Hasznos tanács

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Miközben a kereskedelmi bankok a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt folyamatosan szigorítanak a hitelnyújtás feltételein, az állam továbbra is kedvező feltételekkel nyújt előnyös kölcsönt a pedagógusoknak. Közeledik az igények benyújtásának a második határideje: június 30.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 4. 14:14

Változatlanul előnyös pedagógushitel
Ha munkanélkülivé válik, amíg szerepel az álláskeresők jegyzékében, nem kell törlesztenie a hitelt. - Fotó: Shutterstock

A pedagógushitel a kölcsönök egy speciális kategóriáját képezi, amelyet a Művelődéstámogató Alap (FNPV) közvetítésével lehet felvenni, és a múltban főleg az alacsony kamatláb miatt vált népszerűvé. A pedagógusok természetesen nemcsak az államtól, hanem bármelyik banktól vagy akár egy alternatív, nem banki társaságtól is felvehetnek hitelt. A megfelelő pénzintézetet és hiteltípust a szerint kell kiválasztani, hogy a pénzből mit szeretnénk finanszírozni, illetve mekkora összegre és milyen gyorsan van rá szükségünk. Az állami kölcsön legnagyobb hátránya, hogy egyszerre legfeljebb 15 ezer eurót lehet felvenni, illetve a kereskedelmi bankok ajánlataival szemben nem intézhető egész évben bármikor, hanem csak évente háromszor: az év elején, az iskolaév végén és ősszel. Közeledik a hiteligények benyújtásának a második határideje: június 30-a, de aki lekésné ezt az időpontot, a harmadik fordulóban majd ismét próbálkozhat, ennek a határideje október 31.

A koronavírus-járvány következtében sok család került szorult anyagi helyzetbe, néhányan hiteltörlesztési haladékot intéztek – nem csoda, hogy a szlovákiai pénzintézetek egyre szigorúbb feltételeket támasztanak a hiteligénylőkkel szemben, és jobban odafigyelnek a fizetési morálunkra is.

Változatlan feltételek

Az állam egyelőre nem szigorított a pedagógushitel feltételrendszerén. Eszerint az igénylőnek pedagógiai alkalmazottnak (tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője stb.) kell lennie – az iskolák nem pedagógiai alkalmazottai (gondnok, könyvelő, szakácsok, takarítónők stb.) nem jogosultak rá. Ezen kívül a pedagógushitelt felvehetik nappali tagozatos doktoranduszi képzésben részt vevők és 35 évnél nem idősebb főiskolai alkalmazottak (egyetemi oktatók, kutatók, művészek) is.

A Művelődéstámogató Alap nem módosított a kamatlábon, a célösszegen és a futamidőn sem. A kamatláb tehát továbbra is 3%, a célösszeg 1–15 ezer euró lehet. 3 ezer euróig nem kell kezes, és szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükség van egy kezesre, 10 ezer felett pedig a pénzt csak meghatározott célra (családi ház vagy lakás vásárlására, építésére, kiegészítésére, felújítására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől, lakberendezés vásárlására stb.) lehet fordítani. Kezes lehet bárki, az igénylő házastársa, más rokona is, feltétel, hogy fizetőképes, uniós állampolgár, van állása és rendszeres bevétele, és még nem töltötte be 62. életévét. A kezesről nem kell semmilyen igazolást, külön dokumentumot leadni. A futamidő 8–15 év, illetve indokolt, rendkívüli esetben jóváhagyhatnak hosszabb futamidőt is, legfeljebb 20 évet. Ugyanaz a személy többször is igényelhet kölcsönt, feltétel azonban, hogy a jóváhagyott tételek együttes összege nem haladhatja meg a 30 ezer eurót.

A legnagyobb előnyök

Az alacsony kamatláb mellett az államtól felvehető hitel legnagyobb előnye, hogy a számlavezetés díjmentes, és a hitelt bármikor idő előtt vissza lehet fizetni, amiért nem számláznak külön illetéket. 5 évnyi törlesztés után a fennmaradt adósságot 3%-kal csökkentik – feltéve, hogy az adós ez alatt az 5 év alatt végig pedagógusként dolgozott. Ha időközben elhagyja a pályát, és 6 hónapon belül nem helyezkedik el ismét pedagógusként, a 6 hónapos védelmi időszak után a kölcsönt már szigorúbb feltételek mellett kell törleszteni: 4 %-kal megemelik a kamatlábat, vagyis 3-ról 7%-ra ugrik. Ugyanakkor, ha valaki munkanélkülivé válik, amíg szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, halasztást kaphat, vagyis ez idő alatt nem kell törlesztenie a hitelt, és a kamatláb sem változik. Ugyanez vonatkozik az anyasági és gyermekgondozási szabadságra is.

Elbírálási folyamat

Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje szerint, miközben előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve, akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak, azaz az egyetem befejezésétől legfeljebb 5 év telt el. Aki több helyen is tanít, és szeretné, hogy a pedagógiai munkáért végzett teljes tiszteletdíját figyelembe vegyék, az összes munkaadótól külön-külön igazolást kell kérnie a munkaviszonyról és a keresetéről. Ez a havi törlesztőrészlet kiszámításakor és a futamidő szempontjából lehet fontos, a havi törlesztőrészlet ugyanis nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. A Művelődéstámogató Alap 60 napon belül – tehát augusztus végéig – elbírálja a kérvényeket, és dönt a hitelek megítéléséről. A sikeres igénylők listáját a döntés megszületésétől számított 3 napon belül közzéteszik az alap honlapján, és írásban is értesítenek, két példányban postázzák a hitelszerződés javaslatát. Az aláírt hitelszerződést a kézhez vételtől számított 30 napon belül vissza kell küldeni az alapba, különben érvénytelennek nyilvánítják. Aki aláírja a hitelszerződést, annak a kölcsön jóváhagyását követő hónapban kell elkezdenie a törlesztést.

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

2020. június 4. 15:30

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Idén összesen 3,2 millió euró

A pedagógushitelre összesen 3,2 millió eurót különítettek el az állami költségvetésből, ami 600 ezerrel több, mint az előző évben. A február 28-áig benyújtott hiteligényekre 900 ezer eurót fordítottak. A most júniusban benyújtott kérvényeket ugyancsak 900 ezer euróból fogják kielégíteni, és a legnagyobb összeget, 1,4 millió eurót majd ősszel osztják szét, az október 31-éig benyújtott kérelmek alapján.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.