Hasznos tanács

Szociális segély az anyagi szükséghelyzetben lévőknek

Az Eurostat adatai szerint a háztartások csaknem harmada képtelen megbirkózni a váratlan pénzügyi nehézségekkel, és könnyen anyagi szükséghelyzetbe kerülhetnek.
B. Szentgáli Anikó

2020. május 8. 18:05

pénz euró
Illusztráció - Fotó: pixabay

Nemcsak a váratlan többletkiadások, hanem a hirtelen jövedelemkiesés is komoly egzisztenciális problémákat okozhat. A koronavírus-járvány miatt sokan otthon vannak a gyerekeikkel, a megszokott fizetésük helyett ápolási díjat kapnak, csökkentett fizetésért dolgoznak, mások munkanélküli-segélyből tengődnek. Gondot okozhat kifizetni a havi rezsiköltségeket, hirtelen anyagi szükséghelyzetbe kerülhetnek. A szociális ügyi hivataltól igényelhető segély.

A jogosultság elbírálása

A hivatal előbb megvizsgálja, az igénylő valóban rászoruló-e. Az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét, ami jelenleg egy felnőtt személy esetében havonta 210,20 euró. A következő személyek jövedelmét veszik figyelembe: férj és feleség, a szülők és a velük élő kiskorú gyermekek, valamint az a 25 évesnél nem idősebb gyermek, akinek nincs jövedelme, illetve a diákok 25 év felett is eltartott személynek számítanak, ha doktoranduszi képzésben vesznek részt.

Alaposan górcső alá veszik az igénylő vagyonát, miközben leltárba veszik a közösen elbírált összes személy tulajdonát, az összes ingatlant és ingóságot. Értéküket igazolással, szakértői véleménnyel, számlával kell alátámasztani. Ha kiderül, hogy az igénylőnek és családjának van „fölösleges” vagyona, aminek az értékesítésével javíthatnak a helyzetükön, nem minősülnek rászorulónak.

Azt is megnézik, az igénylő próbált-e saját magán segíteni, kihasználta-e az összes rendelkezésre álló lehetőséget, benyújtotta, érvényesítette-e valamennyi lehetséges igényét. Idősek esetében például megnézik, próbálta-e intézni a nyugdíjaztatását, a kisgyermekes édesanyának folyósítanak-e anyasági támogatást, az elvált édesanya intéztee a tartásdíja stb.

Ha összeadják a háztartás tagjainak a bevételeit, az eredménynek kisebbnek kell lennie a létminimumnál. Nem minden bevételt kell bevallani. A munkáért kapott fizetés jövedelemnek számít, az alkalmi munkáért kapott jutalom 25%-a azonban nem minősül annak. A gyermekgondozási segély hivatalos jövedelem, az anyasági támogatásnak a negyedét nem számítják be, a családi pótlékot pedig egyáltalán nem veszik figyelembe.

A segély összege

A segély alapösszege egy személy számára 66,30 euró, egy pár számára 115,30 euró. Ha egyedülálló személy nevel 1–4 gyereket, 126,20 euróra számíthat, párok ilyen esetben 172,60 eurót kaphatnak. Aki egyedül nevel négynél több gyermeket, 184,30 euróra jogosult. Ha egy pár gondoskodik négynél több gyerekről, 232,60 eurót hagyhatnak jóvá. A háztartás minden tagjának megítélhető védelmi hozzájárulás. 67,90 euróra jogosult, aki kedvezőtlen életkörülményei miatt képtelen saját munkatevékenységével emelni a bevételeit. 37,30 eurót hagyhatnak jóvá annak, akinek több mint 30 napja nagyon rossz az egészségi állapota, és 14,60 euró jár a terhes nőknek vagy 1 évesnél kisebb gyermeküket nevelő anyáknak. 18,60 euróval emelhetik a szociális segély összegét, ha az igénylőnek iskolába járó tanköteles gyereke van – az összeg fejenként, minden gyermek után jár. Ugyancsak intézhető lakásfenntartási támogatás, ami egytagú háztartás esetében 57,20 euró, többtagú háztartás esetében pedig 91,40 euró havonta.

Rendkívüli támogatás

Akik a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések következtében hirtelen jövedelem nélkül maradtak, szorult anyagi helyzetbe kerültek, rendkívüli állami támogatásban részesülhetnek. A márciusi hónapért 105 eurót, áprilisra vonatkozólag 210 eurót hagyhatnak jóvá számukra. Az áprilisra vonatkozó összeget május 16-ától lehet igényelni. Aki idáig nem kérte a márciusi támogatást, utólag, az áprilisival együtt is igényelheti. A kérvényt az egyéni vállalkozás székhelye vagy a polgár állandó lakhelye szerint illetékes munkaügyi hivatalhoz kell eljuttatni, postai úton vagy elektronikusan is eljuttatható. Az űrlap letölthető és benyújtható a pomahameludom.sk és a neprepustaj.sk weboldalak közvetítésével is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.