Hasznos tanács

Pótföldek: még 2 hétig lehet hosszabbítani

Hamarosan lejár a határidő, ameddig kérni lehet a csereföldek használatáról szóló bérleti szerződések meghosszabbítását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 15. 18:00

Hamarosan lejár a határidő, ameddig kérni lehet a csereföldek használatáról szóló bérleti szerződések meghosszabbítását. Aki továbbra is szeretné megművelni a kilencvenes években kapott pótföldet, február 28-áig fel kell vennie a kapcsolatot a helyileg illetékes földhivatallal.

Vészesen közeleg a határidő, ameddig el lehet intézni, hogy a bársonyos forradalom után kapott pótföldeket a rajtuk gazdálkodók továbbra is megművelhessék. Az utóbbi napokban, hetekben sokféle, olykor ellentmondásos információk terjedtek el a témával kapcsolatban, s a magyarlakta járásokban is viszonylag nagy a bizonytalanság. A csereföldek kérdése elsősorban a déli régiókat érinti, az 1991–2007 között szétosztott 341 ezer hektárnyi földből a legtöbbet a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Tőketerebesi, a Galántai, a Komáromi és a Rimaszombati járásban mérték ki.

A pótföldek használatát a ma már nem létező, régi területrendezési törvény 15. cikkelye tette lehetővé. Dióhéjban a csereföld azt jelenti, hogy nem a saját földünket műveljük, hanem valaki másét, és ezt az idegen földet a földhivatal vagy a járási hivatal földügyi részlege jelölte ki a 330/1991-es számú törvény alapján. Erre azért volt szükség, mert a birtokosok földjei nagyon fel voltak aprózva, és a tulajdonrészeiket képtelenek voltak megművelni. Átmeneti intézkedésről volt szó, mely ugyan nagyon sokáig érvényben volt, de mégiscsak átmeneti volt, és az ominózus 15. cikkelyt 2008-ban megszüntették. A 2017-ben elfogadott törvénymódosítás értelmében pedig 2018. december 31-ével lejár a pótföldek használatával kapcsolatos valamennyi korábbi döntés. Ezért most új határozatot kell kiadni azon földtulajdonosok számára, akik ilyen idegen pótföldet használnak. A földhivatalok automatikusan senkinek nem adnak ki ilyen határozatot, az eredeti bérleti szerződések meghosszabbítását az érintetteknek kell kérniük.

A földművelési tárca szerint tehát a tavaly elfogadott törvénymódosítás egyedüli célja a rendrakás, az elmúlt években ugyanis a földtulajdon feldarabolódott, a tulajdonviszonyok mára teljesen összekuszálódtak, átláthatatlanná váltak. Sokan már eladták az eredeti földjeiket, elveszítették a jogviszonyukat, a pótföldjeiket jogtalanul használják. „A mostani intézkedés valójában egy paszportizáció, vagyis egy új regiszter kialakítását célozza” – hangsúlyozta Csicsai Gábor földművelési államtitkár.

Az utóbbi napokban a csereföldek kérdéséből egyesek megpróbáltak politikai tőkét kovácsolni, s a birtokosok között így nem teljes, olykor téves információk kezdtek terjedni. Akit összezavartak az elmúlt napokban közzétett nyilatkozatok, vagy aki nem olvasta a vonatkozó törvényt, esetleg nem biztos benne, hogy helyesen értelmezi-e a paragrafusokat, annak tanácsos felvennie a kapcsolatot a helyileg illetékes földhivatallal, ott lehet előzetesen tájékozódni, tanácsot kérni például arról, hogy a mostani intézkedés őrá vonatkozik-e, kell-e február végéig kérvényt benyújtania, melyben igényli a csereföld használatáról szóló eredeti bérleti szerződés meghosszabbítását. Nagyon fontos dátum a 2018. február 28. Aki lekési a határidőt, elveszíti a pótföldet. De elveszítheti akkor is, ha rosszul nyújtja be a kérvényt, ezért érdemes odafigyelni a formai követelményekre. A hivatal munkatársai pontosan útbaigazítanak, milyen konkrét dokumentumokat, szerződéseket, igazolásokat kell csatolni a kérelemhez. Minden eset egyedi, a szükséges okmányok esetenként változhatnak.

A járási hivatalok földművelési részlegei a benyújtott kérelmeket 2018. március 1-jétől kezdik elbírálni, a végső döntést 2020. február 20-áig kell meghozniuk. (sza)

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?