A szociális ösztöndíj igénylése lépésről lépésre

iskola k

Az állami támogatást abban az iskolában kell igényelni, amelyikbe a gyerek jár, ugyanakkor nem mindegyik intézményben van rá lehetőség.

Csak azok a középiskolák folyósíthatnak szociális ösztöndíjat, melyek erről szerződést kötöttek az Oktatási Információs és Prognosztikai Intézettel (ÚIPŠ). Amikor elkezdjük intézni a juttatást, első lépésként a tanároktól vagy az iskola igazgatóságán meg kell érdeklődni, szerződtek-e az említett intézménnyel, és lehet-e ösztöndíjat igényelni.

Ha az adott iskolában igényelhető az ösztöndíj, az intézmény igazgatóságán beszerezhetőek a szükséges nyomtatványok. Miután kitöltjük a kérvényt, le kell adni az iskolában.

A kérvényhez mellékelni kell egy, a munkaügyi hivatal által kiállított igazolást arról, hogy az igénylő családja részesül az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó segélyben. Aki a hivataltól nem kap segélyt, annak csatolnia kell valamilyen dokumentumot a család előző évi bevételéről. Ezenkívül szükség van egy igazolásra az ugyanabban a háztartásban közösen elbírált személyek számáról. A családba beleszámítják a szülőket és a 15 évnél fiatalabb testvéreket, valamint azokat a 15 évnél idősebb testvéreket, akik középiskolában vagy főiskolán nappali tagozaton tanulnak. Eredeti iratokat és az iskola igazgatója által hitelesített másolatokat egyaránt elfogadnak.

A nyomtatványon nem szabad elfelejteni kitölteni a „Kérvényező kötelezettsége és a tiszteletbeli nyilatkozat” részt – gyakori hiba, hogy ezt sokan üresen hagyják. Tudatosítani kell azt is, hogy az ösztöndíjért folyamodó tanuló kötelezi magát, hogy ha a családjában olyan változás áll be, ami befolyásolhatja az ösztöndíj folyósítását – például valamelyik szülő munkát talál, vagy emelik a fizetését –, arról az iskolát haladéktalanul tájékoztatni kell. A jogtalanul folyósított ösztöndíjat utólag vissza kell fizetni.

A szociális ösztöndíj jóváhagyása nincs konkrét határidőhöz kötve, az egész tanév folyamán bármikor lehet kérni. Az állami támogatást annak a hónapnak az első napjától hagyják jóvá, amelyikben az igényt benyújtották. A féléves bizonyítvány alapján a támogatás összegét és a jogosultságot felülbírálják, ami azt jelenti, hogy februárban a diáknak ismét le kell adnia az összes szükséges igazolást a család anyagi helyzetéről és a szükséghelyzetről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!