Hasznos tanács

Nyugdíjemelés és -kiegészítés

A 2018-as év számos újdonságot hoz a nyugdíjasok számára. A legfontosabb változás az, hogy átszámolják azon idős személyek járandóságát, akik 2004 előtt vonultak nyugállományba, és így mintegy 100 ezren számíthatnak magasabb járadékra.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 4. 18:00

A 2018-as év számos újdonságot hoz a nyugdíjasok számára. A legfontosabb változás az, hogy átszámolják azon idős személyek járandóságát, akik 2004 előtt vonultak nyugállományba, és így mintegy 100 ezren számíthatnak magasabb járadékra. Kevésbé kellemes változás, hogy idén ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár.

Általában minden új esztendő jól kezdődik a nyugdíjasoknak: a nyugdíjakat ugyanis mindig januárban valorizálják. Idén új módszer szerint történik az emelés, az ősszel elfogadott törvénymódosítás értelmében az elkövetkező 4 évben mindenki legalább egy minimális, az átlagnyugdíj 2%-ának megfelelő emelésre számíthat. Például 420 eurós öregségi nyugdíj esetében ez 8,4 eurós emelést jelent, a korengedményesek legkevesebb 8,20 euróra számíthatnak. Akiknek a nyugdíja 1050 eurónál, a korengedményesek esetében 1025 eurónál nagyobb, azoknál az inflációt veszik figyelembe, vagyis esetükben nem fix összeggel való emelés, hanem százalékos valorizáció lesz: idén 0,8%-kal számíthatnak többre, ami 1050 eurós nyugdíj esetében januártól ugyancsak 8,4 eurós emelést jelent. A megemelt járandóságokat a napokban kezdi folyósítani a Szociális Biztosító (SP). A valorizáció automatikus, vagyis az SP hivatalból átszámolja a nyugdíjakat, nem kell külön kérni.

Változik a minimálnyugdíj

Ugyancsak januártól módosul a minimálnyugdíj összege is, amely a létminimumhoz kapcsolódik. Az utóbbi 2017. július 1-jével 198,09 euróról 199,48 euróra emelkedett. Akinek 30 beszámítható éve van, annak a nyugdíja nem lehet alacsonyabb a létminimum 136 százalékánál, ami januártól a korábbi 269,50 euró helyett 271,30 euró. Akinek ennél kisebb a nyugdíja, a Szociális Biztosító kiegészíti erre az összegre. A minimálnyugdíj a ledolgozott évek száma alapján emelkedik, 39 szolgálati évig évente 2 százalékponttal, e felett pedig évente 3 százalékponttal nő az arány, vagyis aki 39 évet dolgozott le, az a létminimum 154 százalékára számíthat, 40 ledolgozott évért pedig a létminimum 157 százaléka jár, ami 2018-tól 313,20 euró.

Nyugdíjátszámítás

Az idén végre megvalósul a még tavaly beharangozott nyugdíjemelés a legidősebb nyugdíjasok számára. Az intézkedés azokat érinti, akik még 2004 előtt vonultak nyugállományba, és a régi norma szerint számolták ki a járandóságukat, amikor még jóval kisebb mértékben vették figyelembe a bevételek nagyságát. Az új nyugdíjasokkal összevetve ők lényegesen alacsonyabb összeget kapnak havonta, ezért a kormány úgy döntött, átszámolják a nyugdíjakat.

A tavaly tavasszal elfogadott törvény két csoportra osztja az érintett korosztályt: akiket 1988. október elseje előtt nyugdíjaztak, azok egységesen 25,50 eurós emelést kapnak, vagyis a januári valorizációt is hozzászámítva – ami az öregségi nyugdíj esetében 8,40 euró – 33,90 euróval nő a nyugdíjuk. Ők a biztosító adatai szerint mintegy 52 ezren vannak, a nyugdíj emelésére vonatkozó végzést már a napokban kézhez kaphatják.

Egyénre szabva

A második csoportba az 1988 októbere és 2003 decembere között nyugdíjba vonultak tartoznak, esetükben a biztosító egyedileg jár el, vagyis egyenként vizsgálja meg, hogy jogosultak-e az emelésre, és ha igen, akkor mekkora összeggel. Emelésre azok számíthatnak, akik nyugdíjba vonulásuk előtt az átlagnál jobban kerestek. Esetükben nem lehet megmondani az emelés mértékét, lesz aki csak néhány euróval kap majd többet, de olyan is, akinek 100 euróval emelkedik a járadéka. „Ők fokozatosan kapják meg a nyugdíjemelést, közülük a legidősebbek már januártól számíthatnak a nagyobb összegre” – magyarázta lapunknak Ivan Švejna (Híd), a szociális ügyi minisztérium államtitkára. Ebben a csoportban van az érintettek többsége, a biztosítónak több mint 83 ezer ember esetében kell megvizsgálnia, hogy jogosult-e az emelésre. Az átszámolást nem kell kérni, az SP automatikusan elvégzi, s a nyugdíj új összegéről az ügyfeleket írásban értesítik.

Növekvő nyugdíjkorhatár

A legtöbb fejlett országban a demográfiai trendek komoly problémát okoznak a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerek finanszírozásával kapcsolatban. A kormány a problémát a nyugdíjkorhatár emelésével próbálja orvosolni. Már tavaly sem 62 évesen, hanem 76 nappal a 62. életév betöltése után lehetett csak nyugdíjba vonulni.

Idén tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár: 2018-ban ez 62 év és 139 nap. Vagyis az idén csak 139 nappal a 62. életév betöltése után lehet kérvényezni a nyugdíjat. A szociális biztosításról szóló norma kivételeket is tartalmaz. Eszerint nem megy később nyugdíjba az, aki 1954. december 31-e előtt született. Ugyancsak kivételt képeznek az 1961. december 31-e előtt született nők, akiknek a nyugdíjkorhatáruk a gyermekeik számától függően csökken. Az sem vonul később nyugdíjba, akinek az I. munkakategóriában ledolgozott évek miatt csökkentették a nyugdíjkorhatárát – ide tartoznak a bányákban és az atomerőművekben dolgozók. Ugyanúgy kivételt képeznek azok is, akik a ledolgozott évek alapján mehetnek szolgálati nyugdíjba – ide tartoznak a katonák és a rendőrök.

A nyugdíjkorhatár emelkedése nem minden évben lesz feltétlenül azonos mértékű – úgy határozzák meg, hogy összeadják az előző naptári évre meghatározott nyugdíjkorhatárt és a Statisztikai Hivatal felmérése alapján megállapított napok számát, miközben e napok száma attól függ, milyen dinamikusan változik a nők és a férfiak átlagéletkora. Amennyiben Szlovákiában az átlagéletkor nőni fog, fokozatosan a nyugállományba vonulás ideje is kitolódik, és fordítva. A pontos adatot mindig október 31-éig teszik közzé. (sza)

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Elhunyt Baló György

A Komáromi járásban volt a legalacsonyabb a részvétel

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

Családi okokból lövöldözött az utrechti támadó

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?