Hasznos tanács

Tudnivalók a főiskolai ösztöndíjról

A támogatás megítélésének alapfeltétele, hogy az igénylő első- vagy másodfokú nappali tagozatos főiskolai képzésben vegyen részt egy szlovákiai székhelyű tanintézményben. Korhatár nincs, a kérelmező lehet 26 évesnél idősebb is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. szeptember 27. 16:30

pénz euró
- Fotó: pixabay

Amint valaki sikeresen elvégzi az elsőfokú nappali tagozatos képzést, ezen a fokozaton újra már nem jogosult ösztöndíjra. Az a diák, aki az elsőfokú képzés során megszerezte a Bc. címet, legközelebb már csak a másodfokú képzésben igényelhet ösztöndíjat. Ha másodfokon képzi magát, újra kaphat támogatást.

Továbbá, az igénylő az adott fokozaton nem tanulhat a megszokottnál hosszabb ideig. Ha valaki egészségügyi okokból nem tudja betartani a standard tanulmányi időt, az nem befolyásolja az ösztöndíj megítélését. Aki évfolyamot ismétel, és ezért például 4 helyett 5 évig tanul, az utolsó évfolyamban már nem jogosult ösztöndíjra. A tanulmányok megszakítása esetén nem feltétlenül szűnik meg a jogosultság.

A kérvényt azon a főiskolán vagy karon kell benyújtani, amelyre a diák beiratkozott. Az intézménynek lehet saját nyomtatványa, tanácsos azt használni. Aki külföldön tanul, az az ottani egyetemen próbálhat ösztöndíjat intézni. Aki egyszerre több főiskolára jár, csak az egyiken igényelhet ösztöndíjat. A kérelmet az akadémiai év folyamán bármikor be lehet nyújtani. Az iskola általában 30 napon belül válaszol. Az ösztöndíjat azzal a dátummal hagyják jóvá, amikor a kérvényt benyújtották.

Szükség van igazolásokra a család anyagi helyzetéről és a közösen elbírált személyekről. A konkrét összeg meghatározásakor figyelembe veszik az egy háztartásban élő személyek összbevételét. Nem árt tudatosítani: a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik nem minősülnek közösen elbírált személyeknek.

Néhány fiatal abban a reményben, hogy így nagyobb eséllyel pályázhat az ösztöndíjért, elköltözik a szüleitől, ideiglenesen átjelentkeznek egy távolabbi címre, pl. a nagymamához, és kérik, hogy egyedülálló személyként bírálják el őket, azaz hogy esetükben ne a közösen elbírált személyek egy főre jutó jövedelmét vegyék alapul. „Az, hogy valaki nem él a szüleivel, nem jelenti automatikusan, hogy egyedülálló személynek minősül. Bizonyítania kell azt is, hogy van elegendő, legalább a létminimum 12-szeresének megfelelő bevétele. Ha erre nem képes, a szüleivel közösen bírálják el, függetlenül attól, hogy velük lakik-e, vagy sem” – hívta fel a figyelmet az oktatási minisztérium. Az egyes iskolák követelhetnek igazolást az illetékes községi hivataltól, hogy az ösztöndíjért folyamodó fiatal nem él a szüleivel, valamint kérhetnek közjegyző által hitelesített becsületbeli nyilatkozatot arról, hogy a szülők anyagilag nem támogatják. Szükség lehet tulajdonlapra vagy bérleti szerződésre is – attól függően, hol lakik. Ugyancsak igazolni kell, hogy van rendszeres, a havi rezsiköltségeket fedező bevétele.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

kijárási tilalom

November 8-ig marad a kijárási tilalom

sárgarépa

A gyökérzöldségek és betakarításuk

hajléktalan

A hajléktalanokat a szociális otthonokban fogják letesztelni

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.