombinálhatják. Vagyis, mielőtt valaki igényli valamelyik hitelfajtát, előbb mérlegelnie kell, mi éri meg jobban, és a jövőben mire lehet még szüksége. Például a nappali tagozatos doktorandusz diák- és pedagógushitelt egyaránt intézhet, a levelező tagozatos csak diákhitelben részesülhet. Diákként legfeljebb 5 ezer, pedagógusként maximum 15 ezer eurót kaphat. Diákként mindig szüksége van kezesre, és a futamidő 5–10 év lehet, pedagógusként 3 ezer euró feletti tétel esetében kell kezes, és a futamidő 8–15 év közötti.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.