Hasznos tanács

Munka és gyes

Pozsony | Dolgozni a gyermekgondozási segély mellett is lehet – sok anyuka rá van kényszerülve, hiszen a havi 220,70 euró nagyon kevés.
B. Szentgáli Anikó

2019. május 23. 17:06

Ha az édesanya úgy dönt, dolgozni fog, nem kell attól félnie, hogy nem lesz jogosult a gyermekgondozási segélyre, nem feltétel, hogy gyermekéről személyesen kell gondoskodnia. A fontos az, hogy megfelelő gondoskodást és felügyeletet biztosítson, vagyis amíg dolgozik, óvodába helyezi picinyét vagy pótmamát fogad. A szülő munkaviszonyból származó bevétele nincs hatással a gyes összegére. Gyermekgondozási szabadságon a szülő a gyerek 3. életévéig lehet, egészségkárosodott gyermek esetében 6 éves koráig. Akár dolgozik a szülő, akár nem, jogosult a havi 220,70 euróra. Ha a munka mellett dönt, talán jobban megéri, ha a gyes helyett gyermekgondozási hozzájárulást (príspevok na starostlivosť o dieťa) igényel. Ezt annak a szülőnek folyósítják, aki gyermekét elhelyezi valamilyen intézményben (bölcsödében, óvodában), és az ezzel összefüggő költségeit térítheti a szociális ügyi hivatal, miközben a felső határ 280 euró. A magánóvoda sok esetben ennél többe kerül, de legalább 280 euróval hozzájárulhat a hivatal, ami egy kicsit jobban megéri, mint a gyes. Ráadásul ezt a támogatást minden gyermek után kifizetik, ezzel szemben a gyes egyszerre csak egy gyerek után jár. Példa: az anyuka gyermekgondozási szabadságon van másfél éves gyermekével, de otthon van két és fél éves gyereke is, viszont a gyest csak az egyik gyermek után kapja, még ha a másik sem töltötte be a 3. életévét. Az édesanya munkába áll, és mindkét gyermekét magánintézményben helyezi el. Ha erről számlát hoz a szociális ügyi hivatalba, mindkettőnek a költségeit térítik, fejenként legfeljebb 280 euró erejéig – ami több mint az egyszeri 220,70 euró.

Nem kell tájékoztatni a hivatalt

Ha a gyermekgondozási szabadságon levő anyuka úgy dönt, munkába áll, nem kell tájékoztatnia a szociális ügyi hivatalt. A munkaadónak van bejelentési kötelezettsége, neki kell felvennie a kapcsolatot a Szociális Biztosítóval és az egészségbiztosítóval is. Az édesanyának csak akkor kell tájékoztatnia a szociális ügyi hivatalt, ha a gyermekgondozási szabadságról ismét anyaságira megy, ugyanis két segélyt – anyaságit és gyest – egyszerre nem kaphat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hisz a kacsában úgysincs liszt!

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?