A lakosság hét százaléka fizeti hitelből a nyaralását

utazás k

A KRUK táraság felmérése szerint a szlovák lakosság 7 százaléka vesz fel kölcsönt a  nyaraláshoz, ami körülbelül minden 14. lakosnak felel meg. Ez az arány a tavalyi évhez képest 1 százalékkal csökkent. A kölcsönzött összeg az esetek több mint kétharmadában átlépi a 400 eurót.

„A szlovák lakosság túlnyomó többsége nem vesz fel kölcsönt utazásra, és ez biztosan megfelelő döntés. Már több éven keresztül hasonló eredményeket észlelünk. Idén kiderült, hogy leggyakrabban a gyermekes családok kölcsönöznek pénzt nyaralásra, ami általában 400 euró fölött van” – közölte Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója.

Jelentős csökkenés volt megfigyelhető a 18 és 24 évesek korosztályában. Tavaly a válaszadók 9 százaléka kölcsönzött pénzt, de jelenleg ez az arány már csak 3 százalék. A nyaralásra leggyakrabban a 25 és 34 év közöttiek vettek fel kölcsönt. A KRUK társaság arról is tájékoztatott, hogy az érettségivel nem rendelkezőknek van leggyakrabban tartozása.

A nyaralást a legalacsonyabb arányban Pozsony megyében fizették kölcsönből, ahol szinte nem kölcsönöztek pénzt az adott célra. A legmagasabb arányt Eperjes és Kassa megye érte el (körülbelül 9 százalék).

Palendalová az ilyen kölcsönök gazdasági következményeit hangsúlyozta. „Az adósságon alapuló nyaralás gazdaságilag nem észszerű, de nagyobb problémát azok a helyzetek okoznak, amikor munkanélküliek vesznek fel kölcsönt ilyen célokra (több, mint 6 százalék). Ez  komoly problémát jelenthet számukra, például váratlan kiadások esetében, amelyek kifizetésére a nyaralással ellentétben valóban szükségük van” – tette hozzá.  

A felmérés eredményéből látható, hogy Szlovákiában az emberek érdeklődése általában nő a nyaralás iránt. A növekedés annak ellenére is látható, hogy az infláció miatt a célállomások ára néhány százalékkal megemelkedett. Például a görögországi utazások ára körülbelül 6, a törökországiaké 8, az egyiptomiaké pedig 9 százalékkal nőtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?