Hasznos tanács

Szociális ösztöndíj középiskolásoknak

Korábban a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági krízis, most pedig az ukrajnai háború következtében berobbant energiaválság sok családot a szegénységi küszöb határára sodor(t), több helyen gondot okoz a gyerekek iskoláztatása. A rászorulóknak jól jöhet a maximum 53 eurónyi szociális ösztöndíj.
B. Szentgáli Anikó

2022. október 1. 17:00

iskola k
A rászorulók az ösztöndíjat személyesen vehetik át havonta, az iskola által kijelölt napon. - Szlovák Kormányhivatal

A közoktatás az alapiskolától kezdve az egyetemig hivatalosan ingyenes, ám a gyerekek iskoláztatása rengeteg kiadással jár. A szülőknek nemcsak a tanév elején kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hanem év közben is rendszeresen pótolni kell a különböző taneszközöket, fizetni kell az esetleges szakköröket, különórákat, az ebédet, a középiskolások közül pedig sokan kollégiumban laknak, vagyis esetükben számolni kell a szállással, az étkezéssel és az utazással összefüggő költségekkel is. Az állam a rossz szociális és anyagi körülményekből adódó hátrányos helyzetet úgy próbálja némileg kompenzálni, hogy a rászorulóknak szociális ösztöndíjat nyújt.

A középfokú oktatási intézményekben tanulók kétféle anyagi támogatást kérhetnek: megítélhetnek számukra a rossz szociális helyzetűeknek adható szociális ösztöndíjat, illetve intézhetnek motivációs támogatást. A konkrét összeg mindig a létminimum időszerű összegétől, valamint az előző félév tanulmányi előmenetelétől függ. A mindenkori létminimum július 1-jétől változik. Jelenleg egy felnőtt személy esetében 234,42 euró, a közösen elbírált személy esetében 163,53 euró, eltartott gyermek esetében pedig 107,03 euró.

Anyagi helyzet

A vonatkozó jogszabály értelmében rossz szociális helyzetben van az a tanuló, aki olyan családban él, mely anyagi szükséghelyzetben van, és a szociális ügyi hivataltól e címen segélyt kap. Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladja meg a létminimumot. Rendszerint a férj és a feleség, a szülők és a velük egy háztartásban élő kiskorú, illetve az a 25 évesnél fiatalabb gyermek számít egy háztartásban élő személynek, akinek nincs jövedelme, vagy jövedelme alacsonyabb a minimálbérnél.

Hivatalosan nincs anyagi szükséghelyzetben az a személy, akinek jövedelme ugyan kevesebb a létminimumnál, de a vagyonával vagy a különböző igények érvényesítésével képes biztosítani alapvető életkörülményeit – azaz van olyan vagyona, amit értékesíteni tud, vagy jogosult valamilyen támogatásra, amelyből meg tud élni.

Előfordulhat, hogy a család hivatalosan nincs anyagi szükséghelyzetben, de előző évi összbevételének a tizenkettede (egy hónapra kiszámított bevétele) nem lépte túl a létminimum összegét, miközben a kérvény benyújtásának időpontjában érvényes létminimumot veszik figyelembe – ilyen esetben is jóváhagyhatják az ösztöndíjat. Ugyanakkor a rossz szociális helyzetben lévő családból származó diák csak akkor részesülhet ösztöndíjban, ha tanulmányi átlaga az előző félévben nem volt rosszabb 3,5-nél. Ebbe az átlagba a nem kötelező tantárgyakért kapott osztályzatokat nem számítják be. Megtagadják az ösztöndíjat attól, akit feltételesen kizártak az iskolából – még akkor is, ha egyébként teljesíti a támogatás feltételeit. Ezenkívül az igazgató leállíthatja a már jóváhagyott ösztöndíj folyósítását, ha a diák rendkívül súlyosan megsérti az adott intézmény belső házirendjét, jelentős mértékben romlott az átlaga, nem jár rendesen iskolába.

Havi összegek

A szociális ösztöndíj havi összege a tanuló előmenetelétől függ, eszerint a jogosultakat három csoportra oszthatjuk. A 2,5–3,5 átlagúak az eltartott gyermekre kiszámított létminimum 25%-ának, azaz 26,76 eurónak megfelelő ösztöndíjra számíthatnak. A 2,0–2,5 átlagúak esetében az ösztöndíj havonta az eltartott gyermekre számított létminimum 35%-a, vagyis 37,46 euró. A jó tanulóknak, tehát az 1,0–2,5 átlagúaknak az eltartott gyermekre számított létminimum 50%-ának, azaz 53,52 eurónak megfelelő összeget folyósíthatnak.

Az ösztöndíjat havonta fizetik ki, általában a hónap 20. és 30. napja között, a pontos dátumot minden iskola maga határozza meg. A pénzt a diák személyesen veszi át, illetve a nyolcosztályos gimnáziumok alsó tagozatosai esetében, valamint ha fennáll a veszély, hogy valaki azonnal elszórná a pénzt, az összeget valamelyik szülőnek adják oda. Ha az ösztöndíjat nem veszik át a megadott időpontban, postai úton is elküldhetik, ám ez esetben leszámítják belőle a postaköltséget.

iskola k

2022. október 1. 17:42

A szociális ösztöndíj igénylése lépésről lépésre

Motivációs ösztöndíj

A szociális támogatáson kívül néhány középiskolás diák motivációs ösztöndíjban és a produktív munkáért járó jutalomban is részesülhet – rendszerint ez a duális képzésben résztvevőkre vonatkozik. Ezt a támogatást az a természetes vagy jogi személy folyósíthatja, ahol vagy akinél a diák a tanulmányai befejezése után dolgozni szeretne. A motivációs ösztöndíj összege legfeljebb a létminimum 65%-a lehet, miközben figyelembe veszik az előmenetelt, valamint hogy az illető rendszeresen jár-e iskolába. A produktív munkáért járó jutalom annak jár, aki a gyakorlati képzés során az elvárásoknak megfelelő termékeket állít elő vagy szolgáltatásokat nyújt (például a pincérek, szakácsok stb. a gyakorlati képzés során végzett munkájukért kaphatnak jutalmat). Ez esetben órabérről van szó, mely összege a minimális órabér 50–100 százaléka között mozog, ez munkaadónként változik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hitelek

A hiteltörlesztőknek fel kell készülniük a magasabb kamatokra

ingatlanadó

Az ingatlanadót és a szemétdíjakat is emelik az önkormányzatok

A listára ingyenesen lehet feliratkozni, a jövőben a cégeknek, mielőtt valakivel kapcsolatba lépnek, előbb ellenőrizniük kell, hogy az illető telefonszáma szerepel-e a tiltások között 

Végleg vége a zaklató, marketinges hívásoknak

sport a tv-ben

Csütörtökön foci-vb nélkül, de sok kosárlabdával a sportcsatornák

d

Ezt a 10 élelmiszert a szavatossági idő lejárta után is megeheti!

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 7. – Melyik szóra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.