Nyugdíj a második pillérből

bácsi k

A hazai nyugdíjrendszer kétpilléres. Aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az mindkét pillérből számíthat ellátásra. Vajon mekkora lesz a teljes járandóság összege, és hogyan kell intézni?

Szlovákiában 15 évvel ezelőtt jött létre a kétpilléres nyugdíjrendszer: Jelenleg az emberek eldönthetik, melyik rendszert, illetve melyik magánnyugdíjpénztárt válasszák. Jövőre változik a helyzet: aki 2023 májusától a munkaerőpiacra lép, az automatikusan pénztártaggá válik. Aki a kétpilléres rendszer tagja, az a járuléka egy részét a nyugdíjpénztárban vezetett számlájára kapja. Jelenleg a szociális járulékok 5,5%-át kell oda átutalni, ami még két évig érvényes lesz. A második pillérre vonatkozó kulcs 2025 elejétől 5,75%-ra emelkedik, ami 2026-ra is vonatkozik majd, 2027-től pedig 6%-ra nő.

Aki eléri a nyugdíjkorhatárt, és a 2. pillérből is számít ellátásra, az igényét elég csak a Szociális Biztosító lakhely szerint illetékes kirendeltségében benyújtani, de ha akarja, az SP-ben és a nyugdíjpénztárban külön-külön is kérelmezheti az 1. és a 2. pillérből jóváhagyható járandóságot.

A nyugdíj összege

A SP-től származó nyugdíj összegét bonyolult képlettel számolják ki, melyben fontos tényező az ügyfél bére, melyből járulékokat fizetett, illetve a járulékok nagysága. A következő képletet használják: POMBxODPxADH. A POMB az átlagos személyi bérpontot (priemerný osobný mzdový bod), az ODP a  teljes nyugdíjbiztosítási időszakot (obdobie dôchodkového poistenia), vagyis a ledolgozott évek számát, az ADH pedig az aktuális nyugdíjértéket (aktuálna dôchodková hodnota), vagyis azt jelenti, hogy a biztosított személy az SP-től milyen összeget kap egy ledolgozott évért, amelyikben a fizetése a két évvel korábbi átlagkereset szintjén volt.

A 2. pillérből származó járadék nagysága elsősorban attól függ, hogy a magánnyugdíjpénztárban nyitott számlán mekkora megtakarított összeg van. Ezt ki lehet deríteni a nyugdíjpénztár által elküldött számlakivonatból, vagy a számlához elektronikusan is hozzá lehet férni. A 2. pillérből életjáradék vagy ideiglenes nyugdíj formájában lehet nyugdíjat meríteni, illetve a megtakarításokat egyszerre egy összegben is ki lehet venni.

Életjáradék

Mindegyik biztosító az életjáradék meghatározásakor egy bizonyos minimális összegből indul ki. A járandóság kifizetése alatt az összeg nem változik, vagyis nem valorizálják. A kifizetés hosszára a központi ajánlórendszeren keresztül a biztosítók tesznek javaslatot. A konkrét összeg a megtakarítás nagyságától függ.

Aki egyik biztosítótól sem kap ajánlatot életjáradékra, az azt jelenti, hogy a magánnyugdíjpénztárban megspórolt összeg nem elegendő életjáradék vásárlására. Ilyen esetben jogában áll ideiglenes nyugdíjat venni.

Ideiglenes nyugdíj

Az ideiglenes nyugdíj olyan biztosítási termék, amikor a pénztártag bizonyos feltételek teljesítése mellett megegyezik a kiválasztott biztosítóval, hogy meghatározott ideig havonta egy bizonyos összeget fog átutalni a számlájára. A kifizetés – az ideiglenes nyugdíj – időszaka lehet 5, 7 vagy 10 év.

Az 1. pillérhez hasonlóan a másodikbóll is havonta folyósítják a járandóságot, de a két összeg nem egyszerre fog megérkezni. Az 1. pillérből előre odaadják a nyugdíjat, ezzel szemben a 2. pillérből egy hónapra visszamenőleg utalják át a pénzt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!