Mi éri meg jobban?

lakáskulcs

Pénzügyi szakértők szerint az a legjobb, ha nem szorulunk hitelre. Ha viszont csakis kölcsön révén juthatunk saját lakáshoz, mielőtt kiválasztjuk a konkrét terméket és aláírjuk a szerződést, nem árt piackutatást végezni.

Fizetőképesség

Fel kell mérni az anyagi helyzetünket és a kötelezettségeinket. Ha már van valamilyen kölcsönünk, hitelkártyával rendelkezünk, vagy a folyószámlán mínuszba is mehetünk, számolni kell azzal, hogy az új hitel intézésekor megvizsgálják a fizetőképességünket, és előfordulhat, hogy a hitelt nem olyan feltételekkel hagyják jóvá, mint szeretnénk. A megoldás: amíg van másik kölcsönünk, addig ne vegyünk fel újat, vagy az új legyen akkora, hogy abból fizessük ki a régit, és vegyünk belőle ingatlant is!

Piackutatás

Hasznos lehet az állami hitelt összehasonlítani a kommersz bankok kínálatával. A kereskedelmi bankokban a jelzáloghitelek kamatlábai 1% alatt vannak, a fogyasztási hitelek legelőnyösebb kamatlábai pedig 4,7–10% között mozognak. Pluszkiadással is kell számolni: fizetni kell a kataszteri hivatalban (kb. 74 eurót), és az ingatlan értékbecslése is akár 300 euróba kerülhet. Első ránézésre pillanatnyilag a kommersz jelzáloghitel vonzóbbnak tűnhet az Állami Lakásfejlesztési Alap által kínált kölcsönnél, de mindent összevetve, független szakértők az utóbbitól felvehető kölcsönt a kevésbé tehetős ügyfelek számára továbbra is előnyös lehetőségként értékelik. Olyan fiatalokat is hozzásegíthet a saját lakáshoz, akiket a bankok egyébként elutasítanak.

Legyünk óvatosak!

Meg kell vizsgálni, hogy a kiszemelt ingatlannal lehet-e kezeskedni, és hogy a tulajdonviszonyok rendezettek-e. A bankoknak problémájuk lehet a szövetkezeti lakásokkal – azokra nem adnak hitelt. Nem lehet zálogba helyezni olyan ingatlant, amely valamilyen végrehajtási eljárás tárgyát képezi, és olyat sem, amelyben egy harmadik személynek életfogytiglani lakhatási joga van, és ez a tulajdonlapon is szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?